Seminar KAGSS Zamsaham

Seminar KAGSS Zamsaham di PWTC: Bersama kawan yang mempunyai impian yang sama

Sejak meminati saham, saya mulai melaburkan duit untuk menghadiri seminar saham. Teringat kata Dr Azizan Osman di seminarnya, pelaburan dalam ilmu, memberikan pulangan tanpa had.

Ya betul. Selagi mana ilmu itu adalah relevan. Ilmu saham tetap relevan, selagi mana Bursa Malaysia wujud, selagi mana pasaran saham wujud.

Saya tidak pernah terbayang sepanjang hayat saya, bahawa saya akan memahami ilmu Analisa Teknikal Saham (Technical Analysis). Alhamdulillah, ini merupakan nikmat dari Allah swt. Mana mungkin saya akan memahami ilmu ini jika hanya sekadar menggoogle dan mengharapkan ilmu percuma dari wikipedia dan belas ihsan google.

Bersama Zamsaham

Berpeluang bergambar dengan En. Zamsaham

Kenapa saya menghadiri kelas Zamsaham? 

Tidak dinafikan, kebanyakan kelas saham sekarang muncul umpama cendawan. Bahkan lebih banyak dari cendawan. Ada yang mempunyai pengalaman melabur saham setahun dua sudah mula membuat kelas saham. Bagi saya tidak salah, asalkan bukan ilmu sesat yang di ajar. Harganya hendaklah berpatutan dengan track rekod pulangan yang diperolehi.

Kebanyakan kelas mengajar tentang perkara yang sama iaitu Teknikal Analisis. Sebab itulah saya tidak berminat menghadiri semua kelas yang ada di Malaysia, memandangkan isi kandungan tetap sama sahaja. Kecuali mereka menawarkan suatu kelainan dan mempunyai penjelasan yang logik disebaliknya.

Ilmu Technical Analysis saham ini adalah ilmu universal. Ianya boleh diaplikasikan dalam forex trading, FCPO (Future Crude Palm Oil), dan mana-mana pasaran hadapan, samaada di pasaran saham Malaysia atau seluruh dunia.

Cuma saya tertarik dengan Zamsaham, jika di google, beliau antara orang yang banyak menulis tentang pelaburan saham. Berkongsi ilmu di blognya. Apa yang di ajar juga merupakan dari pengalaman yang dilalui “sepak terajang” di bursa Malaysia.

Saya lebih berminat menghadiri kelas seseorang jika mereka “mudah berkongsi ilmu” di luar kelas tanpa berkira-kira. Contohnya menulis di blog, menulis buku dan memberikan sedikit nota-nota dan tips percuma. Terdapat juga mereka terlalu berahsia ilmu kecuali dengan menghadiri seminar tertutup mereka. Dah la tertutup, tiada nota diberikan, makan minum di seminar pun tidak diberi. Bagi saya, ilmu teknikal analysis ini adalah suatu terlalu teknikal, jika tiada nota maka amat susah untuk difahami. Jika membayar beribu-ribu, tiada nota, makan minum diberikan, itu adalah suatu perkara yang pelik.

IMG_2832

Nota yang sangat berharga dari kursus Zamsaham

IMG_2834

Diari Invest Saham. Penting untuk catitan. Hanya yang terbaik dari Zamsaham

Setakat ini, saya telah menghadiri sebanyak 5 kelas saham. Beribu-ribu sudah dilaburkan untuk kelas ini.

Adakah berbaloi? Jika mahu diukur dari pulangan saham yang diperolehi masih tidak cover lagi kos kelas yang dihadiri.

Dimanakah silapnya?

  1. Silapnya ialah apabila kita tidak belajar hingga faham betul-betul sebelum melabur.
  2. Membeli saham berdasarkan ikut-ikutan semata-mata dan malas membuat catitan dan sedikit kajian.
  3. Tidak ikut betul-betul jejak langkah tok guru. Jika tok guru ajar supaya menjadi “investor” jangan pula kita gunakan ilmu beliau untuk menjadi “trader”. Jika kita pergi kelas trader, jangan pula kita guna ilmu untuk jadi “investor”. Kesimpulannya, ikut seketul-seketul jejak langkah tok guru yang telah berjaya, insya Allah akan berjaya.
  4. Market Malaysia ada turun naik, jika sudah beli saham,  ia akan mengalami fasa correction dan consolidation. Selagi mana tidak melanggar emergency exit, maka boleh disimpan, dengan syarat company adalah bagus dan pembelian hendaklah dibeli pada titik harga yang betul. Bukan dipucuk-pucuk. Setakat ini saham yang saya beli sudah pun naik, tetapi turun semula. Agak sukar untuk mengetahui bila perlu jual dan ambil untung.

Apa pun, kerugian dengan ilmu dipelajari tidaklah banyak. Saya rasa, jika saya melabur tanpa ilmu, sudah pasti melingkup segala duit pelaburan saya.

Oleh kerana terdapat banyak kelas saham muncul sejak 6 bulan ini. Saya sarankan jika pelabur yang masih newbies, zero knowledge hendaklah membuat sedikit kajian tentang penceramah yang akan mengajar kelas saham. Tidak semua mempunyai duit yang banyak untuk pergi setiap kelas saham. Saya rasa kelas Zamsaham adalah lain dari yang lain kerana beliau mendidik kita menjadi “investor” dan tidak menggalakkan menjadi agresif trader.

Terdapat juga di wall facebook mengutuk Zamsaham. Saya rasa ini adalah kurang adab dalam erti kata berlapang dada menerima sebarang kelainan. Malangnya kaki mengutuk juga adalah menggunakan ID facebook yang agak palsu.

Terdapat juga yang menggunakan bukan nama sebenar untuk menarik orang ramai menghadiri kelas saham. Sikap tidak telus seperti ini adalah petanda bahawa kelas / seminar mereka perlu dijauhi.

Terdapat ramai pengajar saham yang bagus, menggunakan nama yang betul, telus dan jujur selain zamsaham. Contohnya Faizal Yusup, En. Ahmad Rosdi. Tidak semestinya semua perlu menghadiri kelas zamsaham, sesiapa berhak memilih dengan siapa mereka mahu belajar. Tetapi janganlah terlebih menghina orang lain.

Di dalam pasaran saham, satu perkara sahaja yang penting iaitu “untung mengatasi kerugian, dan kerugian hendaklah minimum”. Itulah matlamat sebenar. Tidak kira ilmu pencak silat atau kungfu apa sekalipun yang digunakan, jika untung tidak diperolehi secara konsisten, maka tiada gunanya juga.

Walaupun saya merupakan peserta kelas zamsaham, saya juga mengikuti group facebook saham yang lain. Akan tetapi, pegangan utama saya ialah ilmu yang diajar oleh Zamsaham. Saya mengikuti group facebook saham lain supaya mendapat info-info tambahan untuk menguatkan lagi asas ilmu yang ada.

Sebenarnya terdapat banyak saya ingin kongsikan pengalaman pahit manis tentang saham. Saya telah membina blog khusus tentang pengalaman saham. Blog ini ialah www.diarisaham.com. Oleh kerana blog drsolah.com ini agak rojak sedikit. Saya rasa mahu lebih fokus menulis sesuatu “isu” dalam blog yang lebih fokus.

Semoga bermanfaat, sekian terima kasih.

internet banking with a business man happy

Sejak dari dulu saya mempunyai impian menjana duit dari internet. Dulu tokoh-tokoh internet marketers tidak ramai seperti sekarang. Antara tokoh-tokoh yang saya baca dan pulun buku mereka ialah Irfan Khairi dan Gobalakrishnan. Saya sememangnya meminati internet. Di rumah, saya TV kecil tak apa, yang penting internet laju.

Tulis blog / website adalah cara paling mudah, modal bermula dari zero (kecuali modal masa dan komitment), tiada risiko. Oleh itu terdapat istilah “website monetization / blog monetization” – ataupun jadikan blog kita tu tempat jana duit.

Walaupun nak jana duit berpuluh-puluh ribu raban hingga berjuta-juta bukanlah senang. Tetapi ia tidaklah sama sekali mustahil. Setakat ratus-ratus ringgit itu adalah mudah.

Kenapa kita perlu menulis blog? 

Saya pernah menggalakkan adik beradik saya agar bermula untuk menulis dalam blog / website. Tidak perlu ditulis perkara yang sangat ilmiah. Cukuplah sekadar berkongsi pengalaman hidup yang mungkin memberi manfaat kepada orang lain. Saya juga mengakui tidak mampu menulis blog yang sangat ilmiah seperti Ustaz Zaharuddin dan Saifulislam. Website mereka mendapat rating yang bagus dalam google page rank dan alexa.

Akan tetapi, tidak semua sanggup menulis disebabkan beberapa halangan antaranya faktor masa, writer’s block, tidak yakin dengan penulisan dan mungkin malu.

Saya juga pernah merasai semua ini. Malu apabila melihat penulisan yang berkecamuk, tunggang langgang, tajuk yang tidak menarik. Malu juga apabila terdapat sindiran dari individu tertentu. Tetapi tak mengapalah, yang penting kita tidak menulis keburukan orang lain.

Hakikatnya, “editor” dan pengkritik utama apabila menulis di website adalah diri sendiri. Diri yang mempunyai minda terlalu negatif.

Beberapa kali juga website ini hampir mati, kerana masalah tidak update dan masalah teknikal. Akhirnya sekarang ianya lebih stabil. Cuma saya tidak bersemangat untuk update lebih kerap. Insya Allah azam untuk update dengan lebih kerap di masa hadapan.

Antara sebab lain kenapa perlunya kita menulis di website ialah sebagai catatan yang berguna tentang pengalaman hidup kita. Kerana pengalaman hidup tiada tertulis di mana-mana buku rujukan. Ianya unik dan berbeza-beza dari individu lain. Pernah saya berjumpa seorang pakar bedah tulang bertaraf konsultan. Beliau bercerita banyak tentang pengalaman hidup beliau, tetapi merasa agak kesal kerana tidak membukukan pengalaman hidup tersebut agar memberikan manfaat pada generasi seterusnya.

Ok…apa kaitan dengan buat duit melalui website. Adakah ianya sekadar fantasi atau realiti? 

Ianya realiti! Ya saya pun hampir tidak mempercayainya. Inilah ringkasan pengalaman saya membuat sedikit duit (website monetization) dengan menulis di website:

Pengiklanan Nuffnang

Saya setakat ini menjana sebanyak RM2.14 sahaja :( hasil dari meletakkan iklan nuffnang pada sidebar disebelah kanan website ini. Agak menyedihkan. Mungkin hasil sedikit kerana saya tidak fokus kepada content marketing. Setakat ini trafik pelawat harian ke blog ini hanyalah sekitar 100-150 orang sahaja. Itulah faktor kenapa nuffnang tidak memberikan hasil yang besar untuk website ini.

Menjana duit melalui link affiliate 

Ianya percuma, tanpa modal dan tanpa risiko.

Ebook Tulis Tesis Cepat oleh Dr. Othman Talib, ebook Mendeley, ebook Atlas.Ti. Ebook ini saya beli untuk tujuan pembelajaran dalam kehidupan akademik saya. Oleh kerana saya mendapati ianya sangat berguna, maka saya kongsikan di website ini. Alhamdulillah, rupa-rupanya ramai juga yang berminat dengan buku ini. Hasilnya saya telah dapat sedikit komisyen dari jualan melalui link affiliate yang diletakkan dalam website ini. Tiada kos pengiklanan dikeluarkan. Walaupun hasilnya sedikit, tetapi ianya cukup untuk dijadikan modal menampung kos sewaan hosting dan domain ini untuk setiap tahun.

Komisyen affiliate ebook tulis tesis cepat

Komisyen affiliate ebook tulis tesis cepat

Ebook sistem saham. Ebook ini antara ebook yang bagus saya beli kerana minat saya untuk mula melabur dalam Bursa Malaysia. Saya kongsikan pengalaman starting point ke arah melabur dalam bursa malaysia. Alhamdulillah, sebenarnya komisen tidaklah banyak, tetapi mendapat ranking yang agak bagus telah memotivasikan saya untuk terus menulis.

Ranking Klikjer.com - Promosi ebook sistem saham

Ranking Klikjer.com – Promosi ebook sistem saham

Ebook Kevin Zahri. Tetapi saya agak kecewa apabila sales yang terhasil dari link saya tidak di update. Setelah setahun baru saya sedar, rupa-rupanya saya telah menjana sales yang agak banyak. Tetapi status “pending approval” menyebabkan saya agak kecewa. Apa pun, itulah salah satu pahit manis ber affiliates. Insya Allah akan diselesaikan secara baik dengan pihak kevin zahri kerana saya mengkagumi Kevin Zahri. Ebooknya pun sangat TERBAIKKK!!!!

Ebook kevin zahri terbaik!

Ebook kevin zahri terbaik!

Merenung kembali….

Apabila merenung kembali sejak dari blog ini dibina. Saya telah membuktikan pada diri saya, sebenarnya menjana seciput duit dari internet bukanlah mustahil. Itu tidak dikira lagi dengan picisan duit yang terhasil dari perniagaan isteri saya membuat pavlova tersedap hanya menggunakan facebook. Sekarang isteri saya tak aktif buat pavlova tersedap kerana menyambung Phd.

Saya telah berjaya, cuma masih belum “berjaya sepenuhnya” mengikut apa yang hendak dicapai. Impian saya ialah menjana ribu raban dari internet. Setakat ini hanyalah sekitar ratusan ringgi sahaja untuk setiap 3-4 bulan. Hmmmm….

Segala komisen yang diperolehi adalah tanpa sebarang pengiklanan dan juga promosi melalui facebook. Ianya adalah hasil dari page ranking google. Jika anda membuat search keyword “membeli kereta terpakai, tips pelaburan saham”. Insya Allah website ini berada dalam page pertama hasil carian google. Itulah sumber trafik terbesar ke website ini.

Saya agak malu untuk mempromosi website ini melalui facebook. Mungkin ini adalah halangan utama kenapa ianya masih tidak memberikan pulangan besar.

Saya berharap, agar mereka yang ingin menjana duit melalui internet, mulakan dengan menulis blog. Usah risau jika blog mati hidup banyak kali. Itu adalah lumrah. Tulislah blog untuk memberi manfaat kepada orang lain. Jangan terlalu mengkritik diri sendiri apabila menulis. Setiap orang mempunyai keunikan dalam hidup masing-masing. Keunikan ini memberi manfaat kepada orang lain jika dikongsi bersama.

Elakkan menulis perkara yang sensitif seperti isu perkauman, perbalahan politik, kutuk mengutuk kerana ianya tidak memberikan manfaat dan tidak menebalkan duit poket. Silap-silap kena tangkap bawah akta hasutan.

Saya sentiasa mengingatkan diri saya…jika ianya tidak dimulakan, maka ianya tidak akan bermula sama sekali. Begitu juga menulis blog, tidak tulis sepatah perkataan, maka sepatah perkataan dan satu ayat tidak akan terhasil.

“Just do it”… buat ajo. Insya Allah lagi kerap tulis, lagi cepat pandai. Kalau saya yang tak pandai ni boleh dapat duit sikit, insya Allah saya yakin ramai lagi orang lain boleh lebih berjaya.

Semoga bermanfaat.

images

Assalamualaikum,

Sedar tak sedar, entah berapa tahun blog ini masih bertahan. Jika diibaratkan saham, ia dikira memasuki fasa sideway, tak naik dan tak turun tetapi bertahan. Pernah blog ini melingkup beberapa kali disebabkan masalah teknikal dan masalah penulisnya.

Menulis di blog sebenarnya senang. Lebih-lebih lagi penulisan bersifat merapu dan merepek. Ianya percuma sahaja, boleh menggunakan platform wordpress dan blogspot.

Bahagian yang paling susah ialah nak maintain blog dan konsisten dalam penulisan. Penulisan blog yang bersifat akademik atau ilmiah adalah merupakan paling susah bagi saya. Saya mempunyai impian untuk menulis sesuatu yang bermakna seperti Ustaz Zaharuddin di websitenya www.zaharuddin.net. Penulisan berbentuk ilmiah agak sukar dihasilkan bagi orang seperti saya.

Antara sebab-sebab kenapa saya masih menulis di blog ini ialah:

1. Motivasi

Boleh dikatakan motivasi ini turun naik setiap hari. Kadang kala mahu menulis tetapi tidak jadi. Antara sebab yang membuatkan saya menulis walaupun jarang-jarang sekali ialah keinginan untuk berkongsi apa yang dipelajari dalam hidup ini. Saya yakin perkara yang saya pelajari boleh menambah nilai hidup orang lain walaupun sedikit. Itulah motivasi utama saya masih menulis. Pernah suatu ketika saya berjumpa seorang pakar dalam suatu majlis halaqah dalam bidang orthopaedic (pakar bedah tulang) . Beliau sudah berumur dan suka bercerita tentang pengalaman hidupnya. Akhirnya beliau berkata “alangkah baiknya jika segala pengalaman dilalui oleh beliau ditulis dijadikan buku agar generasi seterusnya boleh mengambil manfaat dari kisahnya”. Itulah hakikatnya, sudah ramai mempunyai pengalaman hidup yang bagus, malang sekali mereka tidak menulisnya. Pernah suatu ketika, kawan saya berkata “antara amalan yang berpotensi membuatkan pahala berterusan ialah dengan menulis”.

2. Diari kehidupan

Setiap tahun, saya sentiasa mendapat buku organizer / diari. Tetapi sudah bertahun-tahun buku itu tidak pernah ditulis dan sentiasa kosong. Secara umumnya saya tidak suka membuat catatan dan menulis tangan. Melihat tulisan sendiri pun agak merimaskan. Tulisan sentiasa berubah-ubah menjadi semakin comot. Menulis tangan agak meletihkan. Saya lebih suka menaip, tulisan komputer mudah dibaca dan cantik. Lagipun, saya tidak mempunyai masalah untuk menaip, kerana saya telah menguasai kemahiran menaip 10 jari tanpa melihat keyboard. Walaupun bukan setiap hari catitan di blog boleh dibuat,  berharap sekurang-kurangnya boleh menulis sebahagian kecil kisah kehidupan ini.

3. “Website Monetization”

Tulis blog sebenarnya boleh menjana duit dari jumlah yang sedikit hinggalah mencecah jutaan ringgit. Impian saya ialah menjana puluhan ribu ringgi dari blog, namun ianya masih tidak tercapai. Tetapi jika ia boleh menjana RM120.00 setahun, itu dikira sudah cukup baik kerana dapat menampung kos hosting dan domain website ini. Terdapat sangat banyak kaedah menjana duit dari website. Antaranya ialah iklan nuffnang (memerlukan trafik yang tinggi), affiliate marketing, email marketing dan menjual produk.

Namun saya masih tidak berjaya membuat duit yang banyak. Insya Allah di masa hadapan saya membuat keputusan untuk menaikkan trafik iklan website ini menggunakan iklan google adwords.

 4. Kejayaan bermula dengan menulis

Ya betul, itulah hakikat sebenarnya. Jika mahu melihat tokoh-tokoh yang telah berjaya dalam bidang bisnes internet, kebanyakan mereka bermula dengan “bidang penulisan”. Lebih tepat lagi ialah penulisan bidang informasi. Antara internet marketers yang saya perhatikan berjaya ialah Irfan Khairi, Gobalakrishnan, Patric Chan, Sifufbads, Zamsaham dan banyak lagi. Mereka berjaya kerana berkongsi maklumat dan ilmu melalui penulisan buku-buku dan blog. Tak dapat tidak, kalau mahu berjaya kena menulis juga. Lagipun di universiti, kriteria kenaikan pangkat pun kena menulis artikel dan menerbitkan buku-buku ilmiah.

5. Penambahbaikan dalam menulis

Tiada orang yang berjaya menulis hanya dengan satu artikel / blog post sahaja. Bagi mereka yang baru menulis, tulislah walaupun ayat yang ditulis seakan-akan budak baru masuk sekolah. Saya pun seringkali mentertawakan diri sendiri apabila melihat tulisan-tulisan lama. Tetapi apabila difikir kembali, disitulah permulaan nya. Jika tiada permulaan nya, ia sama sekali tidak akan bermula.  Lagipun untuk menulis blog, tidak lah perlu ayat yang bombastik, bersastera tahap tinggi seperti sasterawan negara, tidak perlu juga tatabahasa yang betul. Yang perlu ialah kemahuan untuk menulis. Tulislah perkara yang memberi manfaat, bersifat positif, tidak mempunyai unsur-unsur kebencian terutama melibatkan politik.

Antara cabaran menulis di blog ialah:

1. Self sabotage

Kritikan terhadap diri sendiri adalah pembunuh utama motivasi dan menghadkan tahap kreativiti. Minda kita seringkali merendahkan-rendahkan idea. Kadang-kala belum sempat menulis, dalam fikiran sudah mula berfikir tentang perkara negatif. Inilah cabaran terbesar yang perlu dilalui. Untuk mengatasinya ialah abaikan suara-suara negatif dalam minda.

2. Kekangan masa

Sebenarnya untuk menulis 1 post di blog yang tidak berapa berkualiti pun mengambil masa yang agak panjang. Paling cepat ialah 30 minit. Jadi untuk menulis, terpaksalah masa dicuri-curi pada waktu malam. Tanpa gangguan anak-anak.

3. Ketandusan idea

Idea boleh datang dan pergi sepantas kilat. Pernah suatu ketika dahulu, ketika menghadiri kursus penulisan, penceramah  mencadangkan agar mencatit segala idea yang datang dalam iphone. Tulis keyword idea tersebut. Selepas itu bolehlah dikumpulkan untuk dijadikan buku. Saya pernah mencubanya dan ia agak berkesan.

4. Kritikan dari luar

Jarang sekali saya mendapat kritikan yang teruk. Lagipun jika mendapat komen yang negatif dan provokatif, perlu muhasabah semula adakah penulisan kita bersifat negatif. Jika ianya punca dari penulisan kita, maka hendaklah di edit semula. Tetapi kadang kala pembaca ada juga yang suka memberikan komen negatif. Untuk mengatasinya amat mudah, delete sahaja komen tersebut. Insya Allah hidup lebih tenang dan gembira.

5. Masalah teknikal

Kadang kala terdapat masalah teknikal menggunakan wordpress. Tetapi saya sangat suka platform ini memandangkan SEO nya agak bagus berbanding blogspot. Antara masalah teknikal menggunakan wordpress ialah apabila sukar mengupdate post kerana terdapat konflik security dengan syarikat hosting. Alhamdulillah, saya telah berjaya menyelesaikan masalah tersebut setelah sakit kepala selama sebulan lebih. Tetapi masalah teknikal ini adalah cabaran biasa. Untuk atasinya ialah banyakkan bertanya pihak hosting provider dan buat carian google.

Setakat ini sahaja..

Insya Allah di masa hadapan saya akan berkongsi tentang kursus-kursus yang saya hadiri, kebanyakannya ialah kursus bisnes online Facebook Marketing, Bursa Saham Malaysia. Buat masa ini saya belum berjaya sepenuhnya, tiada proven result. Cuma ia hanyalah sebagai catitan agar dapat belajar sesuatu terutama “belajar dari kesilapan diri sendiri dan orang lain”

Apa jadi dengan Phd? Saya masih belum daftar lagi, tunggu kelulusan grant research terlebih dahulu. Insya Allah banyak perkara baru dipelajari terutama melibatkan skills / kemahiran dalam research apabila Phd bermula.

Mendeley: Reference Manager

Mendeley: Reference Manager

Suatu hari saya terlihat seorang pelajar master seangkatan saya menyiapkan draf artikel untuk dihantar ke journal bagi tujuan publication. Apabila saya membelek-belek draf artikel tersebut, saya melihat senarai rujukan yang digunakan sekitar 20-30 rujukan yang berupa artikel-artikel terkini. Saya mengamatinya dan mendapat beliau menulis format rujukan secara MANUAL.

Lantas saya bertanya kepada beliau, berapa lamakah masa yang diambil (dibazirkan sebenarnya) untuk menulis rujukan dan menyusunnya mengikut format APA 5th. Beliau menjelaskan, paling cepat masa diambil ialah sekitar 10 minit untuk menulis rujukan tersebut secara manual, menyusun dan memastikan ianya selaras dalam artikel.

Jika terdapat 30 rujukan, maka 30×10 minit menjadilah 300 minit bersamaan dengan 5 jam. Hanya untuk menulis rujukan semata-mata. Ia belum mengambil kira lagi penderitaan sakit kepala, sakit hati dan tekanan mental yang dihadapi apabila format tersebut lari sedikit. Paling menyedihkan apabila supervisor mahu pembetulan dibuat kepada artikel tersebut. Ini baru artikel, bagaimana pulak kalau thesis? Tidak dapat dibayangkan…

Antara perkara yang saya pastikan tidak menjadi masalah seawal menjadi pelajar master ialah memastikan “kemahiran teknikal” dikuasai terlebih dahulu. Kalau nak menjadi pintar, genius dan hebat ianya mungkin mengambil masa dan pengalaman. Tetapi kemahiran teknikal ini hanyalah perlu kepada sedikit minat dan komitmen masa untuk belajar. Antara kemahiran teknikal ialah menggunakan software (perisian) reference manager untuk format rujukan/bibliografi tesis dan kemahiran menggunakan microsoft word supaya format tesis sentiasa konsisten.

Perisian yang boleh digunakan untuk menformat rujukan / bibliografi terdapat banyak di pasaran. Antaranya yang terkenal ialah EndNote dan Mendeley. Pada awalnya saya menggunakan EndNote, ia boleh didapati percuma dari pihak Universiti tetapi versi lama, dan terhad kepada beberapa pelajar sahaja. Saya menghabiskan masa selama 2 minggu untuk belajar EndNote dari website rasmi dengan mendownload segala video yang ada. Agak kepeningan juga, kerana saya tidak menjumpai mereka yang boleh mengajar tentang perisian ini. Yang menyedihkan pula ialah kebanyakan pensyarah masih menggunakan teknik manual. Setelah berhempas pulas, akhirnya saya berjaya menguasai sedikit kaedah menggunakan EndNote. Sebenarnya masa pembelajaran boleh disingkatkan jika menghadiri kursus atau workshop sehari, cuma harganya agak mahal dan tidak dianjurkan setiap hari. Dengan menggunakan EndNote, untuk menulis rujukan menepati format hanya mengambil masa kurang dari 5 saat, ya betul! Hanya kurang dari 5 saat. Ianya automatik ditulis dan boleh diubah-ubah kepada berbagai format rujukan seperti APA 5th, APA 6th, Chicago, Numbered, dan macam-macam lagi. Bahkan jika senarai rujukan dalam satu tesis yang mengandungi 200-300 rujukan boleh diformat dengan pantas dalam masa beberapa jam sahaja dibandingkan menggunakan kaedah manual yang mengambil masa selama berminggu-minggu sehingga berbulan-bulan.

Oleh kerana perisian EndNote agak mahal dan perlu dibeli, saya mendapati terdapat perisian percuma yang hebat dan setanding EndNote iaitu Mendeley. Pada awalnya saya teragak-agak untuk menggunakannya, tetapi setelah mencuba dan membaca buku tulisan Dr OT iaitu Tsunami Mendeley saya mula tertarik dengan perisian ini. Apa pun, bagi saya tidak kisah perisian mana yang mahu digunakan, yang penting kaedah manual sama sekali tidak digunakan.

Akan tetapi, langit tidak selalunya cerah, terdapat juga dikalangan senior Phd dan pensyarah tua yang agak tidak selesa dengan perisian tersebut. Mereka lebih suka hidup di zaman era kegemilangan mesin taip dan menolak segala kemudahan di depan mata. Antara sebab utama golongan ini tidak mahu belajar dan menggunakan perisian ini ialah:

[Pelajar senior Phd: tidak mahu membuang masa untuk belajar perisian ini, menggunakan kaedah manual adalah lebih mudah dan selamat jika berlaku trouble shooting, tiada tekanan mental untuk menulis rujukan secara manual.

Pensyarah tua: sama seperti di atas, tambahan alasan lain ialah; bukan mereka yang akan menulis dan memformat rujukan kerana kerja tersebut dilakukan oleh pelajar-pelajar mereka. ]

Setakat ini, saya dan isteri saya telah  memberikan tunjuk ajar / sharing secara tidak rasmi kepada rakan-rakan seangkatan tentang penggunaan EndNote. Walaupun tidak semua menggunakan secara optimum, yang pasti mereka tidak menulis rujukan secara manual. Menggunakan perisian menjimatkan masa dan menghilangkan pening kepala secara signifikan.

Berbalik kepada rakan master yang saya ceritakan di atas. Beliau hanya menepuk dahinya dan kesal apabila mengetahui bahawa terdapat kaedah mudah dan menjimatkan masa. Seperti biasa ayat-ayat tipikal yang keluar dari mulut pelajar-pelajar postgraduate ialah “kalau lah aku tahu dari awal-awal lagi” dan “kenapa lah tiada orang beritahu aku tentang perkara ini sebelum ini”… Akan tetapi, masih belum terlambat bagi beliau, kerana tesis masih dalam proses penulisan. Sekurang-kurangnya penulisan tesis menjadi lebih cepat dan pantas dengan menggunakan perisian Mendeley ataupun EndNote.

Jika ingin mendapatkan panduan yang satu-satunya ditulis dalam bahasa Melayu tentang Mendeley, boleh dapatkan Tsunami Mendeley oleh Dr OT di sini.

Katakan tidak pada teknik MANUAL…

Hari Pekerja

Assalamualaikum,

Esok hari pekerja. Maka dengan secara rasminya saya bercuti.

Ketika menjadi seorang doktor di Hospital Kerajaan, Kementerian Kesihatan Malaysia, cuti hanya pada hari cuti rasmi DAN tidak oncall. Jika oncall, maka tiadalah istilah cuti.

Saya tidak pernah mengira berapa kalikah saya bercuti pada Hari Pekerja sewaktu menjadi pegawai perubatan di Hospital KKM. Malah tidak pernah teringat dan terlintas di fikiran saya. Masakan hari pekerja, hari raya pun sukar untuk mendapat cuti lantaran oncall selama 5 tahun kerja di KKM.

Alhamdulillah, setelah membuat keputusan yang agak sukar dalam hidup iaitu resign dan bekerja dengan UIA sebagai pensyarah di bidang paling lekeh dari sudut pandang kebanyakan doktor-doktor. Maka cuti rasmi ialah CUTI WAJIB.

Tiada lagi oncall yang memenatkan 12-15 kali sebulan.

Tiada lagi kepeningan ketika memohon jadual oncall diubah.

Keputusan yang sangat SUKAR, tetapi outcome nya agak baik.

Akan tetapi, hakikatnya saya masih bekerja! Ya betul, masih bekerja.

Kadang kala saya tertanya diri sendiri…

Sampai bilakah saya perlu bekerja? Umur 56 tahun, 58 tahun, atau sehingga 70 tahun…

Saya mempunyai impian iaitu ” I work because I choose to NOT because I have to”

Saya juga mempunyai impian iaitu suatu hari nanti, saya harap mempunyai kuasa untuk “memecat majikan saya” bila-bila masa sahaja.

Saya mempunyai impian agar dapat mencipta pendapatan pasif dari sewa hartanah (properties) sekurang-kurangnya RM30 ribu sebulan.

Saya ingin bersara pada usia yang lebih awal berbanding orang lain (bersara kerana cukup duit, bukan kerana penyakit).

Secara asasnya, saya mahu mencapai taraf  “financial freedom”. Ini bukan iklan produk MLM (saya anti MLM), ini bukan iklan sebarang jenis pelaburan skim cepat lingkup.

Sememangnya hanya segelintir sahaja yang berjaya mencapai tahap kebebasan ini. Bersara pada usia muda bukanlah senang.

Saya bersyukur kerana bekerja sebagai pensyarah di Fakulti perubatan merupakan kerja yang sangat mulia, melihat ramai pelajar perubatan yang bijaksana, alim, dan baik akhlaknya. Seringkali terasa malu dengan mereka terutama pelajar cemerlang.

Apa pun saya sangat menghargai jasa kawan-kawan doktor seperjuangan yang masih ikhlas membantu pesakit di Hospital. Hanya Allah swt akan membalas jasa baik pengorbanan mereka.

Perjalanan kerjaya masih jauh, sepak terajang Phd akan dilalui. Habis Phd adalah penamat kepada perjalanan yang panjang DAN permulaan perjalanan yang baru. Adusss!.

Apa pun selamat hari pekerja.

Alangkah baiknya jika hari-hari ialah hari pekerja….