Mental Arithmetic

Alhamdulillah,

Cuti hujung minggu ini agak bermakna. Kami sekeluarga menghadiri Seminar Menghafal Al-Quran Kaedah Darwish Darwisya yang dianjurkan oleh Islamic Parenting Network. Pada awalnya, saya agak tidak berminat dan keberatan kerana ia bukan dalam skop minat saya buat masa ini. Walaupun dalam hati ini memang menyimpan hasrat, cita-cita dan impian untuk diri ini menjadi al-hafiz dan juga 2 orang anak menjadi al-hafiz. Saya sangat menghargai isteri saya kerana beliau telah mengikuti blog Puan Lina sejak setahun lebih tentang pengalaman beliau mendidik anak-anak menghafal surah sejak dari usia sangat kecil. Isteri saya yang sangat-sangat beria-ia nak menghadiri kursus ini. Maka saya menjalankan tugas saya sebagai driver dan peneman setia seperti dalam program-program yang dihadiri oleh kami sebelum ini.

Saya yakin, ini adalah titik permulaan atau “starting point” betapa Allah swt yang maha penyayang ingin memakbulkan hasrat saya ini. Sudah lama berdoa agar anak-anak tergolong dalam golongan penghafal al-quran. Walaupun diakui, diri ini masih malas untuk konsisten membaca al-quran.

Saya amat kagum dengan Puan Lina dan suaminya, mereka bukanlah dari latar belakang ustaz ustazah, alim ulamak tetapi berjaya mendidik anak-anak mereka menjadi penghafal al-quran. Di samping itu, anak-anak mereka juga berkebolehan dalam bidang mental arithmetic. Saya melihat kedua-dua anak mereka tiada beza dengan anak-anak saya. Sama-sama “nakal”, suka bermain dan mempunyai perangai tipikal seorang budak. Rambut mereka tidak berceracak seperti Albeirt Einstein dan tidak memakai kaca mata yang tebal membawa buku berkilo dan berinci-inci tebalnya. Yang pasti, mereka seperti kanak-kanak lain, iaitu pintar…

Saya tertarik dengan konsep yang diutarakan dalam kursus ini. “semua anak-anak dilahirkan dalam keadaan pintar” bergantung kepada kedua ibu bapa yang mendidik mereka. Kalau mahu ayat sentap lagi, bergantung kepada kedua-dua ibu bapa untuk membodohkan, membangangkan mereka atau meneruskan kepintaran mereka dengan pendidikan yang betul. Apa yang dikongsikan oleh Puan Lina adalah suatu yang praktikal, logik dan mampu dilakukan oleh semua ibu bapa yang ingin anak mereka menghafal al-quran.

Sesungguhnya kursus ini membuka mata minda saya lebih luas lagi, ianya seolah-olah mengetuk kepala otak saya agar sedar dan “do it now” jika benar-benar inginkan anak-anak yang menghafal al-quran.

Negative mind! Apa kata mereka? 

Biasanya minda negatif akan mengkritik kita agar TIDAK menghadiri kursus seumpama ini. Antara hujah minda negatif terhadap kursus sebegini ialah:

“Oh, ianya kursus yang mahal, tidak berbaloi dengan penat lelah dan kos menginap di hotel”

“Alaaa, hantar ajo anak sekolah tahfiz, biar ustaz yang settlekan mereka menjadi tahfiz”

“Semua kaedah yang diajar berlambak kat google, baca ajo boleh dapat free”

Akan tetapi, selepas saya menghadiri kursus me ‘reset’ minda saya …. Segala pemikiran negatif ini saya tangkis. Apa aku kisah!!

Tidak dinafikan saya menghabiskan wang yang agak banyak kerana menampung penginapan 3 hari di hotel. Akan tetapi, yuran kursus yang dikenakan adalah sangat murah, saya juga agak terkejut beruk dengan harga yang dikenakan. Apabila tamat kursus, sememangnya diakui segala maklumat yang diberikan, pengalaman yang di sharekan itu tidak ternilai walaupun boleh di google ajo. Tetapi, jika meng google ianya mungkin mengambil masa selama setahun, sepuluh tahun, seratus tahun untuk mendapat segala maklumat dan pengalaman yang diberikan. Jika menghadiri kursus ini, saya hanya menghabiskan hanya seratus dua ringgit sahaja, tetapi masa saya dijimatkan sebanyak puluhan tahun.

Betul lah….pelaburan dalam mendidik diri sendiri, pulangannya tidak ada had.

Pengajaran dari kursus

Apa yang saya perolehi dari kursus ini?

  1. Tiada ilmu yang original: Puan Lina menegaskan segala ilmu yang dipraktikkan oleh nya bukanlah sesuatu yang novel atau baru sejak kejadian manusia di muka bumi ini. Cuma kita sahaja tidak praktikkan apa yang telah diajarkan oleh Rasulullah s.a.w. Contohnya memperdengarkan bacaan al-quran kepada anak-anak. Kita semua lebih suka memperdengarkan lagu-lagu nasyid, kartun, walt disney dan seumpamanya sejak mereka kecil lagi. Sedangkan al-quran adalah yang terbaik untuk didengarkan kepada anak-anak kita. Memanglah anak-anak pada awalnya agak boring mendengar al-quran, lama-kelamaan mereka akan suka dan menghafal apa yang didengari secara pasif.
  2. Banyakkan mendengarkan bacaan al-quran untuk anak-anak: Saya telah membeli CD bacaan surah muqaddam untuk anak-anak saya. Bacaan al-quran oleh Ahmad Saud (qari muda) lebih digemari oleh anak-anak dari syeikh yang tua. Beli CD ini dan dengarkan kepada anak-anak dalam kereta, dalam bilik tidur mereka dan juga sepanjang hari. Jadikan al-quran sebagai “muzik latar” kehidupan seharian mereka. Insya Allah lama kelamaan mereka akan berjaya menghafal.
  3. Beli flash card 3 set untuk anak-anak: satu untuk dilunyaikan oleh mereka, satu untuk ditampal di dinding, dan satu lagi untuk tujuan pengajaran (boleh dibawa kemana sahaja). Selitkan aktiviti bersama mereka dengan menunjukkan flash card sebanyak 2 kali sehari.
  4. Jangan mudah marah anak-anak jika mereka agak lembab dan tidak fokus. Majoriti kanak-kanak yang suka bermain sewaktu belajar adalah jenis yang kinestetik, suka bergerak-gerak dan tidak boleh duduk diam. Mereka ini sebenarnya lebih cekap untuk absorb ilmu cuma ibu bapa yang kurang faham dan tidak sabar.
  5. Hendaklah faham tahap anak-anak: Contohnya, janganlah terlalu meletak expectation yang tinggi seperti mengharapkan mereka boleh membaca pada umur 1 tahun, boleh mengira dan menghafal pada usia 9 bulan. Itu tidak logik. Sebab itu kita kena hadiri kursus agar kita faham perkembangan anak-anak dan kebolehan yang logik pada umur mereka. Bila over expectation, ibu bapa akan jadi stress, pastu stresskan anak-anak. Yang menderita ialah anak-anak. Sebab itulah kena belajar agar lebih faham dan kaedah pengajaran dipraktikkan kepada anak-anak adalah kaedah yang betul.
  6. Konsisten: ini merupakan cabaran bagi setiap ibu bapa. Saya akui memang susah nak istiqomah nak ajar anak-anak. Insya Allah selepas menghadiri kursus ini saya akan lebih konsisten. Saya sudah insaf dan menyesal kerana banyak perkara telah saya bazirkan bagi umur anak-anak saya. Mereka sepatutnya deserve perkara yang lebih baik dari saya. Akan tetapi, kerana kejahilan saya dan lambat menghadiri kursus seumpama ini, maka mereka telah “dibodohkan” oleh saya.
  7. Tidak semestinya kita mesti menjadi al-hafiz: kadang kala pemikiran negatif selalu mengkritik diri kita, hendaklah kita menjadi al-hafiz kalau nak anak menghafal al-quran. Saya rasa pemikiran sebegini adalah salah. Kalau nak tunggu kita jadi al-hafiz, sampai mampuih seratus kali pun belum tentu. Oleh itu, bermula lah dengan apa yang ada pada diri kita. Puan Lina telah buktikan, dan beliau akui bahawa beliau bukanlah al-hafizah tetapi beliau berjaya mengajar anaknya menghafal 30 surah pada usia 3 tahun. Beliau juga menegaskan, kita akan belajar dari anak kita sepanjang kita mengajar mereka. Kita juga akan menghafal sepanjang mereka menghafal. Ini membuatkan saya kagum dengan Puan Lina. Saya yakin beliau belum lagi al-hafizah pada masa ini, insya Allah jika beliau konsisten tidak mustahil beliau akan menjadi hafizah suatu hari nanti.
  8. Surah al-Kahfi sebagai benteng: Puan Lina mengamalkan surah ini, kedua-dua anak beliau sudah menghafal surah ini. Alhamdulillah, mengikut pengalaman beliau, anak-anak terjaga dari bercakap perkataan yang tidak senonoh dan pengaruh buruk rakan-rakan sekolah.
  9. Letakkan prioriti agar anak menghafal al-quran: Kerana al-quran menajamkan fikiran, kalau ikut teori sains, ia mengaktifkan otak kanan dan kiri. Sememangnya saya sangat bersetuju dengan perkara ini. Tetapi sedih dengan masyarakat Islam sekarang, lebih suka kalau anak-anak menyanyi dan menari dalam TV dan memasuki pertandingan seumpama ini, saya tak pasti otak sebelah mana akan aktif kalau masuk program maksiat seumpama ini.

Pastu apa kaitan dengan kursus mental aritmetik dan hafal al-quran???

Sebenarnya saya menghadiri 2 kursus. Hari pertama ialah kursus menghafal al-quran bagi anak-anak. Pada hari kedua, kursus mental aritmetik. Kursus ini mengajar cara menggunakan abakus (sempoa) untuk mengira. Saya telah membuat beberapa carian dalam google dan youtube. Saya mendapati, sebenarnya menggunakan abakus ini adalah lebih cepat dari kalkulator dan lebih menajamkan minda.

Fasa awal bagi yang belajar akan menggunakan abakus. Fasa seterusnya, setelah mahir, abakus boleh dibayangkan dalam minda sahaja dan pengiraan dapat dilakukan sangat pantas. Boleh search kat youtube untuk melihat kehebatan mental aritmetik. Ianya perlu bermula dengan abakus barulah beralih kepada mental calculation.

Kaitannya dengan hafal al-quran ialah mental aritmetik mengaktifkan otak kiri. Hafal quran aktifkan kedua-dua otak. Hafal quran, mental aritmetik dan melukis akan membantu aktifkan otak kiri dan kanan. Bila otak aktif, nanti ligat laa sikit kanak-kanak ni berfikir. Macam processor CPU komputer la. Barulah anak-anak boleh menjadi genius.

Saya tidak berminat nak detailkan pasal penjelasan dari sudut ilmu sains otak kanan dan kiri. Google lah kalau nak tahu lebih lanjut.

Kesimpulannya: 

  1. Laburkanlah duit untuk mendidik diri sendiri untuk kepentingan diri, anak-anak dan keluarga serta masyarakat. Pulangannya tiada had.
  2. Segalanya bermula dari diri ibu bapa, anak-anak hanya mengikuti apa yang dicorakkan oleh mereka.
  3. Belajarlah dari mereka yang terbukti telah ada hasilnya melalui kaedah yang betul, simple, mudah dan praktikal.
  4. Bermula dengan apa yang ada “Start Where You Are”. Jangan tunggu diri kita sampai betul-betul perfect baru nak start.
  5. Banyakkan doa kepada Allah swt, kerana hanya Dia yang maha kuasa untuk memberi hidayah dan petunjuk.
  6. Apa lagi!!….kalau nak anak hafal quran, pergi booking cepat-cepat tempat kursus ni. Fast action fast result. (Saya tak dapat komisen pun promosi semua ni!)

Sekian…

Post Navigation