Salam,

Kebiasaaanya saya tidak dapat lari dari kemalasan untuk meng’update’ post di blog ini, Banyak faktor yang membantutkan; antaranya malas, ketandusan idea, dan tidak tahu apa yang perlu ditulis.

Semalam, ber’chat’ dengan kawan melalui YM tentang apakah yang perlu ditulis di dalam blog, beliau menasihatkan blog ini lebih tertumpu kepada niche area yang lebih fokus. Contohnya blog beliau Taqidoc lebih tertumpu kepada post berkaitan radiology, beliau menulis tentang radiology kerana mempunyai minat mendalam dan cita-cita beliau untuk menjadi pakar radiology.

Melalui subscription dengan Nuffnang saya mendapati bahawa carian pelawat ke blog saya ini lebih tertumpu kepada keyword “kerjaya sebagai seorang doktor” . Ini tidaklah menghairankan kerana banyak post yang saya tulis sebelum ini ialah berkaitan dengan kerjaya dan hidup sebagai seorang doktor. Oleh kerana itu keyword density untuk kerjaya doktor menjadi tinggi.

Bagi pelawat-pelawat (walaupun beberapa kerat), saya mengalu-alukan cadangan untuk post-post blog yang akan datang.

Perancangan saya untuk masa hadapan, sebaik sahaja lulus master in anatomy, saya bercadang menulis post tentang “Human Anatomy” untuk manfaat pelajar perubatan. Saya akan meletakkan link khusus tentang post “human anatomy”.

Sekian

One Thought on “Penulisan yang lebih fokus

  1. menulis tentang kerjaya perubatan pun ok dr… ceritakan pengalaman berhadapan dengan pt, relative serta realiti sebenor jadi doktor ni

Post Navigation