Pelaburan Emas dan Perak

Pelaburan Emas dan Perak

Alhamdulillah, hari ini rasa ada mood sedikit untuk menulis. Mungkin setelah minum ice Blended Mocha tengah hari tadi, caffein effect masih belum hilang sepenuhnya. Ataupun teruja apabila melihat website Public gold yang menunjukkan graf harga emas dan perak menaik sedikit.

Saya mula berminat tentang pelaburan gold and silver hampir 2 tahun yang lepas. Ianya bermula apabila seorang kawan yang menggalakkan saya membeli sedikit emas (sedikittt sahaja). Pada waktu tersebut, sememangnya pelaburan emas sangat-sangat HOT. Kawan saya juga seorang yang jujur dalam memberikan nasihat, maka saya membeli emas dari bank KFH (Kuwait Finance House). Kebetulan pada waktu itu, harga emas secara relatifnya rendah dan setelah beberapa bulan harganya naik mendadak. Setelah menjualnya, saya untung beberapa ratus ringgit. Syukur walaupun rezeki ciput sahaja.

Sambil-sambil itu, saya juga membaca beberapa sumber dari website yang membicarakan dengan panjang lebar tentang tatacara pelaburan emas. Antara website yang sangat berguna untuk mendapatkan info tentang pelaburan emas ialah www.jutawanemas.com. eBook yang sangat berguna untuk dibeli ialah “Rahsia Emas” yang ditulis oleh Azizi Ali.

Secara jujurnya, untuk mengulas lebih lanjut tentang pelaburan emas dan perak. Saya suka mengulang ayat-ayat dalam buku Azizi Ali “Money is Everything” yang lebih kurang bunyinya “Pelaburan adalah jalan yang PERLAHAN ke arah kekayaan”. Agak menyedihkan kerana beliau menulis ayat ini di akhir buku nya. Tetapi beliau sangat menekankan bahawa pelaburan itu perlu dan penting agar duit tidak di mamah oleh inflasi dan sentiasa ada pertumbuhan sepanjang masa. Maka kot mana pun, pelaburan itu WAJIB, cuma ianya bukan jalan pintas untuk kekayaan. Konsep ini amat penting untuk kita faham, kerana mereka yang gelojoh dan menyangka pelaburan adalah jalan pintas kekayaan biasanya akan terjebak dengan skim “scam” cepat kaya. Oleh itu, samalah juga dengan pelaburan emas, ianya bukan pelaburan jangka masa pendek, bahkan ia mengambil jangka masa panjang dan mempunyai risiko-risiko tertentu.

Perkara simple dan penting yang perlu diketahui sebelum melabur atau melebur duit dalam pelaburan emas / perak:

Jenis-jenis emas di pasaran

  1. Jongkong
  2. Dinar / Dirham
  3. Barang kemas
  4. Buku akaun

Yang manakah patut dipilih? Jika saya, saya lebih suka membeli jongkong, kemudian barulah dinar/dirham. Barang kemas hanyalah bagus untuk dibeli kepada isteri sebagai hadiah ulang tahun perkahwinan atau hari jadi sahaja. Ini adalah kerana, harga emas barang kemas adalah tinggi kerana kos upah (crafmanship). Maka jual beli barang kemas untuk pelaburan adalah suatu langkah yang sangat TIDAK tepat.  Buku akaun emas saya elakkan, kerana terdapat isu hukum ketidak patuhan syariah kerana ianya tidak menjual emas fizikal. Bagi segala isu syariah sekitar pelaburan emas, saya gemar merujuk website UZAR. Alhamdulillah, banyak hikmah apabila kita merujuk hukum syariah terlebih dahulu apabila mempertimbangkan untuk menyertai sesuatu pelaburan.

Harga emas

Harga mestilah berdasarkan market price. Perbandingan harga mestilah dibuat sebelum membeli emas. Harga yang dibandingkan mestilah dari kategori emas yang sama. Adalah tidak adil membandingkan harga emas 999 vs 916. Harga emas berubah-ubah dari setiap minit atau hari. Bank biasanya update harga emas setiap hari satu kali sahaja. Hujung minggu Sabtu dan Ahad mereka cuti.  Public Gold update harga setiap masa kecuali Sabtu dan Ahad. Tapi tak payahla duk buang masa tengok harga emas berjam-jam depan monitor komputer, harganya tak pernah fluctuate terlalu tinggi pun. Kalau ada yang jual jongkong emas yang sangat tinggi dari harga pasaran, hati-hati kerana ianya kemungkinan scam. Contohnya ada syarikat genneva gold scam jual lebih tinggi 25% dari harga pasaran, pastu claim akan bagi ‘hibah’ setiap bulan. Pada harga yang di mark up tu dijadikan ‘hibah’. Akhirnya orang yang melabur dengan syarikat ini menjadi hiba kerana rugi dan tertipu.

Spread Price

Kalau nak melabur dalam emas dan perak, maka hendaklah fahami konsep spread price. Rasanya konsep ini sangat mudah, kerana ia melibatkan pengiraan matematik yang amat mudah. Apa yang saya fahami ialah spread price ialah peratus (%) beza antara harga yang kita beli dan kita mahu jual semula. Contohnya jika kita beli dengan harga RM1.00, jika kita mahu jual semula pada hari yang sama dan waktu yang sama,  syarikat penjual emas tidak mungkin akan membeli dengan kita pada harga RM1.00, bahkan membeli pada harga yang lebih rendah iaitu contohnya RM0.90. Maka peratus beza harga itulah yang dinamakan spread price. Jika syarikat beli pada harga sama, maka mereka akan lingkup kerana tidak boleh menjana keuntungan. Spread price rendah tidak semestinya untung cepat, manakala spread price tinggi pula tidak semestinya rugi. Di sini taktik harga emas dimanipulasi agar mengelirukan mereka yang malas berfikir. Biasanya yang menawarkan spread price rendah, harga emas mereka lebih tinggi berbanding emas-emas lain di pasaran. Manakala yang menawarkan harga emas agak murah, biasanya spread price mereka agak tinggi. Hahahaha, nak tergelak juga bila melihat taktik sebegini. Jadi nak untung cepat, pilih (%) spread price yang rendah DAN harga yang agak rendahhh sedikit, di mana agak sukar nak cari hehehe. Jadi pertimbangkan faktor seterusnya pulak kalau nak beli juga.

Kemanakah hendak dijual semula? 

Saya teringat, kalau tak silap UZAR pernah sebut, kalau ada jaminan akan beli balik, maka ianya bermasalah dari segi hukum. Mana boleh seseorang penjual berjanji akan beli semula barang yang dijual, kalau ada janji-janji pelik macam tu, maka biasanya skim scam la tu. Maknanya tiada kewajiban dari segi hukum dan undang-undang bagi penjual emas nak beli balik emas yang kita dah beli, dan kita tak boleh paksa mereka beli semula.

Kalau nak beli emas, perlu fikir balik suatu hari nanti kalau perlukan duit cash, kemanakah kita akan jual semula emas tersebut. Cuba bayangkan semua orang menyimpan emas dengan banyak, suatu hari ekonomi meleset dengan teruk dan semua terdesak perlukan cash untuk membuat transaksi pembelian sesuatu. Sudah pasti harga emas melambung, dan jumlah yang perlu dibayar sangat tinggi. Maka adakah semua syarikat emas sanggup dan mampu membeli emas-emas tersebut?. Biasanya hanya syarikat yang kukuh sahaja MUNGKIN ada  keupayaan untuk membeli balik kerana mereka mempunyai duit cash yang banyak. Yang pasti, mereka akan mengutamakan emas keluaran syarikat mereka terlebih dahulu untuk dibeli semula. Kedai emas dan pajak gadai sudah pasti tak sanggup beli semula kecuali dengan harga yang sangat rendah. Oleh itu, kalau nak beli emas, beli lah dari institusi yang kukuh seperti Bank Kuwait Finance House, Al Rajhi, Public Gold. Kalau syarikat kecil tiba-tiba muncul entah dari mana asal usulnya, maka elakkan membeli emas mereka walaupun harga yang ditawarkan agak menarik.

Manipulasi pajak gadai

Saya tidak berminat hendak menggunakan kaedah ini kerana ianya agak remeh kerana perlu berulang alik ke pajak gadai dan terdapat perkara yang saya rasa tidak senang hati dari sudut syariah. Rasanya pajak gadai bank sudah tidak menerima jongkong emas kerana mungkin akibat pengaliran cash flow apabila kaedah ini digunakan secara meluas. Buat masa sekarang, hanya barang kemas sahaja yang diterima untuk dipajak gadai. Akan tetapi, barang kemas tidak sesuai untuk dimanipulasi di pajak gadai bagi mendapatkan keuntungan dalam jangka masa yang pendek. Nasihat saya, jika terdesak perlukan duit, barulah gunakan pajak gadai Islam. Itulah tujuan penubuhan pajak gadai Islam, bukannya untuk memanipulasi emas bagi mendapatkan extra cash. Lagipun bank negara pun bijak dalam memantau aktiviti seperti ini.

Keselamatan 

Ini adalah suatu faktor yang perlu dipertimbangkan apabila membeli emas. Kalau beli di KFH, maka emas disimpan di bank dan tiada sebarang caj simpanan dikenakan. Pembeli boleh balik dan tidur senang hati. Jika beli emas berkilo-kilo dan bawa balik rumah, mahunya demam kalau nak simpan dalam rumah. Kalau nak simpan di dalam safe deposit, biasanya caj tahunan agak tinggi dikenakan. Terserah pada keberanian diri masing-masing. Janganlah dek kerana nak protect duit dari inflasi, akhirnya emas yang dibeli pulak yang dicuri. Nauzubillah…

Spekulasi

Ada juga pelabur-pelabur yang suka membaca graf emas seperti membaca graf saham. Mereka akan tengok graf setiap hari dan membuat teknikal analisis. Sampai sekarang saya pening apabila nak mengingati istilah-istilah yang berkaitan seperti bullish, bearish, breakout, resistance, support dan macam-macam lagi. Akhirnya saya dapati satu ajo kesimpulannya iaitu “nobody knows what will happen tomorrow”. Akan tetapi, saya tidak nafikan untuk jangka masa panjang, secara purata harga emas dan perak sememangnya meningkat.  Jadi kalau nak jadi mahir technical analysis, belajarlah betul-betul dan baca banyak-banyak buku. Biasanya kalau level orang awam seperti saya, kalau nak main dengan teknikal analisis, akhirnya akan menjadi ‘gambler’ sahaja (level paling hina dalam tarat investor).

Membeli emas itu sunnah????

Sentimen agama kerap dimainkan untuk melariskan emas. Walhal isu yang penting perlu dititikberatkan dalam urusan jual beli emas ialah kaedah jual beli samaada ianya patuh syariah atau tidak. Zakat perlu dibayar, pembelian mestilah emas fizikal, serahan dan belian berlaku dalam waktu yang sama (tak boleh bertangguh), tak boleh beli emas secara ansuran. Semua itu telah dijelaskan di website UZAR dengan panjang lebar. Hati-hati dengan emas, saya rasa isu syariah sangat banyak berlegar di sekitar jual beli emas. Hisssshhh…amat menakutkan.

Emas dan dividen bulanan

Saya akan tergelak berguling-guling kalau ada yang menawarkan pelaburan emas dengan dividen bulanan tahunan. Hakikatnya, kalau nak dapatkan dividen tahunan, emas bukanlah pilihan yang tepat sama sekali. Tujuan emas dibeli ialah untuk melindungi duit dari inflasi..full stop. Tambahan pula, perlu diingat, dividen bulanan adalah suatu perkara yang mustahil bagi mana-mana pelaburan. Sedangkan syarikat pelaburan unit trust terbesar di Malaysia pun takleh nak janji dividen bulanan, inikan pula syarikat yang tiba-tiba muncul. Contoh paling bagus ialah Genneva Gold, siap ada ‘Hibah’ (yang bertukar jadi hiba) setiap bulan. Biasanya mereka yang gelojoh dan cetek ilmu akan tertipu bulat-bulat dengan tawaran ini. Fakta ini saya baca dalam buku Azizi Ali “Get Into Gold”.

Berapa peratus emas perlu disimpan dari jumlah duit cash yang ada?

Kalau tanya agen emas / perak. Mereka akan mengatakan simpanlah semua duit cash dalam bentuk emas. Ekonomi sudah semakin tenat, duit fiat sudah tidak laku lagi, dunia sudah hampir kiamat, dan macam-macam lagi fakta kelentong yang menakutkan.  Hmmm…nampak sangat temberang dan kelentong mereka. Konsep melabur:  pastikan terdapat duit cash (kecairan yang tinggi) kot mana pun. Bayangkan kalau kita gunakan segala duit cash dalam bank untuk membeli emas, tiba-tiba terdepat kecemasan yang menyebabkan kita terpaksa menjual balik emas. Jika harga tidak naik, kita akan rugi kerana spread price, jika harga naik (agak mustahil dalam masa singkat) untung masih tidak banyak. Yang paling teruk ialah jika harga jatuh, dah laa rugi sebab harga turun, pastu bila jual balik, spread price akan makan profit margin. Jadi kalau nak simpan emas tu, simpanlah paling banyak pun 10% dari duit cash yang kita ada. Ini berdasarkan buku Azizi Ali, bukan dari idea saya sendiri. Kalau kita ‘kasyaf’ sekalipun nampak esok ekonomi merudum, saya rasa 10% cash dalam bentuk emas pun dah cover balik kerugian inflasi yang akan berlaku.

Bilakah perlu beli dan jual? 

Senang ajo jawapannya: beli bila harga rendah, dan jual bila harga naik (lebih tinggi dari harga beli). Tetapi masalahnya tiada siapa boleh jangka bila harga turun dan bila ia akan naik. Macam mana nak tahu harga turun? Senang ajo…bila ramai duk bising-bising kat facebook “harga emas / perak dah turun, tibalah masa untuk menambah stok anda”. Pada waktu itulah, anda boleh buka website dan tengok carta harga emas dan buat perbandingan harga sejak bertahun-tahun sebelum ini. Macam mana nak tahu harga naik? Apabila semua orang tidak sanggup membeli lagi terutama dealer-dealer emas. Lebih ketara ialah dalam Facebook Group yang menjual emas, try laa jual kat situ, mesti ramai yang tak nak beli. Pada pemerhatian saya, sekarang harga emas secara relatifnya agak rendah, tetapi tiada jaminan akan naik dalam masa terdekat. Hari itu, apabila harga turun sangat rendah, saya lihat ramai yang beratur panjang di depan kedai barang kemas (emas) untuk membeli emas. Itu adalah tanda-tanda yang mudah untuk kita lihat. Zaman sekarang semua orang sudah alert tentang perkara ini. Tak tahulah nak komen macam mana lagi kalau ada yang masih tertipu dengan pelaburan scam.

Itulah perkara-perkara yang saya mampu ringkaskan berdasarkan pengalaman ciput saya dalam pelaburan emas. Saya yakin diluar sana ada yang sudah kaya raya dengan emas. Perlu ingat! Mereka bukan kaya dengan melabur semata-mata sebenarnya, tetapi mereka kaya kerana menjadi Agen Syarikat menjual emas. Ya betul, kalau nak kaya cepat yang berkaitan emas, saya nasihatkan jadi agen syarikat emas. Anda akan kaya cepat kerana mendapat komisyen dari setiap jualan emas.

Adakah pelaburan emas itu bagus? 

Ya, secara umumnya ianya suatu pelaburan yang sangat bagus. Secara khususnya, ianya mestilah menepati TUJUAN / MATLAMAT pelaburan kita. Jika tidak menepati matlamat, maka ia bukanlah suatu pelaburan yang bagus untuk kita.

Saya merancang pada masa hadapan untuk FOKUS melabur dalam unit trust dan hartanah sahaja. Pelaburan emas hanya jika harganya betul-betul jatuh merudum sahaja. Untuk menambah pendapatan, alhamdulillah saya dan isteri membuat bisnes part time melalui faceook. Boleh baca di sini. Ultimate aim saya suatu hari nanti ialah nak dapatkan pasif income dari sewaan hartanah. Bisnes adalah jalan yang berpotensi mempercepatkan proses mencapai matlamat tersebut.  Nak tunggu hasil pelaburan duit gaji memanglaa lambat.

Kesimpulan

  1. Sebelum melabur, buat sedikit bacaan untuk mengetahui isu syariah dari sudut jual beli emas dan perak. Letakkan keutamaan untuk mendapat keuntungan halal di dunia dan juga pahala di akhirat.
  2. Baca bahan bacaan yang berkualiti sekurang-kurangnya 5 buah buku berkaitan pelaburan emas. Antara bacaan yang terbaik yang saya pernah baca untuk memahami konsep pelaburan emas ialah “Get Into Gold” Oleh Azizi Ali.
  3. Terdapat juga ebook yang bagus untuk dibaca iaitu “Rahsia Emas” yang saya yakin amat berbaloi untuk dibeli. Ilmu yang diperolehi dari pelaburan membeli buku ini, saya yakin akan mengelakkan puluhan ribu dan ratusan ribu ringgit duit kita dari rugi tertipu dalam pelaburan scam.
  4. Ingatlah sentiasa bahawa “pelaburan mengambil masa yang panjang ke arah kekayaan”. Pelaburan TIDAK bersifat short term, tetapi ianya long term.
  5. Jika mahu cepat kaya, maka belajarlah ilmu tentang bisnes. Mulakan bisnes! tapi sebelum tu pastikan baca buku terlebih dahulu tentang selok belok bisnes. Hadiri seminar berkenaan bisnes. Laburkan duit untuk menimba ilmu bisnes.
  6. Psssttt….rahsia terbongkar, sebenarnya Azizi Ali bukannya kaya cepat dengan pelaburan hartanah dan rumah lelong. Bisnes utama dia ialah seminar hartanah, dan penulisan buku. Syarikat penulisan buku “TrueWealth Marketing Sdn Bh” tu dia punya. Dalam buku dia “Money is Everything” dia ada dedahkan rahsia, kalau jual beli pelaburan hartanah yang hebat pun hanya dapat RM200k dalam masa 2 tahun, tapi bisnes company dia sekarang income RM200k dalam masa sebulan. Faham-faham jelah…

Sekian…

2 Thoughts on “Pelaburan Emas dan Perak

  1. salam dr. pasal pembelian emas kfh secara online, ada masalah syariah x di sini? pembelian kena
    beri-terima barang, so macam mana ye?

    • Saya tak pasti pembelian secara online tu macam mana. Tapi lebih baik beli secara offline. Belian dan serahan berlaku pada waktu yang sama. Sila rujuk website UZAR tentang pembelian emas secara online. Rasanya beliau sudah ulas isu ini.

Post Navigation