facebook.com/alid.comics

Dalam hidup ini, terdapat banyak ujian. Ujian yang formal ialah ujian sekolah rendah, menengah, matrikulasi dan peringkat ijazah sarjana muda. Saya merasakan setiap ujian sejak dari sekolah rendah adalah suatu ujian yang sangat susah. Terutama apabila terhadap mengadap arwah ayah dengan buku laporan sekolah yang memaparkan keputusan yang sangat tidak memuaskan.

Akan tetapi, peperiksaan yang paling saya rasakan sangat menyeksakan ialah untuk lulus dari dan menjadi seorang doktor. Setelah lulus dari dunia medical student, maka saya merasakan mendapat suatu kebebasan dari bebanan yang besar. Apabila terkenang sewaktu pelajar perubatan, saya merasakan satu-satunya permintaan terpenting kepada Allah swt ialah agar lulus menjadi seorang doktor. Jika lulus, saya merasakan sudah cukup.

Namun, ia masih tidak cukup sebenarnya, ujian bukan setakat itu. Lulus dari pelajar perubatan hanyalah suatu langkah pertama dalam menempuh banyak ujian selepas itu. Rupanya setelah lulus dari medical student, banyak ujian yang tidak formal yang terpaksa dilalui ialah menempuh alam bekerja, alam berkeluarga, ujian menghadapi karenah pesakit dan lain-lain.

Pada masa sekarang, saya mengambil basic medical sciences, dengan harapan tinggi dan doa agar lulus supaya menjadi pensyarah Anatomy di IIUM. Secara relatifnya, bidang ini adalah lebih mudah berbanding bidang klinikal. Namun, lebih mudah bukan bermakna ianya senang.

Setelah 2 tahun melalui pengajian master, rupa-rupanya sangat perit terasa apabila membuat research. Kebimbangan gagal itu tetap ada. Kadang kala terlintas dalam diri sendiri, apabila gagal bagaimanakah dengan masa depan keluarga? siapakah akan memberi nafkah kepada anak-anak? Apakah cemuhan dan pandangan keluarga? kemanakah hala tuju kerjaya selepas ini?

Apabila muhasabah kembali, adakah pemikiran itu akan memberikan impak positif kepada diri sendiri. Sudah pasti tidak. Ianya lebih kepada memberikan ketakutan dan kerugian. Apa pun, “life goes on”. Hidup mesti diteruskan, walaupun dalam keadaaan tekanan perasaan, sedih dan merasa tiada harapan. Saya merasakan pengalaman sewaktu medical student seolah-olah mahu berulang kembali.

Akan tetapi terdapat hikmahnya bekerja dengan IIUM. Saya telah mendapat banyak masa dan peluang untuk membaca buku, terutama berkisar dengan kewangan, motivasi, kemahiran hidup, kisah-kisah kejayaan orang lain.Apabila  banyak membaca maka perspektif terhadap hidup ini berubah. Dahulu, saya merasakan hanya doktor dan doktor pakar klinikal sahaja yang akan berjaya dan dijamin kerjaya kerja dan duitnya. Sebaliknya tidak, orang yang berjaya ialah orang yang mempunyai ilmu “kemahiran” untuk berjaya dalam hidup. Doktor bukanlah satu-satunya golongan yang sentiasa dijamin mempunyai kerjaya yang stabil dan baik. Ia hanyalah perspepsi orang ramai. Seperti juga perspepsi orang ramai terhadap kerjaya guru pada waktu zaman dahulu dimana “guru” adalah kerjaya paling bagus dan dijamin confirm dapat kerja. Sebaliknya kerjaya guru bukanlah seindah yang digambarkan. Kerjaya pensyarah basic medical science pula pernah digambarkan kepada saya sebagai kerjaya paling tiada prospek oleh orang tertentu, akan tetapi ianya tidak seperti digambarkan. Rupa-rupanya terdapat banyak kelebihan pensyarah Basic Medical Sciences yang tidak disedari oleh ramai individu yang fixed dan closed minded.

Antara buku-buku dan filem yang banyak memberikan motivasi untuk menghilangkan tekanan semasa menyambung master ialah:

1. Start where you are (filem yang terkenal bertajuk “Pursuit to Happyness)

2. Buku Robert T. Kiyosaki “Rich Dad Poor Dad, 4 Quadrant of People”

3. Kungfu Panda

Seringkali isteri saya memberikan kata-kata motivasi kepada saya untuk mengurankan kebimbangan terhadap program master ini, antaranya “bersyukur dengan apa yang telah diperolehi selama ini sehingga saat ini” “usaha, doa dan tawakal”. Walaupun bukan senang untuk mengubah minda saya yang rigid ini, saya akan sentiasa cuba sedaya upaya untuk tidak terlalu berfikiran pesimistik.

Kung Fu Panda

 

Sewaktu menonton cerita Kung Fu Panda terdapat babak Master Oggway menasihati kepada Panda

 

“You are too concerned with what was and what will be. There’s a saying: yesterday is a history, tomorrow is a mystery, but TODAY is a gift. That is why it is called a present. “

Apabila mendengar dialog ini, merasa terpukul dengan nasihat ini. Saya sepatutnya bersyukur dengan apa yang telah dilalui, berusaha untuk kearah lebih baik, berdoa dan tawakkal. Jangan terlalu berfikiran negatif terhadap masa depan. Kita masih diberi hari ini sebagai “present” atau “gift”. Usaha hari ini menentukan apa yang akan terjadi di masa hadapan.

Saya tahu kebanyakkan pembaca blog ini adalah medical student dari Mesir. Nasihat saya, jika anda juga antara pelajar tidak bernasib baik dan sentiasa gagal. Jangan putus asa, sedangkan saya yang tidak seberapa pandai ini boleh lulus medical student, anda sudah pasti boleh lulus. Bersyukur dengan apa yang diperolehi dan sentiasa berusaha kearah yang lebih baik. Jika anda ditakdirkan ditendang keluar sekalipun dari medical school, sebenarnya masih ada banyak harapan dalam hidup ini, dunia ini sangat luas dan bukan dikongkong dan dikuasai oleh golongan doktor sahaja. Pada zaman ini teknologi terlalu berkembang pesat, gunakanlah kemudahan ini untuk mencapai kejayaan dalam medical school. Jika anda melihat saya dan orang-orang lain seolah-oleh dalam keadaan hidup selesa, ketahuilah sebenarnya kita semua masih berada dalam “sampan” yang sama yang masih terumbang ambing. Apabila sudah menjadi pakar atau mendapat Phd, terdapat ujian lain akan datang juga. Apa yang penting ialah teruskan berusaha.

Esok…prepare for poster abstract for malaysian orthopedics association conference, research findings presentation, IFP examination modul 1.

Life goes on!

“Ganbatte”..

 

One Thought on “Ujian oh ujian!

 1. salam…

  dikala saya tengah mencari2 maklumat berkenaan melanjutkan pengajian di peringkat master…saya terbuka post doktor ni…

  sy nk ucapkan terima kasih…post doktor telah byk melegakan kerisauan sy…sy risau jika sy x mampu nak lanjutkan pelajaran…adakah sy diterima…layakkah saya….

  membaca post dr ni memberikan sy kekuatan utk terus berusaha demi impian saya

  terima kasih doktor…

  suria

Post Navigation