Jaring Nyamuk DIY

Gambar dari facebook Jaring Nyamuk DIY

Demam denggi kat Malaysia adalah sentiasa evergreen. Kes tak pernah kurang, bahkan meningkat dari tahun ke tahun. Dulu saya pernah demam teruk sewaktu zaman matrikulasi, tapi tak pasti punca demam. Bila fikir balik, mungkin demam denggi kerana demam teruk, sakit badan, sakit kepala dan senak biji mata. Setelah 6 hari muncul bintik-bintik di badan. Alhamdulillah, mujurlah tak meninggal waktu tu. Kalau tak jadi arwah sudah.

Perkara paling saya benci ialah masalah nyamuk sewaktu tidur dan masalah lalat di dapur. Sejak berpindah rumah ini 4 tahun lepas, saya menggunakan ubat nyamuk elektrik. Namun ianya tidak berkesan. Sedih apabila melihat kaki anak-anak bengkak digigit nyamuk. Waktu siang hari pula, nampak letih kerana tidak cukup tidur. Pening saya memikirkannya.

Setelah beberapa bulan, anak sulung kerap mendapat serangan lelah (asthma). Terpaksalah saya hentikan ubat nyamuk elektrik. Apa lagi, nyamuk mula lah mengganas semahunya. Paling menakutkan ialah apabila kes denggi mula kedengaran di kawasan rumah ini. Fogging asap juga kerap.

Teringat sewaktu kerja di hospital machang, saya tinggal di kuarters yang disediakan. Saya memasang Jaring hijau disetiap tingkap rumah. Alhamdulillah, memang tiada nyamuk dan kalkatu masuk rumah.

Akan tetapi, rumah sekarang agak sukar dipasang jaring kerana tingkap dibuka keluar (tingkap daun). Tambahan pula rumah 2 tingkat, maka agak sukar dipasang jaring dari luar.

Bagi saya, penyelesaian paling muktamad untuk masalah nyamuk ialah dengan memasang jaring nyamuk. Ianya sangat berkesan. Tetapi untuk mencari jaring yang sesuai dipasang dari dalam rumah itu yang penting.

Setelah meng ‘google’ akhirnya terjumpa penjual Jaring Nyamuk. Paling menarik ialah jaring ini magnetik, boleh dibuka tutup setiap hari. Boleh dipasang dari dalam. Pemasangan mudah dan dibuat sendiri.

IMG_2506

Jaring Nyamuk dipasang untuk tingkap jenis nako di bilik anak-anak

Kos yang terpaksa saya tanggung untuk memasang jaring nyamuk ini ialah RM600 untuk satu rumah yang mempunyai 14 panel tingkap. Kosnya agak tinggi. Tapi saya tidak peduli. Asalkan masalah nyamuk boleh diselesaikan.

Alhamdulillah, sejak pemasangan 3 tahun lepas (pasang sendiri hehe). Kelibat nyamuk tidak kelihatan lagi.

Tiada lagi penggunaan racun nyamuk atau ubat nyamuk elektrik. Di dapur juga, saya telah memasang pada tingkap untuk mencegah lalat masuk. Dulu sentiasa kelihatan telur lalat berwarna putih-putih di atas makanan. Sekarang tidak lagi.

IMG_2326

Jaring dipasang di tingkap udara dalam tandas.

Antara kelebihan jaring nyamuk frame magnetik ialah:

  1. Boleh dibuka tutup setiap hari.
  2. Boleh dibuka dan dibersihkan habuk yang melekat pada jaring.
  3. Jaring fiber tahan lasak
  4. Pengudaraan (ventilation) rumah
  5. Boleh dipasang dari dalam rumah. Jika menggunakan jaring hijau yang konvensional, ia hanya boleh dipasang dari luar rumah dan tidak boleh dibuka tutup.

Tertapi terdapat sedikit kelemahan kelemahan jaring nyamuk:

  1. Double tape pada jalur magnetik yang melekat di frame kayu tidak tahan selepas 2 tahun. Tetapi masalah ini di atasi dengan menggunakan paku kecil. Jalur magnet itu dipaku ke frame kayu. Alhamdulillah, sampai sekarang sudah 3 tahun masih tahan.
  2. Ia tidak sesuai untuk dilekatkan pada simen kecuali terdapat ‘base’ untuk dilekatkan.

Setakat ini, saya rasa jaring nyamuk ini adalah ‘pelaburan’ paling berbaloi.

Jaring Nyamuk Magnetik boleh dibeli di sini.

Comments are closed.

Post Navigation