Kuat ingatan merupakan modal utama penceramah motivasi kepada pelajar untuk berjaya dalam pelajaran. Sehinggakan terdapat banyak pantang larang dan petua untuk menguatkan ingatan. Antara petua paling terkenal untuk menguatkan ingatan ialah memakan kismis sehinggakan peniaga jus kurma, kismis, zaitun dan macam-macam lagi untung besar dengan produk tersebut.

Terdapat juga pantang larang pelik seperti tidak boleh makan kepala ikan, makan organ dalaman seperti hati dan limpa dan tidak boleh membaca tulisan pada kubur. Semua ini ditakuti boleh menyebabkan hilang ingatan, lantas lupa nama dan alamat tempat tinggal seperti orang menghidap penyakit Alzheimer.

Saya juga mengidamkan ingatan yang kuat, sebolehnya “photographic memory”. Apa yang dilihat tidak dilupakan, walhal kadang kala kita lupa bahawa lupa itu adalah suatu nikmat dan rahmat Allah swt. Jika kita tidak pernah lupa, sudah pasti kita menghidap penyakit “post traumatic stress disorder” kerana sudah pasti antara kita pernah mengalami kejadian menakutkan sepanjang hidup ini.

Saya ingin kongsikan sedikit tentang suatu buku lama dan klasik yang sangat menarik tentang kaedah mengingat yang bertajuk “How to develop super power memory” yang ditulis oleh Harry Lorayne.

Teringat kembali sewaktu umur saya sekitar Tingkatan 1, seorang berambut putih muncul di TV dalam rancangan smartshop, dia menunjukkan kehebatan mengingat nama dan segala detail terperinci penonton yang hadir dalam studio. Bukan setakat itu, dia juga menunjukkan kebolehan menghafal setiap muka surat majalah dan segala cerita dan highlight muka surat tersebut. Produk yang dijualnya adalah kaset dalam bahasa Inggeris (yang sememangnya tidak difahami oleh saya), dengan harga RM150. Pada waktu itu berangan-angan hendak membelinya, tetapi akhirnya angan-angan terkubur disitu sehaja.

Setelah lebih 10 tahun berlalu, terjumpa sebuah buku lama dan klasik  di IIUM library, rupa-rupanya segala ilmu itu telah lama diterbitkan dalam buku “how to develop super power memory”. Setelah membaca buku itu, saya mula melihat kuat ingatan ini dari sudut perspektif yang berbeza.

Antara salah faham yang diperbetulkan dalam buku ini ialah:

  1. Untuk mengingat perlukan satu sistem, untuk mengingat nama, alamat, nombor, muka semuanya memerlukan sistem yang tertentu.
  2. kebanyakan mengatakan ingatan mereka lemah, walhal setiap orang mempunyai kebolehan mengingat yang hampir sama, cuma cara mengingat itu berbeza dan ramai antara kita ingatan tidak pernah di latih mengikut sistem yang betul.
  3. kita sebenarnya bukan mudah lupa, tetapi cuma tidak tahu cara / kaedah untuk mengingat
  4. Minat, tabiat, dan pemerhatian semuanya menyumbang kepada kuat ingatan.

 

Setelah membaca semula dengan teliti buku tersebut, saya telah berjaya mencuba kaedah tersebut untuk mengingati sebahagian turutan surah dalam al quran, contohnya Surah AlMukminun merupakan surah ke 23, surah Al Kahfi merupakan surah ke 18. Jika diterbalikkan, surah ke 15 ialah surah Al Hijr.

Sebenarnya kaedah dalam buku ini perlukan sedikit “effort” dan komitmen untuk mempraktikkannya.

Contoh lain aplikasi ini ialah untuk mengingati senarai barang-barang yang perlu dibeli di supermarket. Mungkin agak sedikit rumit dan susah untuk membiasakan diri, tetapi kesusahan itu akan terbayar, apabila kita telah mahir dengan kaedah dalam buku ini.

Yang pasti, jika kita dapat menguasai kaedah dalam buku ini, “photographic memory” tidaklah mustahil bagi kita suatu hari nanti.

Alangkah baiknya jika saya menemui buku ini ketika bergelar pelajar perubatan, sekurang-kurangnya saya tidak lah banyak mengalami kegagalan setiap tahun.

Untuk melihat review yang lebih baik dari saya tentang buku ini, bolehlah cuba pergi ke www.amazon.com dan taip judul buku ini, terdapat ramai pelanggan telah memberikan review yang sangat baik dan jujur tentang kejayaan mereka disebabkan buku ini.

Saya rasakan teknik dan kaedah dalam buku ini sangat bagus untuk digunakan oleh pelajar sekolah rendah dan menengah untuk mendapat kecemerlangan dalam pelajaran.

Sekadar perkongsian bagi yang berminat. : )

3 Thoughts on “Super Power Memory – Kuat Ingatan

  1. Thanks Dr Solah. Nice info. :mrgreen:

  2. zabidi on April 16, 2012 at 6:00 pm said:

    dr solah.. Salam. Bagaimana saya nak dapatkan buku ni di pasaran? Kat mph bookstore ada ke atau popular? Tq.

Post Navigation