Alhamdulillah setelah lama tidak sempat mengupdate blog, akhirnya masalah teknikal yang dihadapi telah selesai. Rasanya hampir 2-3 bulan blog ini tidak dapat di update sebarang new post. Setiap kali mahu update pasti akan ada error 404 keluar. Saya hampir putus asa dan mahu sahaja menutup blog ini. Bahkan saya telah terdelete blog ini 2 hari lepas. Mujurlah penyedia perkhidmatan hosting sangat supportive dan mereka telah restore semula blog ini. Masalah tidak dapat update blog juga telah selesai apabila isu security server yang menjadi punca conflict dengan wordpress ini telah diselesaikan.

Berbalik dengan isu banjir yang telah melanda Kuantan sejak Isnin minggu lepas pada 2 hb Disember 2013. Sebenarnya terdapat kisah sebaliknya sebelum banjir melanda yang saya rasakan perlu ditulis di sini agar ianya menjadi peringatan untuk diri saya pada masa hadapan.

Ianya bermula hari Khamis petang 5hb Disember apabila menerima panggilan dari orang tidak dikenali sekitar pukul 5.30 petang. Hati saya berdebar apabila pemanggil tersebut bertanya adakah saya abang kepada Encik X. Hati saya berdebar-debar, kerana biasanya jika situasi ini berlaku, tidak lain tidak bukan mesti adik saya terlibat dalam kemalangan yang teruk.

Sememangnya tekaan saya tepat, apabila adik saya terlibat dalam kemalangan jalan raya melibatkan kereta juga, ia berlaku di Ledang Johor. Perlanggaran berdepan dengan kereta lain. Adik saya tidak mampu menelefon menggunakan telefonnya…semua ini mempunyai ciri-ciri kemalangan yang teruk. Sebagai seorang doktor yang telah melihat banyak kes-kes kemalangan di Unit Kecemasan, maka apa yang terlintas di hati saya ialah: “adik tidak dapat menelefon, sesak nafas untuk bercakap (chest injuries), sakit perut (intraabdominal injury), sakit kaki (fracture lower limb), segala macam diagnosis sudah terlintas di fikiran saya. Pada saat itu, saya merasakan akan kehilangan salah seorang adik lelaki.

Pada waktu tersebut, saya hanya berfikir untuk terus ke Johor, walaupun tidak pernah lagi seumur hidup memandu dari Kuantan ke Muar Johor. Saya dan keluarga terus bertolak ke Johor, dalam masa 4 jam selamat sampai di Hospital Muar.

Pendek cerita, adik saya dimasukkkan ke hospital Muar, Johor dengan disyaki diagnosis MVA with patella fracture and suspected chest and intraabdominal injuries. Alhamdulillah, setelah pemeriksaan rapi, pihak doktor telah mengesahkan tiada sebarang kecederaan dalaman dan juga tiada kecederaan pada dada. Yang confirm hanyalah retak pada tempurung lutut kanan yang memerlukan pembedahan. Kecederaan lain hanyalah ringan sahaja seperti lebam di bahagian perut dan dada. Pun begitu, adik saya merasa sesak nafas dan sakit dibahagian perut akibat perlanggaran tersebut.

Jika melihatkan pada kerosakan keretanya, total loss!. Saya juga terkejut, hairan dan sangat bersyukur kerana adik saya selamat. Sememangnya ada hikmah disebalik kejadian ini.

Kereta total loss, pemandu masih selamat

Kereta total loss, pemandu terselamat

Antara hikmah yang saya lihat disebalik kejadian ini ialah:

Adik beradik saya yang telah bergegas ke sana telah di santuni oleh pihak pertubuhan IKRAM Johor, mereka lah yang menyediakan penginapan homestay semalaman bagi memudahkan urusan. Terdapat juga doktor yang merupakan ahli IKRAM telah melawat dan mengupdate perkembangan terkini adik saya. Ini memberikan gambaran yang baik tentang pertubuhan IKRAM itu dikalangan ahli keluarga saya yang belum mengenali IKRAM. 

Hospital Muar walaupun struktur bangunan agak lama, tetapi ianya hospital yang sangat selesa, ditambah pula dengan kelembutan dan peramahnya kakitangan hospital. Layanan yang diberikan sangat tip top. Ia juga hospital yang mesra ibadah. Sepanjang adik saya dihospital, alhamdulillah beliau tidak pernah meninggalkan solat walau satu waktu sekalipun. Pengalaman menjaga adik lelaki di dalam wad, sempat berkenalan seorang Aunty berbangsa cina. Beliau sangat peramah dan mesra. Beliau terkejut dan hairan bagaimana adik saya boleh terselamat dari kemalangan yang teruk. Yang paling lucu ialah apabila beliau berkata “Lu mesti orang kuat sembahyang punya, sebab itu lu terselamat. Zaman sekarang banyak orang muda mati cepat sebab malas sembahyang”. Kata-kata ini memberi makna mendalam pada diri saya.

Adik saya sentiasa mengungkapkan kata-kata “selepas ini aku mesti lebih banyak bersyukur, bersedekah, bertaubat dan berbuat baik kerana telah terselamat dari kemalangan maut ini”.

Kata-kata ini telah memberikan sedikit keinsafan kepada diri saya. Mungkin saya akan mati terlebih dahulu selepas ini. Saya juga sering mengingatkan diri ini “Apakah matlamat hidup ini?”, “Berapakah kebaikan yang telah dilakukan untuk manusia lain?”, “Apakah bekalan yang telah dipersiapkan untuk masuk kubur?”.

Hati saya gembira dapat berkhidmat menjaga adik saya sepanjang 4 hari terlantar di hospital. Akhirnya beliau dibenarkan keluar dari hospital selepas seminggu.

Penjaga di Hospital Muar

Penjaga di Hospital Muar

Sememangnya Allah swt telah mengaturkan segala kejadian dengan sempurna.

Bermula dari kejadian tersebut… Apabila saya kembali ke Kuantan, saya bersemangat menyumbangkan sedikit tenaga menjadi sukarelawan IKRAM untuk membantu mangsa banjir. Sehingga post blog ini ditulis, hari ini ia merupakan hari terakhir operasi gerakan bantuan mangsa banjir. Jika kejadian kemalangan “final destination” tidak berlaku ke atas adik saya, mungkin saya agak malas. Ia mungkin merupakan peringatan dan teguran ke atas diri saya ini oleh Allah swt agar saya lebih banyak membuat kebaikan kepada masyarakat.

Alhamdulillah…..

One Thought on “Kisah “Final Destination”

  1. dia pakai kereta ape? tengok gambar dah hancur, tak boleh teka plak model ape..

Post Navigation