Kereta ku lari gagah berani!

Apabila melihat kereta usang yang berusia lebih 6 tahun, teringat zaman awal-awal bekerja sebagai seorang doktor. Setelah grad pada tahun 2004, saya telah berjaya mendapat kerja di Hospital Kota Bharu yang sangat dekat dengan rumah ibu bapa. Perjalanan dengan menggunakan motosikal arwah ayah hanya mengambil masa 15 minit sahaja. Oleh kerana kehidupan Houseman sangatlah sibuk, selang sehari oncall, maka penggunaan minyak petrol untuk motor hanya menelan belanja RM5 sahaja.

Sememangnya menggunakan motor sangat menjimatkan pada awal bekerja. Ditambah pula, tiada hutang lain yang ditanggung. Apabila masuk tahun ke dua bekerja, terfikir hendak membeli kereta. Salah satu faktor adalah kerana mahu mendirikan rumah tangga. Antara faktor lain ialah kurang enak mendengar keluhan ibu yang mahu melihat anaknya membeli sebuah kereta baru.

Pada awalnya memang agak susah hendak memilih kereta. Banyak survey telah dibuat tentang harga dan jenis kereta yang hendak dibeli. Mungkin rezeki yang mahu ditentukan oleh Allah swt, saya tidak terjebak dengan membeli kereta mewah. Pada awalnya mahu membeli Myvi, oleh kerana harganya mahal dan mengambil masa hampir 6 bulan untuk mendapat stok kereta, maka tawar hati untuk membeli kereta tersebut. Pilihan dibuat hanya berdasarkan produk dari Perodua dan Proton. Ini adalah kerana kereta mewah lain seperti Honda, Hyundai, Spectra, Naza dll sangatlah mahal dan bayaran bulanan yang terpaksa ditanggung sangat membebankan.

Tatkala berbincang dengan rakan sekerja, pelbagai komen dan kutukan telah dilemparkan terhadap kereta buatan Malaysia ini. Berdasarkan pengalaman dan testimoni mereka, proton adalah kereta yang sangat fragile, tidak memuaskan dan mudah rosak. Akan tetapi, saya tekad juga untuk membelinya sehinggalah berjaya ditemukan dengan kereta di atas.

Alhamdulillah, sampai sekarang saya sangat bersyukur kerana telah membeli kereta ini. Memang terdapat sedikit kelemahan kereta ini. Walaubagaimanapun, setakat ini saya bersyukur kerana tiada kerosakan major pada kereta ini.

Mengikut perspektif kewangan, kereta adalah bebanan kewangan dan liabiliti kedua terbesar dalam karier kerjaya. Kadang kala apabila membeli kereta, nafsu lebih diutamakan. Maka alasan akan terkeluar seperti lebih selesa, untuk perjalanan jauh, harga jualan second hand tidak jatuh dan macam-macam lagi alasan tidak logik.

Saya teringat kisah seorang Medical Officer yang sangat particular tentang kereta, pantang mendengar bunyi ‘ngok ngek’ sikit pada keretanya terus rasa stress dan tension. Mungkin MO ini menghidapi penyakit was-was dengan keretanya. Akhirnya dia telah menukar kereta protonnya kepada kereta mewah jenama Hyundai. Setelah ditanya beberapa bulan tentang keretanya, air mukanya masih menampakkan riak yang tidak puas hati dengan prestasi kereta barunya.

Jika merujuk kepada buku AKPK, antara tips yang dicadangkan semasa membeli sebuah kereta ialah:

  1. Dapatkan jumlah pinjaman yang mampu dibayar, jangan berhutang melebihi jumlah 40% dari pendapatan kasar
  2. Kos untuk kereta bukan HANYA meliputi kos bayaran bulanan tetapi kos petrol, penyelenggaraan, cukai jalan dan lain-lain. Maka jumlah kos bulanan sebenarnya lebih tinggi dari jumlah ansuran yang perlu dibayar kepada bank
  3. Cuba sedaya upaya untuk melangsaikan pinjaman secepat mungkin, sebaiknya mengambil tempoh yang pendek dan membayar pendahuluan semaksimum. Ada yang mencadangkan tempoh terbaik bagi pembelian kereta ialah 3-5 tahun sahaja.

**Untuk mengetahui secara detail panduan membeli kereta, rujuk buku terbitan AKPK bertajuk POWER! pengurusan wang ringgit anda**

Alhamdulillah, mujurlah saya telah ditakdirkan menepati semua kriteria diatas kecuali tempoh pinjaman iaitu hampir 7 tahun.

Sekarang, saya menunggu kereta ini hendak dimerdekakan. Kadang kala terasa nafsu ingin membeli sebuah MPV supaya lebih selesa kerana anak sudah besar, tetapi hati gerun dengan hutang yang akan ditanggung. Maka hati pasrah, redha dan bersyukur dengan apa yang ada.

Kadangkala tersenyum apabila mengenangkan komen dari saudara mara “Dua-dua kerja doktor, tetapi kereta proton sahaja”. Jawapan yang terbaik saya rasa ingin berikan ialah “Kami tidak mampu”.

Nasihat saya bagi doktor yang baru bekerja, belilah kereta mengikut keperluan bukan bermewahan. Pastikan anda mencari info dari sudut pandangan pakar kewangan tentang panduan membeli kereta bukannya dari agen kereta.  Kelak anda akan menyesal apabila melihat kereta itu menghakis duit poket anda dan memaksa anda membuat lokum untuk melangsaikan ansuran bulanan. Manakala agen kereta dan pihak bank hanya tersenyum lebar mendapat komisyen dan faedah mereka.

5 Thoughts on “Kereta doktor

  1. sumayya on February 20, 2012 at 2:22 am said:

    tertekan kat posting yg lg satu lak …the point is ..murah dan selesa ..exora

  2. Assalamualaikum. Exora tu mmg cantik tp under power. :smile:

  3. I like this Post …. Continue

  4. woww. biar poket tebal. hehe

  5. Steady doktor saya pun kenal ramai orang baru ada duit sket dah beli kereta mewah
    Saya dan isteri sekarang pun pakai kereta kecik je..fokus pada investment dinar emas, bisnes dan hartanah..dan cukupkan dana rizab untuk 3 tahun perbelanjaan

Post Navigation