Sudah lama aku tidak meng’update’ blog aku ini. Buat masa ini aku masih lagi sibuk dengan persediaan untuk proposal presentation. Dunia research yang aku ceburi ini adalah sangat berbeza dengan dunia klinikal yang telah aku tinggalkan. Akan tetapi, hakikatnya hidup tetap sama, kerja tetap kerja.

Bagi kawan-kawan seperjuangan yang masih setia dan berkhidmat dengan KKM, hujung tahun adalah waktu yang dinantikan kerana terdapat temuduga dan juga entry exam untuk memohon bidang master / kepakaran samaada dalam bidang klinikal atau bidang klinikal yang tidak perlu aktif oncall. Masing-masing akan mempersiapkan diri dan meletakkan azam dan angan-angan yang kuat agar terpilih untuk memasuki master dalam bidang kepakaran yang diidamkan selama ini.

Aku pernah melalui temuduga untuk memohon bidang Emergency Medicine di sebuah universiti yang terkenal dan canggih. Dengan berbekalkan pengalaman dalam bidang anaesthetic selama 14 bulan dan sokongan ketua jabatan anaest yang bertaraf JUSA, aku mencuba nasib dalam temuduga ini. Rata-rata yang menghadiri temuduga mempunyai latar belakang pengalaman yang berlainan. Ada yang masih baru dengan dunia emergency, ada yang sudah lama bekerja dalam Emergency Department. Kebiasaannya sesiapa yang ada pengalaman dalam bidang emergency akan memperolehi keutamaan untuk mendapat tempat dalam bidang master itu.

Mungkin tahun itu adalah langkah silap bagi diri aku, kerana bidang Emergency Medicine ini menjadi bidang ‘hot’ pada tahun itu berbanding dengan bidang lain. Tambahan pula, tahun tersebut tiada pre-entry exam untuk bidang emergency medicine. Maka, kelayakan akan diukur berdasarkan performance dalam bidang temuduga.

Disini, aku ingin berkongsi  tentang suasana temuduga yang aku lalui. Biasanya sebelum temuduga, panel penilai terdiri dari wakil dari universiti, wakil dari KKM. Segala maklumat tentang diri kita telah siap sedia di atas meja mereka.

Berikut ialah soalan-soalan cepu emas yang telah ditanya oleh penemuduga:

  1. Perkenalkan diri anda?
  2. Kenapakah anda berminat untuk menceburi bidang ini?

Seperti yang dijangkakan, soalan di atas adalah soalan yang sangat tipikal untuk sesiapa sahaja dan dalam bidang apa sekalipun di atas muka bumi ini. Selepas itu, maka bermulalah soalan sedikit merapu yang diutarakan oleh penemuduga (ketua jabatan Emergency). Dalam bracket (  ) ialah jawapan yang sepatutnya aku jawab waktu itu.

  1. Awak mempunyai pengalaman yang lama dalam bidang anesthetic, saya boleh tolong dapatkan tempat untuk awak dalam bidang master anesthetic jika awak mahu? (macam laa dia ada kuasa nak push orang lain tempat dia suka)
  2. Jika awak tidak mendapat tempat dalam universiti ini, mahukah awak saya dapatkan tempat di universiti lain? (sama seperti diatas)
  3. Adakah awak sanggup komited dengan bidang ini? (sudah pasti, kalau tak saya tidak terhegeh-hegeh datang ke temuduga ini)
  4. Adakah awak sanggup dihantar untuk misi perubatan ke PALESTINE??? (Apahal tetiba isu palestine ni, semua pakar emergency medicine ni akan jadi mujahidin ke? bab jihad ni mana boleh tipu…aku pun takut mati kena tembak oleh israel)
  5. Adakah isteri awak sanggup ditinggalkan awak kerana misi bantuan perubatan ke palestine? (yang tu kena tanya isteri dulu)
  6. Adakah awak akan memohon lagi tahun depan jika awak tidak berjaya dalam temuduga ini? (kalau soalan merapu macam ini juga yang akan ditanya, saya pasti tidak akan memohon)

Dan pelbagai lagi soalan ‘merapu’ yang diutarakan.

Pada pendapat aku, jika anda telah terpilih dalam temuduga…maka sebenarnya tempat anda telah ditentukan dari awal lagi. Temuduga itu hanyalah gimik  / lakonan ataupun minor factor sahaja untuk anda diterima atau tidak.

Jika anda mendapat soalan-soalan ‘merapu’ diatas, itu bermakna anda telah ditolak mentah-mentah untuk mendapat tempat dan penolakan itu adalah disebabkan anda tidak berjaya mempamerkan sifat hipokrit bagi menjawab soalan di atas.

Bagaimana pula jika anda diterima, soalan mereka itu adalah lain dari yang lain…contohnya ialah:

  1. Anda sudah kawin, jika masih bujang nanti saya tolong carikan calon ?
  2. Kalau anda diterima, anda mahu menyewa rumah di mana? mungkin saya boleh tolong..
  3. Kirim salam kepada bos anda di Hospital anda. …

Itu adalah tanda-tanda positif bahawa anda telah diterima.

Persoalannya ialah……keprofesionalism seorang penemuduga itu tidak langsung dipamerkan. Aku merasakan sedikit kecewa ditolak walaupun dengan pengalaman kerja yang mencukupi, tetapi akhirnya aku bersyukur kerana mendapat tempat di Universiti lain.

Akan tetapi aku lebih beruntung… Kerana ada lagi seorang doktor perempuan lagi mendapat soalah yang lebih teruk (dalam temuduga di universiti yang lain),  Soalannya ialah: “Adakah anda komited untuk bidang ini, bayangkan jika anda terlalu sibuk dan suami anda berlaku curang dengan menjalinkan hubungan sulit dengan perempuan lain…adakah anda masih komited untuk meneruskan master??? Bayangkan betapa sakit hatinya bila dihadapkan soalan sebegini.

Secara kesimpulannya, kalau anda ingin mengetahui preliminary result anda berjaya atau tidak dalam temuduga itu. Maka lihatlah soalan yang ditanya. Pada masa sekarang, pre-entry exam telah dilaksanakan dalam semua bidang master, mungkin peluang lebih adil untuk semua calon.

Good Luck..hehe

One Thought on “Temuduga….Antara soalan cepu emas dan merapu

  1. salam,,, rasa sayang la plak dr solah terpaksa beralih arah ke bidang bukan klinikal.. tp insyaALLAH..mungkin ada rezeki kot pintu lain tuh.. apa2 pun, dr tetap salah seorang cikgu yg akan sy respect.. terima kasih atas segala tunjuk ajar… jujurnya, mmg terrasa terkilan jugak sebab dr x dpt sambung dlm emergency…

    apa2 pun all the best.. doakan sy dapat grad bulan lima thn depan dan capai cita2 utk jadi emergency physician

Post Navigation