Bulan ramadhan telah berlalu, agak sedih berpisah dengan bulan mulia ini.Akan tetapi, syukur kerana selepas bulan ramadhan, berat badan susut 3 kg .Kemungkinan juga disebabkan oleh penimbang yang tidak berapa tepat.

Berat badan mulai menjadi masalah. Sebenarnya terdapat ramai yang mengalami masalah berat badan selain dari saya. Memandangkan Malaysia ialah negara yang aman damai, sejahtera dan makan sentiasa cukup. Maka masalah obesiti dan berat badan menjadi suatu isu yang agak hangat. Dianggarkan lebih kurang 30% rakyat Malaysia mengalami masalah berat badan. Berat badan juga merupakan ‘niche’ area yang hot di dalam carian google di internet.

Sewaktu menjadi medical student, saya tidak mengalami berat badan. Ini kerana sentiasa stress akibat gagal dan juga sentiasa berjimat cermat agar tidak makan banyak kerana kekurangan duit. Saya juga kerap berjogging di waktu petang.

Namun, apabila bekerja, suasana berbeza. Sewaktu Housemanship, berat badan sudah pasti tidak menjadi masalah, ini kerana terlalu sibuk bekerja, sehingga tidak sempat makan dan minum. Boleh dikatakan, kebanyakan houseman mengalami penurunan berat badan ketara.

Apabila menjadi MO, berat badan akan menjadi masalah utama. Kenaikan mendadak terutama selepas kahwin. Kenaikan lebih ketara apabila menjalani posting anaesthesiology yang sentiasa berada dalam dewan bedah yang sejuk, duduk melihat vital sign monitor. Lebih-lebih lagi budaya kerja di Jabatan ini menitikberatkan agar doktor cukup makan.

Sampai sekarang saya masih tercari-cari cara yang paling berkesan untuk menurunkan berat badan dengan cara yang sihat, ‘semulajadi’ dan tidak ‘rebound’.Tanpa perlu bergantung kepada supplement, ubat-ubatan, dan jauh sekali pembedahan.

Saya pernah membuat carian internet tentang weight management, BMR (Basal Metabolic Rate), Calories dan lain-lain, namun saya masih tidak dapat memahami konsep disebalik pemakanan yang sihat. Sehingga CPG Guidelines Management of Obesity pun sudah dibaca. Kadang-kala hampa dengan website oversea yang menyarankan diet western yang agak kurang sesuai untuk diamalkan oleh pemakan nasi tegar seperti saya.

Secara jujurnya, sewaktu medical student, saya rasa tidak pernah didedahkan secara terperinci tentang ‘weight management’, jika ada diajar adalah terlalu superficial. Terdapat juga rakan-rakan yang mengalami berat badan sewaktu medical student terkial-kial melakukan senaman dan sit up agar perut memboyot boleh kempis dan menampakkan otot-oto berketak-ketak. Lebih melucukan apabila ada diantara mereka sanggup membeli mesin agar otot abdomen kontraksi. Hasilnya mereka masih gagal. Kebanyakan perkara yang ditekankan hanyalah pengiraan BMI, ideal body weight, waist hip circumference. Tetapi tidak pernah diajar cara menurunkan BMI yang terlebih itu. Jika diajar sekalipun hanya perkataan “diet” dan “exercise”. Ianya lebih bersifat theoritical berbanding practical.

Akhirnya saya terjumpa website yang agak menarik www.kevinzahri.com yang ditulis oleh rakyat Malaysia. Saya agak tertarik dengan gaya penulisan beliau dan juga profil peribadi beliau tentang ‘weight management dan physical exercise’. Lebih-lebih lagi beliau merupakan AFTA certified.

Setelah itu saya terus membeli ebook beliau yang saya rasa agak murah RM60.00 untuk kesemua siri. (ehem…pembelian ini boleh digunakan untuk claim income tax tahun hadapan).

Saya kagum kerana, bermula dari informasi dalam ebook beliau, saya telah mula faham antaranya:

  1. salah faham tentang weight management.
  2. mitos tentang weight loss seperti: low carb diet, high protein bagi mengurangkan berat badan, jangan makan nasi jika mahu kurus, skip meal, makan malam boleh menggemukkan dll.
  3. cara mudah pengiraan kalori BMR (basal metabolic rate), DCR (daily calory requirement).
  4. Crash diet; seperti yang diamalkan oleh pengguna produk menurunkan berat badan adalah tidak baik kerana boleh menyebabkan penurunan BMR dan kekurangan vitamin dan nutrient (ianya selari dengan malaysian CPG Management obesity).
  5. Yoyo effect akibat crash diet (rebound).

Alhamdulillah, sekarang saya lebih bersemangat untuk menurunkan berat badan kerana telah menemui “knowledge” yang tepat dan juga “method” yang diajar lebih praktikal tanpa perlu bergantung kepada sebarang produk.

Dari ebook beliau, saya juga mulai faham tentang kepentingan cardio exercise dan weight training exercise.

Nampaknya, grad sebagai doktor tidak menjanjikan ilmu kesihatan telah lengkap di dada. Masih terlalu banyak perkara yang perlu dipelajari lagi secara berterusan.

Next target ialah turun 10kg… Selamat berjaya pada diri ini.

Post Navigation