funny-weight-loss-joke

Berat badan turun naik….itulah lumrah hidup.

Saya selalu mengingatkan diri saya bahawa menaikkan berat badan adalah perkara paling senang, hanya buka mulut dah ngapp!! Macam mesin basuh, segala jenis makanan ditelan. Selepas seminggu bentuk badan mula berubah dengan spare tayar keretapi akan melilit sekeliling pinggang. Badan terasa letih dan stress, tidur rasa tidak cukup, jalan rasa mengah, lutut mula terasa sakit, sesak nafas apabila duduk posisi tahiyat akhir dalam solat dan seribu macam segala masalah timbul akibat pertambahan berat badan.

Apabila berat badan turun, stamina mula meningkat, exercise yang dibuat selama sejam dapat dihabiskan dalam masa 45 minit. Berat dumbbell yang diangkat dapat ditingkatkan dari 3 kg sehingga 5 kg dan menjangkau 7kg sebelah kiri dan kanan. Stress mula berkurangan, hidup mula terasa bermakna, tidur cukup walaupun tak lama, tidak mudah merasa lapar dan macam-macam lagi faedah yang tidak ternilai diperolehi.

Akan tetapi, saya terima hakikat, perkara paling susah ialah istiqomah dalam memastikan berat badan sentiasa unggul dan diet sentiasa terjaga. Tidak pula saya mahu menyalahkan makanan yang sedap-sedap, kerana yang penting ialah portion makanan dan kiraan kalori. Sebaiknya dielakkan makanan yang tinggi karbohidrat dan kalori.

Berlainan pula mereka yang menginginkan bentuk badan yang cantik, six pack, jumlah peratusan lemak yang rendah (lean body mass tinggi). Maka disiplin mereka adalah pada tahap yang tertinggi. Mereka sangat-sangat menjaga makan minum mereka. Air kosong ialah kawan baik mereka. Gula dan karbohidrat ialah musuh mereka dan diambil hanya dalam kuantiti yang amat sedikit. Protein adalah kawan baik mereka samaada dari supplement atau makanan harian. Saya rasa, saya tidak mampu sampai ke tahap ini lagi. Ini adalah kerana masih kurangnya ilmu dan juga praktis.

Eh…doktor pun tak cukup ilmu. Ya BETUL!

Nasihat keramat sejak dari medical student sehinggalah menjadi doktor, bahkan doktor pakar kepada pesakit dalam menurunkan berat badan ialah “Awak kena diet (jaga makan) dan bersenam”…sambil para doktor menepuk perut buntal dan boroi masing-masing. Jika mereka concern tentang pesakit, mereka akan merujuk pesakit berkenaan kepada pegawai pemakanan (dietician). Maka pesakit pun menghadiri sesi taklimat oleh pegawai pemakanan yang dihadiri oleh puluhan pesakit lain. Hasilnya tidaklah memberangsangkan…Lebih malang, di Malaysia, peratusan obesiti adalah tertinggi di Asia, itu tidak dikira yang overweight.

Hakikatnya, ilmu merawat ‘orang yang sihat terlebih berat (overweight)’ tidak pernah di ajar di dalam kehidupan medical student, jika diajar hanya sedikit dan tidak ditekankan. Hatta, pesakit obesity pun tidak mudah untuk dirawat. Saya melihat pelajar perubatan masih blurrrr tentang konsep diet dan exercise. Akan tetapi, perkataan itu adalah standard disebut sepanjang zaman. Saya menekankan kepada pelajar saya, bahawa menjadi doktor bukanlah segala-galanya. Ya, mungkin kamu pandai sedikittttt dari orang lain (dari sudut kesihatan) tetapi ianya masih tidak cukup. Ilmu dipelajari hanyalah picisan dari ilmu perubatan dan sains kesihatan yang sangat luas. Apa yang saya nyatakan adalah berdasarkan pengalaman diri sendiri. Tidak dinafikan, dulu saya merasa agak ego, ilmu sudah cukup dan merasa pandai segala-galanya.

Segalanya berubah, apabila mempelajari ilmu kewangan, bermula dengan pembacaan buku-buku karangan jutawan Azizi Ali, pakar kewangan Hajah Rohani, Yap Ming Hui, KC Lau, Robert T Kiyosaki, juga mengikut website ustaz zaharuddin berkenaan mualamat. Saya mula menyedari, sebenarnya saya telah terlepas banyak ilmu-ilmu yang penting untuk survival sebagai seorang manusia.

Hanya setahun dua yang lepas saya mula membaca website Kevin Zahri, dan membeli ebooknya. Pada mulanya agak skeptikal dan prejudis dengan namanya. Apabila membaca artikel kebanyakan dari websitenya, barulah saya sedar asasnya nak menurunkan berat badan sangat mudah. Nak praktikkan sangat mudah, cuma nak maintain berat badan agak mencabar. Cabaran bukanlah datang dari kurangnya ilmu yang ditulis diwebsite, tetapi datang dari diri yang tidak mengamalkan sebaiknya apa yang diajar. Hehe, mode minda positif (jangan menyalahkan orang lain, tapi lihatlah kekurangan diri sendiri kerana ia akan menguntungkan diri kita).

Konsep menurunkan berat badan masih sama, mungkin sejak ratusan tahun lalu. Walaupun mungkin ada teori terbaru tentang Atkin Diet dan sebagainya. Tetapi ianya tidak berkesan untuk jangka masa panjang. Ratusan supplement juga tidak berkesan untuk jangka masa panjang. Yang penting ialah “back to the basic” iaitu konsep kenapa berat badan bertambah dan berkurang. Kalori surplus dan deficit…

Kenapakah saya gila-gila mempromosikan Kevin Zahri?

Kerana apa yang dinyatakan adalah selari dengan ilmu perubatan. Yang perlu diketahui asasnya oleh pelajar perubatan, bahkan juga doktor-doktor. Jika asas seperti ini tidak dikuasai, bagaimanakah para doktor akan berjaya merawat penyakit obesiti dan juga penyakit lahir hasil dari obesiti?

Kerana saya menyesal kerana tidak mempelajari ilmu ini walaupun sudah 5 tahun melalui hidup sebagai medical student dan 5 tahun sebagai pegawai perubatan.

Kerana ianya merupakan starting point yang bagus untuk bermula dalam menurunkan berat badan. Kevin Zahri mengajar untuk kurus secara asasnya tanpa supplement dan dengan exercise paling minimum. Sesuai untuk orang awam. Cuma saya akui beliau juga menjadi duta untuk supplement protein, tetapi beliau tidaklah keterlaluan mempromosikan produk tersebut (ianya optional).

Kerana ia berkesan untuk saya!

Kerana ia memberikan manfaat kepada beberapa rakan saya.

Kerana saya rasakan ianya sangat penting untuk diketahui oleh orang awam.

Kerana ianya win-win situation, saya juga mendapat sedikit komisyen dari setiap mereka yang membeli ebook melalui link dalam website ini. Tetapi saya sama sekali tidak memaksa pembaca membelinya, hanya sangat-sangat menggalakkannya. Saya tetapi berpegang pada prinsip, setiap apa yang saya promosikan saya akan beli dan cuba terlebih dahulu. Berhasil atau tidak adalah bergantung pada praktik yang telah diamalkan. Ini dinamakan content marketing with affiliate link, suatu kaedah untuk menjana wang dari website (monetization). Duit hasil komisen saya harap cukuplah untuk menampung kos hosting dan domain blog ini iaitu RM120 setahun.

……….dan banyak lagi sebabnya.

Saya merasakan agak mustahil untuk saya menulis ebook sehebat itu. Jika di minta nasihat oleh rakan saya tentang cara menurunkan berat badan, saya hanya mampu mencadangkan mereka membeli ebook kevin zahri. Jika saya mencadangkan mereka membaca “Management of Obesity” oleh kementerian kesihatan malaysia, saya merasakan ia tindakan yang bodoh. Kerana saya pernah print buku tersebut dan membacanya sehingga pening-pening lalat. Ianya amat susah difahami dan susah untuk “put into action” oleh saya dan juga orang awam.  Tetapi terdapat juga kawan yang inginkan magic pill, inginkan nasihat paling senang. Seolah-olah dia mahu makan apa sahaja, bersenam pada tahap minimum iaitu mengunyah dan menelan, tidak perlu membeli ebook dan akhirnya kuruss.. Ada yang memberikan alasan, ebook terlalu mahal, takut jika dibeli tidak dibaca. Saya hanya mampu menepuk dahi saya, mereka yang tidak mampu untuk mengorak langkah, walaupun selangkah, TIDAK akan melangkah selama-lamanya.

Agak rugi merasa diri ini, berumur sudah 30-an tetapi banyak lagi ilmu tidak dipelajari. Tidak banyak hasil diperolehi dalam hidup ini terutama dalam memberikan manfaat kepada orang ramai.

Mungkin blog inilah sahaja yang boleh menjadi modal yang sangat sedikit. Azam saya ialah menulis sesuatu yang sentiasa menambah nilai hidup orang ramai (walaupun sedikit). Saya tidak mampu untuk menulis tahap ahli akademik yang hebat, tahap ustaz-ustaz dan professor. Akan tetapi, untuk menunggu sampai tahap itu, sudah pasti umur menjangkau amat tua.

Insya Allah akan terus cuba menulis walaupun se simple dan selekeh mana. Asalkan ia memberi manfaat. Jika penulisan saya terlalu basic, saya memohon maaf kerana saya hanyalah seorang doktor yang bertaraf MO.

 

20131022-232602.jpg

Secara ikhlas, saya akui berat badan naik semula. Seperti duit dan iman kita, ianya berkurang dan bertambah…

Bermula ramadhan baru-baru ini, diet mula tidak dikawal dan senaman jarang dibuat. Hasilnya, berat meningkat secara perlahan-lahan mencecah 4-5 kg. Itulah hakikatnya. Nak turunkan berat badan tidaklah merupakan perkara yang susah (jika kena dengan kaedahnya). Nak naikkan berat badan adalah PALING senang, buka mulut dan makanlah segala makanan yang diidamkan. Lagipun Malaysia negara yang kaya dengan menu-menu makanan yang lazat. Yang PALING susah ialah untuk maintain berat badan yang unggul.

Sebenarnya berat badan bukanlah indikator yang terbaik dalam mengukur kesihatan dan kecergasan, tetapi “lean body mass” atau pun berat otot-otot tanpa tisu lemak adalah yang terbaik. Saya telah meletakkan impian tertinggi saya “Golden Dream” berkenaan fitness ialah untuk mendapat berat badan “60kg dan 6 pack”. Kadang-kala dalam hati tergelak dengan impian ini (self sabotage), akan tetapi jika ianya tidak diletakkan sebagai impian, maka tiadalah peluang untuk mencapainya. Antara idola saya ialah Bruce Lee. Tidaklah saya ingin pandai ilmu mempertahan diri, tetapi kagum dengan kecergasan dan bentuk tubuhnya. Jika ingin dapatkan 6 pack, target percentage lemak dalam badan mestilah lebih rendah dari 10%. Wow!! itu merupakan suatu level yang sangat tinggi. Mereka yang mempunyai 6 pack biasanya sangat disiplin dengan exercise, rehat, dan paling penting ialah diet. Perlu diingat, nak hilangkan spare tyre perut boroi adalah perkara paling susah untuk dilakukan. Bab kata pepatah dari salah seorang medical student, lemak kat perut ni “the first to appear, the last to disappear”. :)

Mungkin perjalanan ke arah Golden Dream itu masih jauh bagi saya. Akan tetapi, sepanjang perjalanan tersebut, saya telah mendapat banyak ilmu dan manfaat berdasarkan pembacaan dari website di internet dan melihat youtube. Suatu ilmu yang tidak akan didapati dalam dunia perubatan. Agak kecewa dengan diri sendiri kerana bergelar seorang doktor, tetapi ilmu tentang diet dan exercise tidak diketahui secara detail sejak dari dulu lagi. Sedangkan ilmu ini penting untuk peringkat pencegahan obesiti dan penyakit berkaitannya. Tetapi itulah hakikatnya, doktor pun ramai gemuk, gendut dan boroi.

Antara perkara penting yang saya dapati jika ingin menurunkan berat badan secara berkesan ialah:

1. Tetapkan matlamat

Matlamat mestilah realistik. Maksimum penurunan berat badan yang disarankan ialah sekitar 0.5kg-1 kg seminggu. Jika ada pihak atau produk mendakwa boleh menurunkan 10kg dalam seminggu, 100kg dalam sebulan, maka berhati-hatilah. Jika benar sekalipun, ditakuti kesan buruk akibat kekurangan mikronutrien akan berlaku. Biasanya matlamat saya tetapkan ialah 1kg seminggu. Sebenarnya ia adalah agak sukar, tetapi apa yang saya berjaya capai ialah seminggu setengah 1 kg. Lagi lambat turun lagi senang sebenarnya. Tapi kalau terlalu lambat, maka kurang disiplin pulak.

2. Diari diet

Ini adalah perkara paling penting kerana kejayaan menguruskan badan dan mendapat tubuh yang fit; 70% ditentukan oleh diet. Tidak kurang juga ramai akan menyindir dan mengatakan kita terlalu obses dengan kalori. Mula-mula agak leceh untuk menulis diari dan mencatat segala makanan yang dimakan.Lebih-lebih lagi kena membuat carian dalam senarai database makanan untuk mengenalpasti jumlah kalori yang diambil. Tetapi ianya paling penting. Kalau tak catat dan buat kiraan, sampai bila tidak akan tahu berapa banyak diri ini sudah terlanjur kalori surplus. Bila buat catatan barulah insaf. Rupa-rupanya makan memang terlebih kalori sejak beberapa bulan. Tidak mengapa jika terlebih sekali sekala, cuma perlu diingat, matlamat akan semakin lambat dicapai jika diet tidak menepati kalori yang ditetapkan. Jika berminat dengan senarai database kalori makanan, boleh la download secara percuma di sini.

3. Senaman

30% kejayaan ditentukan oleh senaman. Kalau tidak bersenam, berat masih boleh turun. Tetapi tubuh akan menggelebeh dan tidak toning. Itu namanya penurunan berat badan yang tidak sihat. Sepatutnya penurunan berat badan ialah penurunan peratusan lemak dan peningkatan saiz otot. Saya lebih suka memilih senaman berbentuk “weight training” kerana ianya merangsang otot-otot untuk membesar dan meminimumkan kehilangan otot akibat diet (kalori defisit). Banyak artikel dan research dijalankan tentang kelebihan manfaat weight training. Akan tetapi, sebenarnya amat boring membuat senaman yang sama setiap masa. Maka pemilihan senaman sebenarnya mengikut cita rasa dan selera masing-masing. Yang penting ialah buat dari tak buat langsung. Yang kedua penting pula ialah buat dengan kaedah yang betul supaya penat lelah bersenam ada hasilnya. Saya lebih suka menggunakan video program senaman Power 90 kerana gerakannya mudah dan tidak terlalu berat untuk dilakukan oleh golongan bertaraf beginner.

4. Motivasi

Motivasi dalaman paling penting. Nak kurus dan fit sebab apa? Bagi saya ialah nak tubuh yang sihat, mengelakkan penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi dan jantung menjelma dalam usia yang muda, mahu memakai pakaian yang sedia ada, selesa dengan perut, lebih cergas dan kurang mengantuk sewaktu, meningkatkan keyakinan diri, menghilangkan stress, mudah untuk bangun pagi bertahajud dan solat subuh berjamaah. Nak maintain motivasi, saya suka membaca website kevinzahri berkenaan kisah kejayaan mereka yang lebih hebat. Melihat video-video motivational di youtube. Bukan saya seorang sahaja yang susah, ada lagi yang melalui proses yang lebih susah akibat terlalu gemuk, akhirnya mereka berjaya.

Saya berharap berjaya dalam perjuangan pusingan ke-2 ini.

Alangkah baiknya jika ramai doktor-doktor belajar dari awal-awal lagi tentang “diet & exercise”, kalimah keramat yang selalu disebut kepada pesakit sedangkan ramai doktor seperti saya pun jahil tentangnya.

Jika ingin membaca tentang “diet & exercise”, starting point yang terbaik ialah website www.kevinzahri.com. Lagi baik kalau beli ebook dari websitenya www.kevinzahri.com. Lagi cepat nak faham dan lebih mudah untuk bermula.