Typing Tutor Huzaifah

Latihan Typing Tutor Huzaifah

Cuti sekolah sudah semakin hampir. Ia merupakan berita gembira buat anak-anak saya. Tetapi paling gembira ialah saya sendiri. Saya akui, agak penat menghantar anak ke sekolah yang mengambil masa 2 jam setiap hari; hantar pergi dan balik. Sekarang sedang membuat perancangan untuk anak-anak, aktiviti yang memberi manfaat.

Sebenarnya saya juga mempunyai impian untuk menguasai skill-skill (kemahiran tertentu) dalam hidup ini. Dengan menguasai kemahiran-kemahiran, ia meningkatkan mutu hidup, meningkatkan produktiviti hasil kerja dan tidak mustahil boleh menjana sedikit dan banyak pendapatan sampingan.

Antara skill-skill yang saya ingin sangat-sangat kuasai ialah:

 1. Speed Reading – kebolehan membaca pantas, personal target ialah 2000 word per minutes. Sekarang hanya sekitar 300-400 wpm sahaja.
 2. Super Power Memory – kebolehan mengingat seakan-akan photographic memory. Tetapi belum lagi mencapainya walaupun sudah faham konsepnya. Saya masih belum kurang mempraktikkannya.
 3. Typing Tutor – kebolehan menaip 10 jari. Alhamdulillah, skill ini sudah dikuasai sebelum menjadi pensyarah di IIUM. Bahkan kerani office kagum dengan kebolehan saya menaip laju tanpa melihat keyboard. Pencapaian setakat ini ialah sekitar 70 wpm.
 4. Mental arithmetic – kebolehan menggunakan abacus dan berakhir dengan mental arithmetic. Masih dalam perancangan untuk membeli dan study buku-buku berkaitan.

Skill-skill di atas adalah sangat penting. Saya juga mengimpikan agar kedua-dua anak saya berjaya menguasai skill-skill di atas. Ianya adalah faktor utama untuk mencapai kejayaan seterusnya dalam persekolahan dan juga bermanfaat dalam hidup mereka.

Minggu lepas, saya tertarik dan membeli ebook Teknik Baca Cepat yang ditulis oleh Puan Lina Karim dari Islamic Parenting. Agak sukar untuk menjumpai penulisan dalam bahasa Melayu yang berkisar skill-skill seperti ini.

Typing Tutor Habib

Habib masih merangkak-rangkak lagi. Lebih suka bermain games.

Kenapa kita perlu speed reading? 

Jawapannya senang sahaja, kerana kita tidak pernah dilatih untuk membaca mengikut kaedah yang betul. Majoriti membaca sangat perlahan iaitu sekitar 150-200 wpm. Oleh kerana zaman sekarang, terlalu banyak informasi yang perlu dihadam, maka jika menguasai kemahiran ini akan memberikan manfaat sangat besar. Tambahan pula, otak kita sebenarnya boleh memproses maklumat sangat pantas. Secara relatifnya, kelajuan membaca sekitar 150-200 wpm adalah dianggap sangat perlahan oleh otak dan menyebabkan kebosanan untuk membaca.

Saya teringat kata-kata Puan Lina Karim sewaktu kursus Islamic Parenting. Beliau menegaskan tiada apa yang “novel” iaitu betul-betul baru dalam dunia ini. Kebanyakan ilmu telah wujud dan ada asasnya sebelum ini. Sebagai contoh ilmu membaca cepat, jika dibuat sedikit kajian, ia sebenarnya di asaskan oleh Evelyn Wood pada tahun 90-an. Mungkin ilmu ini sebenarnya telah wujud lebih awal kerana sejarah manusia mula membaca adalah lebih awal lagi.

Begitu juga Teknik Super Power Memory – ianya terkenal sejak buku ditulis oleh harry lorayne pada tahun 1970-an.

Typing tutor – menaip sepuluh jari tanpa melihat keyboard juga sudah pasti telah wujud sejak keyboard ‘QWERTY’ dicipta. Manakan mungkin keyboard dicipta tanpa kaedah untuk menaipnya, sudah laa susunan huruf-huruf tidak mengikut urutan.

Berbalik pada speed reading – teknik baca pantas karangan Puan Lina Karim, isi kandungan juga sama dengan buku-buku yang berada di pasaran dari luar negara. Jika mahukan yang lebih komprehensif boleh beli di amazon. Tetapi antara kelainan yang saya dapati dari buku ini ialah:

 • Penyusunan konsep baca pantas (speed  reaading adalah lebih baik) dan mudah difahami. Isi kandungan tersusun dalam bahasa melayu, mudah difahami dan terdapat outline untuk drill teknik
 • Biasanya buku-buku speed reading dari oversea tidak menyentuh tentang photo-reading. Tetapi buku karangan Puan Lina karim ini menyentuh sedikit asas photoreading.
 • Dulu saya ingatkan photo-reading ini merupakan “scam” ataupun dakwaan palsu. Setelah saya membaca penerangan logik disebalik konsep photo reading ini, saya mula percaya. Ia melibatkan subconcious mind – minda separa sedar (bukannya kena pukau) tapi ketenangan sebelum membaca. Sewaktu menggunakan photoreading, minda kita memproses bahan dibaca dalam bentuk photographic, ianya lebih laju (sangat-sangat laju) dari memproses imej perkataan.
 • Untuk mencapai photoreading, latihan intensif adalah WAJIB dibuat, kadar kejayaan adalah bergantung pada komitmen dan kesungguhan. Kalau mudah putus asa, maka agak sukar untuk menguasainya.
 • Di Malaysia sebenarnya terdapat individu yang mahir tentang speed reading ini, tetapi tidak terserlah, mungkin penerimaan dalam masyarakat kita tentang perkara ini masih rendah. Mungkin juga mereka tidak membuat promosi / marketing yang sepatutnya.

Akan tetapi, kelemahan yang saya lihat dalam buku ini ialah:

 • Tiada bahan yang detail untuk tujuan praktis
 • Outline untuk jadual praktis juga terlalu ringkas.

Overall saya rasa buku ini memang bagus dengan rating 3.5/5.0. Berbaloi dibeli dengan harga yang ditawarakan. Jika masih was-was, boleh baca dahulu free ebook yang diberikan.

Apa pun, saya rasa perlunya saya terlebih dahulu menguasai sedikit teknik speed reading ini sebelum menjadikan anak-anak saya bahan eksperimen. Kerana modul mungkin berbeza untuk anak-anak peringkat umur berbeza.

Seperti “typing tutor”, saya berjaya menguasainya hanya dalam masa 2 bulan. Tetapi anak-anak saya masih berlatih melebihi 6 bulan. Mereka tidak boleh di “drill” dengan latihan intensif kerana mudah bosan dan tertekan. Mereka lebih suka enjoy dengan latihan sambil bermain game dalam software typing tutor.

Saya berharap dapat menguasai teknik ini, target utama ialah untuk menghabiskan baca buku yang disimpan dalam almari setelah sekian lama. Manalah tahu, tiba-tiba saya boleh menjadi alim “sekelip mata” apabila sudah menguasai teknik ini.

Untuk membeli buku Teknik Baca Pantas karangan Puan Lina Karim boleh klik di sini.

Akan tetapi, jika mahukan buku yang sangat komprehensif dan paling banyak rating di www.amazon.com.  Boleh cuba tengok 2 buku ini

 1. Breakthrough Rapid Reading – Peter Kump
 2. The Evelyn Wood – 7 days Speed Reading and Learning Programs – Stanley D. Frank.

Sekian terima kasih.

Comments are closed.

Post Navigation