Bursa Malaysia

Bursa Malaysia

Sememangnya saya agak prejudis dan skeptikal tentang pelaburan saham di Bursa Malaysia. Pernah juga terdetik di hati ingin membuka CDS akaun, tetapi tidak tercapai sehingalah seminggu yang lepas. Saya lebih gemar melabur dalam saham unit amanah kerana ianya lebih mudah. Letak ajo duit dan biarkan ianya diuruskan oleh syarikat pelaburan unit amanah. Tidak perlu monitor setiap hari dan tidak perlu risau. Pulangan dari unit amanah juga agak lumayan sebenarnya iaitu sekitar 10-12% setahun bergantung pada suasana ekonomi.

Tidak dinafikan, dalam diri saya juga terdapat kepercayaan mitos berkenaan pelaburan saham di Bursa Malaysia antaranya ialah berisiko tinggi, istilah “main saham”, spekulasi, “berjudi nasib”, dan banyak lagi. Lagipun saya juga setuju dengan pendapat Azizi Ali “pelaburan tidak menjana pulangan yang tinggi kecuali jumlah yang dilabur dan jangka masa diambil adalah signifikan”.

Sehinggalah suatu hari, terdapat seorang kenalan yang menyatakan bahawa beliau telah berjual beli saham di Bursa Malaysia. Beliau menafikan istilah “main saham” kerana ianya tidak tepat. Yang tepat ialah berjual beli saham dan bergantung pada diri masing-masing samaada ingin berjual beli dalam tempoh yang pendek, sederhana atau panjang. Perbualan yang pendek dengan kenalan tersebut membuatkan saya mula tertarik untuk mengetahui dan belajar lebih lanjut tentang pelaburan saham.

Akan tetapi saya terlebih dahulu suka merujuk pandangan ustaz zaharuddin agar tidak terjebak dengan isu ketidakpatuhan syariah. Risau juga jika dah untung berganda, akhirnya diketahui ianya tidak halal. Untuk keterangan lanjut tentang urusniaga jual beli saham. Saya cadangkan luangkan sedikit masa untuk membaca tulisan UZAR berkenaan jual beli saham di sini

Antara maklumat-maklumat yang membuatkan saya tertarik dengan jual beli saham di Bursa Malaysia ini ialah:

  1. 70% dari saham yang terdapat di Bursa Malaysia adalah patuh syariah. Wow! ini cukup membanggakan sebagai rakyat Malaysia apabila mengetahui perkara ini. Jadi rasanya tidak patut ada isu dalam memilih saham yang patuh syariah. Bagi yang melabur dalam saham yang tidak patuh syariah mungkin terdapat 2 sebab iaitu teramat jahil dan tidak kisah tentang isu halal -haram.
  2. Kebanyakan pelabur runcit (kecil-kecilan) yang melabur di Bursa Saham rugi kerana berjual beli secara membabi buta tanpa ilmu yang secukupnya. Malah ada yang lebih suka melabur berdasarkan ikut suka-suka. Dengan ilmu, teknik, bimbingan mentor dan kumpulan support yang betul, maka kerugian dapat dielakkan.
  3. Mana-mana pelaburan juga mempunyai risiko. Yang membezakan ialah kecil atau besar, ketahanan status kewangan kita untuk bertahan dengan risiko dan pilihan saham yang dibeli.
  4. Zaman sekarang terdapat banyak seminar-seminar dan workshop yang berkualiti, juga facebook group, whatsapp group yang membuatkan komunikasi lebih pantas. Menggunakan teknologi sepenuhnya juga dapat meningkatkan peluang untuk membuat keuntungan.
  5. Di Bursa Malaysia terdapat saham “blue chips” yang kukuh dan stabil. Serta memberikan dividen setiap tahun. Saham ini bagus untuk dibeli untuk pelaburan jangka masa panjang.
  6. Terdapat 2 jenis analisa saham yang terkenal iaitu fundamental dan teknikal. Tidak dinafikan kedua-duanya amat penting dalam pelaburan saham. Terdapat ramai yang telah membuat keuntungan dengan kaedah fundamental, teknikal dan kedua-duanya sekali.
  7. Kebanyakan orang yang kaya dan terkenal, mereka pasti mempunyai saham. Maka kalau nak kaya, kot mana pun kena terlibat juga dengan saham.
  8. Sebenarnya tidak susah untuk jual beli saham, cuma perlukan sedikit pembacaan, hadiri workshop dan seminar. Bermula melabur dengan lebihan duit dikhususkan untuk pelaburan.
  9. Jika dibuat dengan teknik, kaedah dan cara yang betul, ianya berpotensi menjana pulangan yang lumayan.
  10. Tidak ramai golongan Bumiputera yang melibatkan diri dalam jual beli saham berbanding non-bumiputra. Ini adalah suatu perkara agak merugikan.
  11. dan banyak lagi…

Antara starting point yang buat ialah menyertai workshop Basic and Advance Analisis Teknikal Saham pada 25.1.2014 di Shah Alam. Penceramahnya ialah En. Hafiz Faizal.

workshop teknikal analisis

Analisis Teknikal Saham: Basic dan Advance

Oleh kerana otak masih kosong dan blurr lagi tentang saham. Maka tidak dapat saya serap banyak ilmu dari workshop ini. Terutama banyak istilah yang digunakan terlalu teknikal. Akan tetapi, ianya sangat membuka mata saya seluas-luasnya untuk lebih minat lagi tentang pelaburan di Bursa Malaysia. Workshop ini saya berikan rating 3.5/5.0. Ianya amat sesuai bagi mereka yang telah ada CDS akaun saham dan lebih cenderung kepada analisa teknikal dalam berjual beli saham. Teknik dan strategi di ajar bagi mendapatkan keuntungan dan meminimumkan kerugian. Workshop ini FOKUS kepada teknikal analisis sahaja. Nota yang diberikan agak ringkas tetapi padat. Bagi orang yang terlalu newbie, saya rasa tidak sesuai (nama pun advance workshop). Saya rasakan masa satu hari agak pendek untuk menjelaskan banyak perkara tentang saham.

Seterusnya juga saya telah mula membeli ebook dengan tujuan menambahkan kefahaman tentang jual beli saham. eBook tersebut ialah Sistem Saham yang ditulis oleh En.  Khairul Arifin Bin Selamat. Walaupun beliau bukanlah merupakan remiser berlesen, tetapi beliau menulis berdasarkan pengalaman beliau dalam urusan jual beli saham. Sistem yang dinyatakan dalam ebook juga agak teratur yang berkesan pada diri beliau. Sejauh mana ianya berkesan pada orang lain, itu saya tidak pasti. Buku ini lebih berkisar tentang teknikal analisis dan tidak banyak menceritakan fundamental analisis. Yang menarik sekali ialah di akhir ebook ini, beliau menceritakan rutin harian beliau dalam mengkaji pasaran saham. Langkah yang diberikan agak teratur. Saya rasa berminat untuk mencuba kaedahnya dan menguji adakah ianya berkesan.

Setelah itu, saya terbeli juga DVD Momentum Saham yang dihasilkan oleh En. Najib Assadok yang merupakan internet marketers terkenal di Malaysia. DVD ini dihasilkan dengan kerjasama seorang pelabur yang mempunyai pengalaman yang lama dalam jual beli saham di Bursa Malaysia iaitu Cikgu Razak. Ianya merupakan rakaman seminar yang telah dibuat oleh Cikgu Razak berkenaan pelaburan saham. Fokusnya ialah fundamental analisis. Bagi saya rating DVD ini ialah 3.0/5.0. Akan tetapi ianya sangat-sangat sesuai bagi mereka yang zero knowledge tentang saham. Antara maklumat berguna dalam DVD ini ialah tentang asas tentang CDS akaun, kaedah mahu membeli dan menjual saham, asas analisis fundamental. Saya rasa pendekatan yang dibawa oleh Cikgu Razak ini lebih “play safe” dan tidak terlalu agresif dalam pelaburan.

017d7ac926b4d542e4ea5be0c88064d876d9056bbe

DVD Momentum Saham

Walaupun harga DVD ini agak mahal, saya rasa lebih mahal untuk menghadiri kursus kerana yuran kursus berkenaan saham tiada yang dibawah RM10.00 dan ditambah pula dengan kos pengangkutan dan sebagainya. Saya rasa agak berbaloi jika DVD ini dibeli bagi yang kesuntukan masa untuk menghadiri kursus.

Perkara yang saya lakukan setelah menghadiri kursus ialah berjumpa remiser saham dan membuka akaun CDS. Langkahnya sangat mudah, bawa salinan IC, slip gaji dan penyata bank. Isi borang dan sign…tup tup 3 hari sudah siap akaun. Yang menariknya akaun ini tidak perlu deposit dan bayaran. Bahkan remiser tersebut sangat supportive dan sanggup mengajar face-to-face tanpa apa-apa bayaran. Wow!…tapi tidak hairan, kerana setiap kali transaksi jual beli saham (samaada untung atau rugi) beliau tetapi mendapat komisen atas bayaran brokerage fees yang dikenakan. Jadi gunakan remiser anda secara optimum hehehe. Saya beruntung kerana remiser saya juga seorang yang sangat berpengalaman dan menguasai ilmu fundamental dan technical analysis. Beliau mencadangkan saya membaca beberapa buah buku. Antara buku yang saya beli ialah I Love Stocks di tulis oleh Pauline Yong. Ini merupakan satu-satunya buku dihasilkan berdasarkan pasaran saham bursa Malaysia. Buku “starting point” yang terbaik untuk dibaca oleh sesiapa. Cuma ianya dalam bahasa Inggeris, pun begitu lenggok bahasanya amat mudah.

Buku yang sangat bagus untuk tahap permulaan, sangat ringkas, menyeluruh dan padat

Buku yang sangat bagus untuk tahap permulaan, sangat ringkas, menyeluruh dan padat

Perancangan saya di masa hadapan ialah menambah lagi sedikit ilmu pengetahuan dengan menghadiri workshop / kursus berkaitan pelaburan bursa saham. Saya menahan diri saya agar tidak tergesa-gesa meletakkan duit dalam pelaburan yang saya tidak pasti dan tidak dianalisa dengan sebaiknya. Yang penting segala apa tindakan yang dilakukan mestilah mempunyai asas ilmu yang betul. Kemungkinan rugi tetap ada, tetapi yang penting ialah keuntungan diperolehi sentiasa melebihi kerugian.

Antara website yang saya rasa memberikan info yang sangat berkualiti tentang saham ialah: http://www.faizalyusup.net/. Saya rasa ini adalah sumber yang agak sohih memandangkan beliau merupakan remiser yang berpengalaman.

Apa pun, tidak rugi menuntut ilmu. Gunakan teknologi facebook, whatsapp dan google untuk meningkatkan pendapatan dan nilai hidup.

Sekian.

Atlas.ti notes

Research tidaklah  indah seperti yang disangka. Akan tetapi ianya boleh dijadikan indah apabila segala teknik dan strategi di susun sebaiknya. Akhirnya ia menjadi lebih mudah.

Antara bahagian paling mencabar dalam menjalankan research ialah membuat literature review (sorotan literatur).

Dari literature review akan lahir proposal yang bagus dan survival untuk dijadikan projek Master atau Phd.

Membuat literature review ibarat berenang di lautan yang luas. Lebih teruk lagi apabila tiada kelengkapan untuk berenang dan juga tiada ilmu untuk berenang. Segalanya tidak diperolehi dari “innate ability”. Ianya perlu dipelajari dan dipraktikkan barulah akan berhasil. Secara ikhlasnya, saya masih terkial-kial dalam menjalankan literature review dan masih lemas dalam lautan artikel-artikel yang di cari.

Tidak ingin saya nyatakan definisi literature review, tapi cukuplah bagi mereka yang terlibat dengan research akan faham bahawa literature review ini berkaitan dengan : pembacaan artikel-artikel yang tidak berkesudahan, pencarian gap research (lompong-lompong) yang tidak dijumpai, timbunan artikel yang di print dan di download akhirnya tidak dibaca. Situasi-situasi sebegini adalah normal bagi researcher seperti saya yang tidak pandai dan boleh di kategorikan dalam level beginner lagi dalam dunia research.

Antara situasi lain yang berlaku kepada saya dalam membuat literature review ialah:

“Pada suatu minggu, saya telah mendownload sebanyak puluhan dan hampir seratus artikel yang berkaitan dengan keyword research saya. Setelah itu saya mula membaca artikel-artikel yang diperolehi. Setelah seminggu berhempas pulas membaca sambil tertidur-tidur, meng ‘highlight’ segala point-point yang dirasakan sangat penting dan menulis catitan di artikel tersebut. Setelah puluhan artikel di baca, perkara yang pertama berlaku pada saya ialah: hilang ingatan apa yang dibaca, kedua; mana satu artikel yang saya perlu rujuk untuk mendapatkan point yang sangat penting?? ketiga; so what ‘s next ?? Artikel sudah dibaca, apa perlu saya buat? Mahu menulis? Adakah point yang ingin ditulis itu konkrit memandangkan hanya satu dua artikel sahaja yang menyokongnya. Keempat; saya menjadi stress kerana nampak gaya saya terpaksa membaca semula semua artikel-artikel yang telah pun di baca. Kelima; saya merasa fed up dan menyerah kalah”.

Itulah kejadian kisah benar yang berlaku apabila sesuatu kerja dibuat tanpa sistem, tanpa mentor (tidak semestinya supervisor, kerana ramai supervisor pun tak ada skill literature review), tanpa belajar dari kesilapan.

Jadi adakah berbaloi saya membaca semula atau go through secara ringkas kesemua artikel-artikel yang telah di pulun selama seminggu hingga 2 minggu?

Saya merasakan suatu pembaziran masa, jika saya membaca semula. Kerana yang pasti, kejadian tersebut akan berulang-ulang lagi.

Ada yang mencadangkan apabila membaca terus menulis chapter thesis. Ya betul, tetapi akhirnya penulisan yang terhasil adalah lemah dan tidak disokong oleh banyak artikel. Kaedah ini juga cenderung kepada plagiarism.

Ada yang mencadangkan tulissss ajooo… Ya betul, jika tesis itu ibarat taraf novel dan kisah fairy tales, maka tidak salah untuk tulissss ajooo.

Alhamdulillah, persoalan telah terjawab setelah saya  menyertai dua workshop anjuran pihak kulliyyah (Fakulti), Workshop berbayar anjuran MPWS (Malaysian Postgraduate Workshop Societies) dan membeli sebuah buku di Amazon.com

 

Workshop Literature Review. Pensyarah jemputan Dr Syazwan (UUM)

Workshop Literature Review. Pensyarah jemputan Dr Syazwan (UUM)

Workshop pertama anjuran Postgraduate Office dengan kerjasama Basic Medical Sciences Department, Kulliyyah of Medicine (KOM) Indera Mahkota Kuantan. Saya dipertanggungjawabkan untuk menjayakan workshop ini dengan menjadi ahli comittee. Alhamdulillah, saya berpeluang untuk belajar dari seorang pensyarah yang sangat bagus iaitu Dr Syazwan dari Universiti Utara Malaysia.

Secara asasnya Workshop Literature Review ini menerangkan tentang prinsip dan konsep-konsep dalam menjalankan literature review. Jika kita berpegang pada konsep-konsep dan teknik-teknik yang diajarkan, maka penulisan tesis akan menjadi berkualiti walaupun lenggok bahasa Inggeris kita tidak seberapa bagus, tesis yang dihasilkan juga akan terhindar dari penyakit plagiarism.

Di waktu malam, juga saya berkesempatan untuk keluar makan dan berborak-borak panjang dengan pensyarah yang peramah ini. Banyak juga tips extra yang diberikan kepada saya.

Antara intipati workshop ini ialah:

  1. Listkan keyword-keyword yang akan digunakan dalam pencarian artikel-artikel, gunakan buku log untuk mencatit segala keyword. Ambil masa selama seminggu untuk menyenaraikan keyword dan menyusunnya.
  2. Buat carian artikel. Terserah pada diri masing-masing untuk menggunakan teknik carian artikel. Bergantung kepada subscription universiti masing-masing. Tiada jumlah yang jelas untuk artikel dibaca, tetapi seboleh-bolehnya ia telah mencakupi skop bidang yang hendak dikaji.
  3. Susun artikel mengikut grading sistem bermula dari yang paling senang dan paling susah. Baca artikel-artikel yang diklasifikasikan sebagai paling senang barulah beralih kepada artikel yang agak susah. Buat file berlainan, berikan klasifikasi markah contohnya: Artikel sangat senang- 1, artikel senang -2, artikel neutral-3, artikel susah-4, artikel sangat susah -5. Untuk mengenali artikel yang bertaraf senang dibaca, biasanya susunannya dalam bentuk point-point dan banyak suchapter-subchapter.
  4. Susun artikel mengikut tema-tema / outline tesis / chapter.
  5. Baca artikel, hightlight, dan tulis key point pada sudut atas sebelah kanan supaya senang nak dibelek-belek kemudian hari.
  6. Baca artikel sekurang-kurangnya 6 artikel sehari huhuhu…Ini agak mencabar.
  7. Mulakan penulisan tesis apabila artikel-artikel telah habis dibaca. Tidak perlu membelek dan meneliti artikel-artikel semula, rujuk terus pada key point yang ditulis pada sebelah atas sudut kanan.
  8. Pencarian gap akan automatik tersembul keluar apabila kita membaca dan menulis.
  9. Susun semula outline tesis dan bina mind mapping untuk menjelaskan kefahaman / general picture tentang research.
  10. Antara tips-tips dalam penulisan tesis ialah Teknik KFC, Teknik Orang, Teknik Mind Mapping, Teknik 4W1H.

Saya juga ada bertanya kepada Dr Syazwan, adakah perlu membuat jadual sintesis matriks untuk mengetahui trend research yang dijalankan oleh researcher sebelum ini, beliau menyatakan jadual sintesis matriks memang bagus untuk dibuat tetapi tidak perlu kerana ianya sangat memakan masa, ibarat membuat kerja 2 kali.

Saya juga bertanya pendapat beliau tentang penggunaan EndNote (bibliography manager) dan Atlas.ti. (Qualitative Data Analysis) Software.  Beliau menyatakan bahawa bahawa kesemua software tersebut adalah tools (alatan) untuk memudahkan research. Terserah pada pelajar ingin menggunakan atau tidak. Yang penting ialah konsep asas perlu difahami dalam membuat literature review.

Setelah membuat sedikit pembacaan dalam internet tentang teknik literature review. Saya melihat tiada banyak perbezaan antara teknik-teknik yang diajarkan. Ianya bergantung pada kita samaada untuk mempraktikkan atau tidak. Kadang-kala teknik yang dipelajari perlu dibuat sedikit fine tuning agar bersesuaian dengan bidang yang kita pelajari.

Setelah itu saya menyertai Workshp Atlas.ti atas biayai wang sendiri (mujurlah ada tabung education setiap bulan. Rujuk di sini untuk membaca lebih lanjut)

Workshop Atlas.ti anjuran MPWS

Workshop Atlas.ti anjuran MPWS

Secara umumnya, Atlas.ti ini merupakan software yang menggantikan kerja-kerja manual seperti highlight text, tulis point kat bahagian atas sebelah kanan, susun artikel-artikel. Tetapi ianya tidak sekali-kali menggantikan tugas MEMBACA artikel. Kita masih perlu membaca artikel. Sebenarnya konsep amat mudah. Cari artikel-artikel, baca dan highlight, aplikasikan / tag kan code-code (keyword / outline thesis) pada bahagian yang dihighlight. Setelah kesemua artikel dibaca, TIDAK PERLU lagi membaca untuk kali kedua artikel-artikel tersebut. Hanya perlu pilih code-code dan keluarkan output (bahagian artikel-artikel yg dihighlight). Atlas.ti akan menyusun output bahagian yang dihighlight. Output ini boleh diprint, atau dibaca dalam bentuk softcopy. Dari output, kita akan dapat melihat pattern dan point-point yang penting untuk literature review.

Sebenarnya penggunaan Atlas.ti adalah adaptasi dari kaedah manual. Cuma dengan menggunakan software, penulisan literature review menjadi lebih pantas dan mudah. Untuk lebih memahami konsep penggunaan Atlas.ti saya cadangkan membaca buku ini: Destination Dissertation; A Traveller’s Guide To A Done Dissertation, karangan oleh Sonja K. Foss, William Waters. 

Destination Dissertation

Buku yang dicadangkan

Buku ini menerangkan secara detail dari permulaan awal sampai akhir kaedah membuat thesis / dissertation secara manual berserta konsep yang amat mudah. Saya ingin nyatakan Lima langkah penting yang diajar berkenaan literature review dalam buku ini iaitu:

1. Coding The Literature

Coding The Literature

Coding The Literature

2. Sorting Your Codes

Sorting Codes

Sorting Your Codes

3 & 4. Checking Your Codes and Creating Your Conceptual Schema

Checking Your Codes

Checking Your Codes and Creating Your Conceptual Schema

Destination Dissertation 5

Codes

5. Writing It Up

Writing It Up

Writing It Up

Apabila diteliti konsep yang digunakan dalam buku ini berkenaan literature review  boleh dilakukan secara manual dan lebih mudah jika menggunakan Software Atlas.ti.

Walaupun saya baru membaca sebahagian dari buku ini, saya berasa sangat teruja dengan kaedah yang diajar. Ianya amat mudah dan ringkas (walaupun tidak semestinya senang untuk dipraktikkan). Berdasarkan review di Amazon.com, buku ini mendapat review yang agak baik. Saya rasa berbaloi dengan membeli buku ini secara online. Insya allah akan cuba dihabiskan buku ini dalam masa seminggu dua ini.

Kesimpulannya, saya rasa kaedah / method / skill untuk membuat research adalah sudah establish / wujud dan bukanlah benda yang baru. Walaupun terdapat perisian yang canggih, konsep asasnya tetap sama dan boleh dilakukan secara manual bagi mereka yang tidak biasa dengan teknologi-teknologi / perisian yang canggih. Yang penting segala kerja mesti dilakukan mengikut method / kaedah / konsep yang betul, mempunyai sistem yang teratur dan sebaiknya merujuk kepada mentor  barulah prosesnya menjadi lebih mudah dan cepat.

Setakat itu perkongsian saya, harapnya ianya memberi manfaat kepada pembaca. Perlu diingatkan saya masih belum berjaya sepenuhnya, Phd saya pun belum bermula, tetapi saya dalam peringkat perancangan dan menyusun strategi. Insya Allah saya akan berkongsi setiap langkah dan pengalaman ke arah mendapatkan Phd agar ianya bermanfaat kepada pembaca.

funny-weight-loss-joke

Berat badan turun naik….itulah lumrah hidup.

Saya selalu mengingatkan diri saya bahawa menaikkan berat badan adalah perkara paling senang, hanya buka mulut dah ngapp!! Macam mesin basuh, segala jenis makanan ditelan. Selepas seminggu bentuk badan mula berubah dengan spare tayar keretapi akan melilit sekeliling pinggang. Badan terasa letih dan stress, tidur rasa tidak cukup, jalan rasa mengah, lutut mula terasa sakit, sesak nafas apabila duduk posisi tahiyat akhir dalam solat dan seribu macam segala masalah timbul akibat pertambahan berat badan.

Apabila berat badan turun, stamina mula meningkat, exercise yang dibuat selama sejam dapat dihabiskan dalam masa 45 minit. Berat dumbbell yang diangkat dapat ditingkatkan dari 3 kg sehingga 5 kg dan menjangkau 7kg sebelah kiri dan kanan. Stress mula berkurangan, hidup mula terasa bermakna, tidur cukup walaupun tak lama, tidak mudah merasa lapar dan macam-macam lagi faedah yang tidak ternilai diperolehi.

Akan tetapi, saya terima hakikat, perkara paling susah ialah istiqomah dalam memastikan berat badan sentiasa unggul dan diet sentiasa terjaga. Tidak pula saya mahu menyalahkan makanan yang sedap-sedap, kerana yang penting ialah portion makanan dan kiraan kalori. Sebaiknya dielakkan makanan yang tinggi karbohidrat dan kalori.

Berlainan pula mereka yang menginginkan bentuk badan yang cantik, six pack, jumlah peratusan lemak yang rendah (lean body mass tinggi). Maka disiplin mereka adalah pada tahap yang tertinggi. Mereka sangat-sangat menjaga makan minum mereka. Air kosong ialah kawan baik mereka. Gula dan karbohidrat ialah musuh mereka dan diambil hanya dalam kuantiti yang amat sedikit. Protein adalah kawan baik mereka samaada dari supplement atau makanan harian. Saya rasa, saya tidak mampu sampai ke tahap ini lagi. Ini adalah kerana masih kurangnya ilmu dan juga praktis.

Eh…doktor pun tak cukup ilmu. Ya BETUL!

Nasihat keramat sejak dari medical student sehinggalah menjadi doktor, bahkan doktor pakar kepada pesakit dalam menurunkan berat badan ialah “Awak kena diet (jaga makan) dan bersenam”…sambil para doktor menepuk perut buntal dan boroi masing-masing. Jika mereka concern tentang pesakit, mereka akan merujuk pesakit berkenaan kepada pegawai pemakanan (dietician). Maka pesakit pun menghadiri sesi taklimat oleh pegawai pemakanan yang dihadiri oleh puluhan pesakit lain. Hasilnya tidaklah memberangsangkan…Lebih malang, di Malaysia, peratusan obesiti adalah tertinggi di Asia, itu tidak dikira yang overweight.

Hakikatnya, ilmu merawat ‘orang yang sihat terlebih berat (overweight)’ tidak pernah di ajar di dalam kehidupan medical student, jika diajar hanya sedikit dan tidak ditekankan. Hatta, pesakit obesity pun tidak mudah untuk dirawat. Saya melihat pelajar perubatan masih blurrrr tentang konsep diet dan exercise. Akan tetapi, perkataan itu adalah standard disebut sepanjang zaman. Saya menekankan kepada pelajar saya, bahawa menjadi doktor bukanlah segala-galanya. Ya, mungkin kamu pandai sedikittttt dari orang lain (dari sudut kesihatan) tetapi ianya masih tidak cukup. Ilmu dipelajari hanyalah picisan dari ilmu perubatan dan sains kesihatan yang sangat luas. Apa yang saya nyatakan adalah berdasarkan pengalaman diri sendiri. Tidak dinafikan, dulu saya merasa agak ego, ilmu sudah cukup dan merasa pandai segala-galanya.

Segalanya berubah, apabila mempelajari ilmu kewangan, bermula dengan pembacaan buku-buku karangan jutawan Azizi Ali, pakar kewangan Hajah Rohani, Yap Ming Hui, KC Lau, Robert T Kiyosaki, juga mengikut website ustaz zaharuddin berkenaan mualamat. Saya mula menyedari, sebenarnya saya telah terlepas banyak ilmu-ilmu yang penting untuk survival sebagai seorang manusia.

Hanya setahun dua yang lepas saya mula membaca website Kevin Zahri, dan membeli ebooknya. Pada mulanya agak skeptikal dan prejudis dengan namanya. Apabila membaca artikel kebanyakan dari websitenya, barulah saya sedar asasnya nak menurunkan berat badan sangat mudah. Nak praktikkan sangat mudah, cuma nak maintain berat badan agak mencabar. Cabaran bukanlah datang dari kurangnya ilmu yang ditulis diwebsite, tetapi datang dari diri yang tidak mengamalkan sebaiknya apa yang diajar. Hehe, mode minda positif (jangan menyalahkan orang lain, tapi lihatlah kekurangan diri sendiri kerana ia akan menguntungkan diri kita).

Konsep menurunkan berat badan masih sama, mungkin sejak ratusan tahun lalu. Walaupun mungkin ada teori terbaru tentang Atkin Diet dan sebagainya. Tetapi ianya tidak berkesan untuk jangka masa panjang. Ratusan supplement juga tidak berkesan untuk jangka masa panjang. Yang penting ialah “back to the basic” iaitu konsep kenapa berat badan bertambah dan berkurang. Kalori surplus dan deficit…

Kenapakah saya gila-gila mempromosikan Kevin Zahri?

Kerana apa yang dinyatakan adalah selari dengan ilmu perubatan. Yang perlu diketahui asasnya oleh pelajar perubatan, bahkan juga doktor-doktor. Jika asas seperti ini tidak dikuasai, bagaimanakah para doktor akan berjaya merawat penyakit obesiti dan juga penyakit lahir hasil dari obesiti?

Kerana saya menyesal kerana tidak mempelajari ilmu ini walaupun sudah 5 tahun melalui hidup sebagai medical student dan 5 tahun sebagai pegawai perubatan.

Kerana ianya merupakan starting point yang bagus untuk bermula dalam menurunkan berat badan. Kevin Zahri mengajar untuk kurus secara asasnya tanpa supplement dan dengan exercise paling minimum. Sesuai untuk orang awam. Cuma saya akui beliau juga menjadi duta untuk supplement protein, tetapi beliau tidaklah keterlaluan mempromosikan produk tersebut (ianya optional).

Kerana ia berkesan untuk saya!

Kerana ia memberikan manfaat kepada beberapa rakan saya.

Kerana saya rasakan ianya sangat penting untuk diketahui oleh orang awam.

Kerana ianya win-win situation, saya juga mendapat sedikit komisyen dari setiap mereka yang membeli ebook melalui link dalam website ini. Tetapi saya sama sekali tidak memaksa pembaca membelinya, hanya sangat-sangat menggalakkannya. Saya tetapi berpegang pada prinsip, setiap apa yang saya promosikan saya akan beli dan cuba terlebih dahulu. Berhasil atau tidak adalah bergantung pada praktik yang telah diamalkan. Ini dinamakan content marketing with affiliate link, suatu kaedah untuk menjana wang dari website (monetization). Duit hasil komisen saya harap cukuplah untuk menampung kos hosting dan domain blog ini iaitu RM120 setahun.

……….dan banyak lagi sebabnya.

Saya merasakan agak mustahil untuk saya menulis ebook sehebat itu. Jika di minta nasihat oleh rakan saya tentang cara menurunkan berat badan, saya hanya mampu mencadangkan mereka membeli ebook kevin zahri. Jika saya mencadangkan mereka membaca “Management of Obesity” oleh kementerian kesihatan malaysia, saya merasakan ia tindakan yang bodoh. Kerana saya pernah print buku tersebut dan membacanya sehingga pening-pening lalat. Ianya amat susah difahami dan susah untuk “put into action” oleh saya dan juga orang awam.  Tetapi terdapat juga kawan yang inginkan magic pill, inginkan nasihat paling senang. Seolah-olah dia mahu makan apa sahaja, bersenam pada tahap minimum iaitu mengunyah dan menelan, tidak perlu membeli ebook dan akhirnya kuruss.. Ada yang memberikan alasan, ebook terlalu mahal, takut jika dibeli tidak dibaca. Saya hanya mampu menepuk dahi saya, mereka yang tidak mampu untuk mengorak langkah, walaupun selangkah, TIDAK akan melangkah selama-lamanya.

Agak rugi merasa diri ini, berumur sudah 30-an tetapi banyak lagi ilmu tidak dipelajari. Tidak banyak hasil diperolehi dalam hidup ini terutama dalam memberikan manfaat kepada orang ramai.

Mungkin blog inilah sahaja yang boleh menjadi modal yang sangat sedikit. Azam saya ialah menulis sesuatu yang sentiasa menambah nilai hidup orang ramai (walaupun sedikit). Saya tidak mampu untuk menulis tahap ahli akademik yang hebat, tahap ustaz-ustaz dan professor. Akan tetapi, untuk menunggu sampai tahap itu, sudah pasti umur menjangkau amat tua.

Insya Allah akan terus cuba menulis walaupun se simple dan selekeh mana. Asalkan ia memberi manfaat. Jika penulisan saya terlalu basic, saya memohon maaf kerana saya hanyalah seorang doktor yang bertaraf MO.

 

 

Program kemuncak bantuan kepada mangsa banjir

Program kemuncak bantuan kepada mangsa banjir, dianggarkan 500 sukarelawan turun dari seluruh Malaysia

Alhamdulillah, walaupun agak terkejut dengan banjir di Kuantan 2013 ni, saya bersyukur kerana diberikan peluang yang jarang ditemui iaitu membantu mangsa banjir menerusi kerja sukarelawan IKRAM Pahang.

Setelah saya kembali ke Kuantan  (dari Muar) pada hari Selasa 3hb Disember 2013, kami melalui perjalanan agak sukar untuk sampai ke Kuantan. Di Muadzam Shah, jalan raya tidak dapat dilalui berikutan jalan runtuh (lubang besar), kami terpaksa berpatah balik ke Temerloh dan bermalam di sana. Untuk sampai ke Kuantan, hanya satu jalan melalui Jabor sahaja boleh dilalui. Ke semua jalan dinaiki air dan tidak selamat untuk diredah. Apabila sampai di Kuantan, mujurlah bekalan elektrik yang terputus selama hampir 12 jam disambung semula. Bekalan elektrik terpaksa diputuskan kerana pencawang berdekatan ditenggelami air banjir. Akan tetapi, bekalan air paip masih terputus selama 2 hari.

Sememangnya banjir tahun ini sangat-sangat teruk. Tahun 2012 banjir kilat hanya berlaku di bandar Kuantan dan sekejap sahaja. Tetapi banjir pada tahun ini seolah-olah keadaan darurat telah berlaku. Bayangkan, sejurus air banjir naik secara tiba-tiba, bandar Kuantan terjejas teruk, kawasan perumahan dinaiki air tenggelam dari paras betis hingga ke leher. Ramai menyelamatkan diri dengan mengharungi air banjir. Pasukan keselamatan tidak cukup tangan dan bot penyelamat untuk membawa mangsa banjir ke tempat penempatan banjir. Tambahan pula, lebih mengejutkan, sekolah yang menempatkan mangsa banjir pun tenggelam sehingga aras tingkat 1.

Rentetan bekalan elektrik terputus, telekomunikasi terjejas teruk. Mesin-mesin ATM tidak dapat digunakan untuk mengeluarkan duit, ramai beratus panjang di stesen minyak untuk mengisi petrol. Bahkan ada juga beberapa stesen minyak tenggelam dalam banjir.

Tanah runtuh di sana sini, jalan ditenggelami air. Kereta yang tenggelam sangat banyak, menjangkau ribuan buah kereta. Ada juga memberitahu saya kereta yang mewah dan nombor plat baru juga tenggelam. Saya hanya boleh menelan air liur, terbayang dalam hati, jika kereta second hand citroen saya tenggelam, mahunya menangis dalam hati.

Kebanyakan mangsa banjir hanya dapat membawa barang-barang yang penting sahaja iaitu smartphone, baju sehelai sepinggang dan dokument penting. Air naik secara mendadak dan tidak dijangka menyebabkan mereka tidak sempat mengangkat harta benda ke tempat lebih tinggi. Boleh dikatakan total loss segala harga benda.

Tempat penempatan banjir mulai sesak dengan ribuan orang ramai. Maka masalah bermula dari pakaian, alas lantai, makanan dan minuman, tandas, masalah keselamatan, selimut, tuala wanita, baju bayi, pampers dan segalanya barang keperluan asas. Ada yang kelaparan hanya mengunyah biskut sekeping dua sehari untuk menggalas perut.

Maka IKRAM Pahang mula menggerakkan inisiatif untuk membantu mangsa banjir. Bilik gerakan operasi di aktifkan di Pejabat IKRAM di Bandar Indera Mahkota 8. Saya yang sebelum ini agak tidak aktif terlibat, mula bersemangat berikutan jasa IKRAM negeri Johor terhadap keluarga saya dan adik lelaki yang kemalangan jalan raya.

Pada mulanya saya hanya menghantar pakaian dan makanan ke tempat-tempat penempatan mangsa banjir. Setelah berlalunya 24 jam, tempat-tempat mangsa banjir mendapat stok makanan yang berlebihan. Penempatan yang terputus hubungan akibat dinaiki air adalah tempat paling kritikal kerana stok makanan, pakaian dan keperluan asas sangat sedikit. Hanya bot penyelamat sahaja yang boleh memasuki kawasan tersebut. Tidak dapat digambarkan, kawasan taman yang biasa dilalui sebelum ini menjadi lautan yang luas dengan air sedalam aras dada.

Setelah 2 hari, banjir mulai surut dan terdapat penduduk yang kembali ke rumah masing-masing. Pada waktu yang sama, bantuan mula mencurah masuk dari segenap pelusuk Malaysia. Bantuan dalam bentuk makanan, minuman, pakaian terpakai (yang paling banyak), keperluan dapur dan sebagainya.

Pada waktu itu, team sukarelawan berpeluang untuk masuk ke kampung mengagihkan barangan makanan dan keperluan lain. Alhamdulillah, saya telah diberi kesempatan untuk merasa membuat kerja di lapangan. Kampung yang di lawati merupakan antara terjejas teruk. Sedih mendengar ceritanya seorang Atok yang meredah air sedalam paras dada untuk sampai ketempat yang selamat. Bantuan bot penyelamat yang ditunggu tidak sampai, pun begitu beliau pasrah kerana mengetahui ramai lagi yang lebih memerlukan bantuan dari beliau.

Agihan makanan kepada mangsa banjir. Memang mahu menunjuk-nunjuk agar ia menjadi suatu promosi ke arah kebaikan.

Agihan makanan kepada mangsa banjir. Atok inilah yang meredah air banjir sedalam paras dada untuk menyelamatkan diri.

Saya amat kagum dengan sukarelawan yang turun terdiri dari pelajar IIUM Kuantan, UMP, Shahputra dan sebagainya. Mereka turun tanpa banyak soal. Semua berkumpul untuk membantu mengagihkan bantuan walaupun terpaksa meredah hujan yang lebat.

Rumah mangsa ditenggelami air sedalam aras dada. Kehilangan harta benda.

Rumah mangsa ditenggelami air sedalam aras dada. Kehilangan harta benda.

 

Antara pelajar-pelajar yang terlibat sebagai sukarelawan

Antara pelajar-pelajar yang terlibat sebagai sukarelawan.

Sememangnya kerja pengagihan agak memenatkan. Mujurlah tidak demam akibat meredah hujan. Saya telah mencuba beberapa tugas-tugas, tugas yang paling menyeronokkan ialah mencuci rumah kerana saya boleh bermain-main dengan pressure water jet dan merasa puas hati apabila melihat hasilnya rumah menjadi bersih.

Mempunyai cita-cita untuk memiliki water jet ini untuk menggantikan yang lama. Yang ini lebih "berkuasa".

Mempunyai cita-cita untuk memiliki water jet ini untuk menggantikan yang lama. Yang ini lebih “berkuasa”.

Manakala isteri saya pula “hanya” membuat tugasan di sebalik tabir sebagai admin Facebook IKRAM Pahang. Facebook yang telah lama pasif menjadi aktif semula. Maklum la isteri saya mempunyai kepakaran dalam facebook marketing seperti yang telah saya nyatakan sebelum ini. Page IKRAM Pahang telah melonjak angka “Like” dari 1400 likes sehingga mencecah 2000 like hanya dalam masa tidak sampai 2 minggu. Ini merupakan pencapaian yang agak memberansangkan. Tambahan pula, total like tersebut dicapai hanya dengan organic post sahaja tanpa melibatkan facebook ads. Facebook ads hanya digunakan selama 2 hari sahaja untuk menawarkan khidmat bantuan bersih rumah kepada mangsa banjir sahaja. Akan tetapi, tidak dinafikan facebook page lain seperti IKRAM Pusat dan negeri lain turut menyumbang kepada peningkatan promosi. Hasilnya dari promosi tersebut, ramai lebih sedar dan prihatin. Bantuan dan derma masuk mencurah-curah. Alhamdulillah, bantuan yang masuk telah berjaya diagihkan secepat mungkin, habis dan ramai telah menerimanya.

Saya merasakan apa yang saya buat ini hanyalah picisan kecil dari apa yang telah dilakukan oleh sukarelawan lain. Ada antara mereka sangat hebat berjaya masuk ke kampung yang tidak pernah dikunjungi dan mendapat sebarang bantuan, ada yang berjaya mengutip derma puluhan ribu ringgit dan mengagihkan dengan cekap kepada mangsa banjir, ada yang berada siang malam di pejabat bagi membungkus makanan-makanan dan keperluan, ada yang lagi hebat mengkordinasi segala operasi gerakan bantuan mangsa banjir, dan yang paling hebat ialah antara sukarelawan tersebut ialah mangsa banjir yang total loss harta benda (kecuali kereta berjaya diselamatkan) juga komited selama seminggu membantu mangsa banjir. Kesimpulannya, semua telah menyumbang dari segi tenaga, wang ringgit dan masa. Samaada sumbangan itu banyak atau sedikit, ikhlas dan sebaliknya hanya Allah swt layak menilai.

Setelah menyumbang sedikit picisan tenaga dalam aktiviti ini, saya berharap diri ini menjumpai jawapan kepada persoalan untuk “Apakah yang berbaloi untuk dibawa apabila mati nanti”?

Semoga Allah swt memberikan kekuatan kepada saya untuk terus memberikan sumbangan walaupun sedikit.

p/s: Jika anda ingin menyumbang walaupun RM1.00 sekalipun, boleh la merujuk kepada Facebook page IKRAM Pahang

Saya yakin semua pihak telah menyumbang dengan penuh komitmen dan keikhlasan, tiada prasangka saya letakkan dalam diri saya. Jutaan terima kasih kepada sukarelawan yang terlibat.

Alhamdulillah setelah lama tidak sempat mengupdate blog, akhirnya masalah teknikal yang dihadapi telah selesai. Rasanya hampir 2-3 bulan blog ini tidak dapat di update sebarang new post. Setiap kali mahu update pasti akan ada error 404 keluar. Saya hampir putus asa dan mahu sahaja menutup blog ini. Bahkan saya telah terdelete blog ini 2 hari lepas. Mujurlah penyedia perkhidmatan hosting sangat supportive dan mereka telah restore semula blog ini. Masalah tidak dapat update blog juga telah selesai apabila isu security server yang menjadi punca conflict dengan wordpress ini telah diselesaikan.

Berbalik dengan isu banjir yang telah melanda Kuantan sejak Isnin minggu lepas pada 2 hb Disember 2013. Sebenarnya terdapat kisah sebaliknya sebelum banjir melanda yang saya rasakan perlu ditulis di sini agar ianya menjadi peringatan untuk diri saya pada masa hadapan.

Ianya bermula hari Khamis petang 5hb Disember apabila menerima panggilan dari orang tidak dikenali sekitar pukul 5.30 petang. Hati saya berdebar apabila pemanggil tersebut bertanya adakah saya abang kepada Encik X. Hati saya berdebar-debar, kerana biasanya jika situasi ini berlaku, tidak lain tidak bukan mesti adik saya terlibat dalam kemalangan yang teruk.

Sememangnya tekaan saya tepat, apabila adik saya terlibat dalam kemalangan jalan raya melibatkan kereta juga, ia berlaku di Ledang Johor. Perlanggaran berdepan dengan kereta lain. Adik saya tidak mampu menelefon menggunakan telefonnya…semua ini mempunyai ciri-ciri kemalangan yang teruk. Sebagai seorang doktor yang telah melihat banyak kes-kes kemalangan di Unit Kecemasan, maka apa yang terlintas di hati saya ialah: “adik tidak dapat menelefon, sesak nafas untuk bercakap (chest injuries), sakit perut (intraabdominal injury), sakit kaki (fracture lower limb), segala macam diagnosis sudah terlintas di fikiran saya. Pada saat itu, saya merasakan akan kehilangan salah seorang adik lelaki.

Pada waktu tersebut, saya hanya berfikir untuk terus ke Johor, walaupun tidak pernah lagi seumur hidup memandu dari Kuantan ke Muar Johor. Saya dan keluarga terus bertolak ke Johor, dalam masa 4 jam selamat sampai di Hospital Muar.

Pendek cerita, adik saya dimasukkkan ke hospital Muar, Johor dengan disyaki diagnosis MVA with patella fracture and suspected chest and intraabdominal injuries. Alhamdulillah, setelah pemeriksaan rapi, pihak doktor telah mengesahkan tiada sebarang kecederaan dalaman dan juga tiada kecederaan pada dada. Yang confirm hanyalah retak pada tempurung lutut kanan yang memerlukan pembedahan. Kecederaan lain hanyalah ringan sahaja seperti lebam di bahagian perut dan dada. Pun begitu, adik saya merasa sesak nafas dan sakit dibahagian perut akibat perlanggaran tersebut.

Jika melihatkan pada kerosakan keretanya, total loss!. Saya juga terkejut, hairan dan sangat bersyukur kerana adik saya selamat. Sememangnya ada hikmah disebalik kejadian ini.

Kereta total loss, pemandu masih selamat

Kereta total loss, pemandu terselamat

Antara hikmah yang saya lihat disebalik kejadian ini ialah:

Adik beradik saya yang telah bergegas ke sana telah di santuni oleh pihak pertubuhan IKRAM Johor, mereka lah yang menyediakan penginapan homestay semalaman bagi memudahkan urusan. Terdapat juga doktor yang merupakan ahli IKRAM telah melawat dan mengupdate perkembangan terkini adik saya. Ini memberikan gambaran yang baik tentang pertubuhan IKRAM itu dikalangan ahli keluarga saya yang belum mengenali IKRAM. 

Hospital Muar walaupun struktur bangunan agak lama, tetapi ianya hospital yang sangat selesa, ditambah pula dengan kelembutan dan peramahnya kakitangan hospital. Layanan yang diberikan sangat tip top. Ia juga hospital yang mesra ibadah. Sepanjang adik saya dihospital, alhamdulillah beliau tidak pernah meninggalkan solat walau satu waktu sekalipun. Pengalaman menjaga adik lelaki di dalam wad, sempat berkenalan seorang Aunty berbangsa cina. Beliau sangat peramah dan mesra. Beliau terkejut dan hairan bagaimana adik saya boleh terselamat dari kemalangan yang teruk. Yang paling lucu ialah apabila beliau berkata “Lu mesti orang kuat sembahyang punya, sebab itu lu terselamat. Zaman sekarang banyak orang muda mati cepat sebab malas sembahyang”. Kata-kata ini memberi makna mendalam pada diri saya.

Adik saya sentiasa mengungkapkan kata-kata “selepas ini aku mesti lebih banyak bersyukur, bersedekah, bertaubat dan berbuat baik kerana telah terselamat dari kemalangan maut ini”.

Kata-kata ini telah memberikan sedikit keinsafan kepada diri saya. Mungkin saya akan mati terlebih dahulu selepas ini. Saya juga sering mengingatkan diri ini “Apakah matlamat hidup ini?”, “Berapakah kebaikan yang telah dilakukan untuk manusia lain?”, “Apakah bekalan yang telah dipersiapkan untuk masuk kubur?”.

Hati saya gembira dapat berkhidmat menjaga adik saya sepanjang 4 hari terlantar di hospital. Akhirnya beliau dibenarkan keluar dari hospital selepas seminggu.

Penjaga di Hospital Muar

Penjaga di Hospital Muar

Sememangnya Allah swt telah mengaturkan segala kejadian dengan sempurna.

Bermula dari kejadian tersebut… Apabila saya kembali ke Kuantan, saya bersemangat menyumbangkan sedikit tenaga menjadi sukarelawan IKRAM untuk membantu mangsa banjir. Sehingga post blog ini ditulis, hari ini ia merupakan hari terakhir operasi gerakan bantuan mangsa banjir. Jika kejadian kemalangan “final destination” tidak berlaku ke atas adik saya, mungkin saya agak malas. Ia mungkin merupakan peringatan dan teguran ke atas diri saya ini oleh Allah swt agar saya lebih banyak membuat kebaikan kepada masyarakat.

Alhamdulillah…..