Bagi seorang doktor yang telah mencapai status MO (medical officer / menurut order). Kebiasaan yang berlaku ialah rotation untuk dihantar ke district posting. Hampir setiap negeri rotation ini adalah wajib walaupun ianya tidak termasuk dan tidak langsung memberi markah untuk permohonan program master. District posting ini ialah satu peraturan yang ditetapkan oleh Jabatan Kesihatan Negeri masing-masing untuk memberikan keadilan kepada doktor-doktor yang berada di district agar dapat kembali bertugas di hospital besar.

Antara sebab kenapa MO dari hospital besar perlu dihantar ke district ialah:

  1. Menampung / mengganti doktor yang telah lama berada di district ataupun doktor yang telah resign (dan mungkin juga doktor yang telah mati)
  2. Mendedahkan doktor yang baru bergelar MO (mo junior) kepada pengalaman yang lebih mencabar di district hospital.
  3. Sebagai hukuman kerana mempunyai masalah tingkah laku (kes yang sangat jarang)

Dan tidak lupa juga, adalah sebab-sebab kenapa MO dari district kempunan sangat-sangat hendak kembali ke hospital besar:

  1. Mahu tinggal di bandar, lebih banyak kemudahan dan lebih dekat dengan keluarga.
  2. Mahu mendapat tempat bagi memohon master / pakar kerana pengalaman di hospital besar dikira sebagai markah untuk berjaya mendapat tempat master (posting district tiada markah satu sen di mata universiti)
  3. Mahu bekerja dalam suasana yang lebih mengkhusus kepada bidang-bidang tertentu seperti sakit puan, internal medicine, anesthetic supaya kepala tidak pening memikirkan banyak perkara
  4. Supaya tidak dimarahi oleh MO sombong dan bongkak yang berada dihospital besar. Apabila berada dihospital besar, MO sombong bongkak tidak memarahi mo ini, dan MO ini mungkin akan jadi MO sombong bongkak juga selanjutnya mereka boleh membuli MO district semula (vicious cycle).
  5. Supaya tidak dimarahi oleh pakar yang mengantuk diwaktu malam
  6. Dan banyak lagi.

Jika kita memerhatikan sebab di atas, jelaslah ramai doktor MO suka bekerja dihospital besar berbanding di district hospital. Akan tetapi, bagi saya terdapat banyak kelebihan bekerja di hospital district yang mungkin tidak diketahui oleh ramai doktor MO junior.

Antara kelebihan bekerja di district hospital ialah:

  1. Markah SKT tahunan yang tinggi, kerana pengarah tu kamceng ajo dengan kita. Kalau yang bergaduh dengan pengarah tu, biasanya MO itu yang bermasalah, tetapi ada juga kes di mana pengarah pun ‘tersumbat’ sedikit.
  2. Oncall yang ringan. Keseriusan kes di district tidaklah teruk seperti di hospital besar, kalau teruk skit, hantar sahaja ke hospital besar supaya boleh di handle oleh MO bongkak dan sombong. Yang pasti, mereka juga terkial-kial berusaha menyelamatkan pesakit itu.
  3. Makanan waktu oncall boleh ditempah, kalau mahu menu telur goreng boleh cakap ajo kat tukang masak bahagian dapur. Makanan sedap dan boleh tahan.
  4. Menjadi bos ke -dua di hospital itu. Oleh kerana tiada pakar di district hospital, kita akan dihormati sebagai bos kedua oleh jururawat. Manakala di hospital besar, Houseman dan Junior MO ni tak lebih kuli terhina dan terhormat pada pandangan mata jururawat dan sister-sister.
  5. Pengalaman yang banyak dalam pelbagai bidang, di district hospital sistem rotation dalam bidang sakit puan, pembedahan, perubatan dan lain lain selalu dilakukan. Secara tidak langsung, banyak pengalaman secara superficial boleh dilalui dalam setiap bidang.
  6. Claim oncall yang lumayan. District hospital oncall adalah kerap setiap bulan, aktif dan pasif.
  7. Staff yang mesra dan baik hati.
  8. Kemudahan rumah kuarters yang besar dan selesa giler.
  9. Pesakit mengenali kita dan sentiasa beramah mesra.
  10. Jauh dari kesibukan bandar
  11. Pakar yang membuat lawatan ke district hospital juga menghormati kita kerana mereka memerlukan kita sebagai assistant untuk tengok pesakit kat klinik. Jadi takleh nak tunjuk lagak, kerana kalau kita tak tolong mereka di klinik, sampai maghrib pun tak habis tengok pesakit.
  12. Tiada masalah parking kereta.
  13. Kos sara hidup yang rendah, pergi kerja hanya berjalan selama 3 minit sahaja.
  14. Dan banyak lagi fadhilat di district hospital ….yang tidak larat saya nukilkan di sini

Akan tetapi, tidak semuanya perkara itu sempurna. Posting district hospital juga mempunyai beberapa kelemahan:

  1. Tiada pakar. Jadi kebanyakan kes perlu dikonsultasi melalui telefon, kerap juga terdapat kelewatan dan miscommunication dalam consultation kes.
  2. Terpaksa bekerja dalam semua bidang / multi tasking, sekejap sakit puan, sekejap kes kanak-kanak, sekejap kes postmortem, sekejap kes rogol, kejap kes anak luar nikah, kejap kes tangkap basah, tangkap dadah, kes pukul dan berpuluh-puluh variasi kes yang memeningkan kepala.
  3. Oncall yang persisten dan banyak. Walaupun oncall tidaklah heavy, tetapi jumlah oncall yang banyak boleh mengganggu kualiti hidup kerana mengantuk sentiasa selama bertahun-tahun.
  4. Dimarahi oleh MO junior dan MO bongkak sombong tahap cipan. Mereka yang suka marah ini biasanya tidak pernah dihantar ke district. Punca mereka marah ialah kerana mengganggu tidur mereka di waktu mereka oncall, mereka tidak pandai nak handle kes yang dirujuk, mereka malas, mereka fikir district ni hanya tahu rujuk kes sahaja.
  5. Tidak lupa juga, terdapat pakar yang suka memarahi MO dari district kerana mereka diganggu waktu tidur mereka, takut dipertanggungjawabkan jika konsultasi dengan mereka.
  6. Pengalaman yang berharga tetapi tidak dihargai oleh pihak universiti untuk memohon bidang master / pakar.
  7. MO district dianggap hina dan tidak dihargai oleh MO hospital besar walaupun kebanyakan pesakit dihantar telah di stabilkan oleh mereka. Isu yang selalu dibangkitkan berkenaan MO district ialah tidak stabilkan pesakit sebelum dirujuk, sedangkan kes ini hanyalah sedikit dan jarang berlaku.

Itulah antara pengalaman saya bekerja di district hospital. Bagi mereka yang akan dihantar ke district posting, lihatlah kelebihannya supaya anda bersemangat untuk bekerja. Selepas 2 tahun, barulah anda lihat kelemahannya dan bolehlah anda kembali ke hospital besar.Pengalaman posting di hospital district sangat memberi kesan kepada hidup saya, malah lebih memberi kesan dari pengalaman dihospital besar.