Alhamdulillah, pada minggu yang lepas sebelum PRU13, saya telah mendapat tunjuk ajar dari rakan seperguruan tentang petunjuk ke arah menulis thesis dengan mudah. Saya sangat gembira kerana mendapat tunjuk ajar ini kerana sebelum ini saya hanya tahu kaedah penulisan berdasarkan kaedah KJ Method yang lebih sesuai kepada penulisan buku. KJ Method juga merupakan kaedah yang hebat dan boleh digunakan untuk menulis thesis, tetapi terdapat beberapa perkara lain perlu dipelajari lagi untuk memantapkan dan mempercepatkan penulisan thesis.

Buat masa sekarang, secara ikhlas, saya masih termangau-mangau dalam mencari ‘tajuk’ yang sesuai untuk kajian peringkat Phd. Pertemuan secara tidak rasmi telah dibuat dengan bakal-bakal supervisor yang berpotensi. Akan tetapi masih keliru dalam menetapkan bidang kajian yang hendak dibuat.

Antara perkara yang saya ingin kongsikan ialah tentang penulisan thesis ialah seperti gambar dibawah ini.

20130513-161535.jpg

Saya cukup kagum dengan Dr Othman Talib yang sangat bersungguh-sungguh membantu ramai pelajar Post Graduate dalam proses menulis thesis dengan cepat. Terdapat 6 siri ebook yang ditulis dengan penulisan simple berharga sangat murah iaitu RM60.00 sahaja.  Saya hanya berjaya membaca sampai siri-2 setakat ini. Masih banyak lagi Siri-siri yang perlu dibaca. Sememangnya saya rasa ini adalah buku yang terbaik setakat saya jumpai dan komprehensif yang menceritakan tentang mudahnya menulis thesis.

Antara perkara baru yang saya pelajari dari buku ini ialah: kaedah mencari ‘tajuk’ atau bidang yang sesuai untuk dijadikan title research. Beliau juga memperkenalkan beberapa kaedah yang mudah untuk menulis article / literature review dengan pantas.

Sebelum ini, skill yang ada pada saya tentang menulis thesis lebih kepada technical skill yang melibatkan : penggunaan microsoft word yang optimum, penggunaan software citation manager (EndNote, Mendeley) dan Dropbox software. Dengan menggunakan teknikal skill dan software diatas, penulisan thesis dapat dipercepatkan. Saya yakin, jika saya berjaya menguasai segala kemahiran yang diterangkan oleh buku Othman Talib, insya Allah penulisan thesis menjadi lebih mudah dan seronok.

Saya mencadangkan agar pelajar Master, Phd dan juga researcher agar membaca buku beliau. Tiada komisen saya perolehi dari beliau. Tetapi saya mengharapkan komisen dari Allah swt jika berkongsi sesuatu yang memberi manfaat kepada orang lain.

2 Thoughts on “Menulis Thesis dengan Cepat

  1. K-Cham on June 9, 2013 at 4:49 pm said:

    Assalamualaikum…..saya pun tgh dalam proses melanjutkan pelajaran…..so boeh tak kongsi kat mana boleh beli e-book tersebut?

Post Navigation