p/s: awas! tips ini hanya untuk pelajar yang sentiasa gagal, tidak berapa pandai seperti saya. Ianya tidak berkesan untuk pelajar genius yang tidak pernah merasai erti kegagalan. Tiada jaminan kejayaan selepas menggunakan tips ini :)

Sewaktu saya gagal posting internal medicine di tahun tiga, saya terpaksa mengambil peperiksaan posting ulangan. Tempoh satu bulan akan diberi sebagai “study week” untuk bersedia bagi peperiksaan ulangan tersebut. Format peperiksaan ulangan mengandungi teori dan klinikal. Exam teori dibahagikan kepada soalan MCQ dan PBL. Manakala untuk exam klinikal, terdapat satu long case dan satu short case.

Posting ulangan kadang kala disindir dengan gelaran “posting extended version” atau “posting master”. Ia seolah-olah menggambarkan betapa hebat dan tingginya ilmu mereka yang mengambil posting tersebut kerana belajar lebih lama dari pelajar lain. Tekanan perasaan sewaktu menjalani posting ulangan ini sangatlah tinggi. Ini adalah kerana jika gagal posting ini, maka terpaksa mengulang setahun lagi tahun 3, dan terpaksa melalui semula posting yang lain. Tiada sistem carry forward posting yang telah lulus pada waktu itu.

Sepanjang tempoh itu, saya dan beberapa pelajar lain mendekati beberapa lecturer untuk mendapatkan extra bedside teaching. Kami juga membuat study group bagi berbincang soalan-soalan yang telah keluar pada sebelum ini. Peperiksaan yang paling merunsingkan saya ialah bahagian klinikal long case.

Alhamdulillah, Allah swt telah membantu saya, sewaktu posting ulangan tersebut saya telah mendapat tips yang berguna untuk lulus long case dari seorang pensyarah pakar endocrinology.

Long case clinical exam mengambil masa satu jam untuk dihabiskan. Dalam waktu itu, pelajar perlu mendapatkan sejarah penyakit dari pesakit secara detail, membuat pemeriksaan fizikal secara detail dan membuat outline investigation dan management untuk pesakit tersebut. Dalam satu jam itu, pelajar akan ditinggalkan dengan pesakit tanpa pengawalan pensyarah. Satu jam sebenarnya agak sekejap, walaupun apabila melalui realiti bekerja, ianya sangat panjang.

Terdapat 5 tips yang diberikan oleh Prof. tersebut:

  1. Perkenalkan diri kepada pesakit dan pastikan pesakit mengetahui bahawa kita sedang menjalani exam yang paling penting dalam hidup kita. Tekankan bahawa exam ini sangat penting seolah-olah antara hidup dan mati. Ini bertujuan agar pesakit mengambil serius tentang perkara ini dan tidak menyembunyikan maklumat-maklumat penting yang boleh menyebabkan pelajar gagal.
  2. Tanya diagnosis pesakit tersebut. Kebanyakan pesakit yang menjadi calon exam, mereka akan tahu secara detail diagnosis penyakit mereka. Confirmkan diagnosis yang diberi oleh pesakit itu adalah tepat dengan bertanya soalan lanjut iaitu: Siapakah pakar yang merawatnya, sebagai contoh jika pesakit memberitahu beliau mempunyai “tuberculosis”, dan pakar merawatnya ialah ialah pakar jantung. Maka diagnosisnya mungkin direka-reka dan tidak tepat. Soalan selanjutnya ialah apakah investigation yang telah dilakukan untuk mendapat diagnosis tersebut, contohnya jika “tuberculosis” pesakit memberitahu x-ray, pemeriksaan kahak sebanyak 3 kali, Mantoux Test. Seterusnya tanya rawatan yang telah diberi. Apabila semua jawapan terhadap soalan itu adalah selari dengan diagnosis maka beralih ke langkah seterusnya.
  3. Lakukan “history taking” secepat mungkin. Di akhir sesi “history taking” hendaklah bertanya kepada pesakit apakah soalan-soalan yang sering ditanya oleh pakar yang merawatnya, tetapi kita lupa bertanya. Kebiasaannya pesakit akan memberitahu kekurangan pada “history taking” kita. Amat beruntung jika mereka memberitahu soalan dan jawapan cepu emas yang sering ditanya oleh pakar merawatnya.
  4. Lakukan “physical examination” yang relevan dengan masalah pesakit. Di akhir “physical examination” tanya soalan yang sama iaitu, adakah terdapat apa-apa pemeriksaan yang tertinggal oleh kita, tetapi selalu dilakukan oleh pakar yang merawatnya. Insya Allah pesakit tersebut akan mengingatkan kita tentang perkara yang selalu diperiksa oleh pakar sewaktu “follow up” di klinik dan di wad.
  5. Akhir sekali, tanya pesakit apakah “investigation yang dilakukan dan ubat-ubatan asas yang diberikan. Mungkin pesakit tidak mengetahui secara detail nama saintifik ubat-ubat tersebut, tetapi ianya memudahkan kita untuk mendapat gambaran jelas tentang “outline of management” yang diberikan.

Akhir sekali jangan lupa berterima kasih kepada pesakit, sebenarnya mereka juga ialah guru tidak rasmi bagi pelajar perubatan. Itulah tips-tips yang diberikan oleh professor saya. Kisah disebalik tips tersebut ialah; isteri prof ketika waktu medical student, belajar di universiti di luar negara dalam bidang perubatan. Beliau mendapat kes yang jarang dijumpai iaitu “pseudoxantomata elasticum”. Kes tersebut sangat jarang, dan agak mustahil untuk pelajar perubatan untuk mendapat diagnosis. Dengan bantuan pesakit, pesakit tersebut telah mengajar beliau dan menyuruh beliau memeriksa kulit dan mata untuk mendapatkan clinical findings. Akhirnya beliau telah lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan final.

Akan tetapi, dalam menggunakan teknik ini, janganlah kita menunjukkan bahawa kita telah tahu dari awal lagi diagnosis ketika membuat “presentation” di hadapan pemeriksa. Janganlah kita membuat “bias presentation” directed to the diagnosis. Hendaklah kita rule out all the possible causes dan juga differential diagnosis yang mungkin dalam pesakit yang berkaitan dengan chief complaint. Walaupun examiner tahu kita mendapat diagnosis dan tunjuk ajar dari pesakit, tetapi mereka mahu melihat critical thinking dan bagaimana kita boleh sampai kepada diagnosis tersebut dan juga telah rule out other possible causes. Jika kita tidak rule out other possible causes, maka sudah pasti 100% akan gagal.

Dengan menggunakan kaedah ini, saya telah berjaya lulus dengan mudah posting ulangan. Saya masih teringat lagi kes pada peperiksaan ulangan tersebut; long case: aplastic anaemia, short case: gouty arthritis. Harapnya saya tidak melalui lagi exam seperti itu.

Post Navigation