Buku POWER terbitan AKPK

Hari ni tengah boring-boring membelek buku POWER yang ditulis oleh AKPK; agensi kaunseling dan pengurusan kredit. Sebuah agensi under bank negara. Kalau nak tahu lebih lanjut boleh pergi ke website rasmi www.akpk.org.my. Mereka bertanggungjawab memberi khidmat nasihat dan education tentang financial planning. Akan tetapi, saya berharap, saya tidak berjumpa dengan mereka, kerana kebiasaannya yang pergi ke sana sudah mempunyai masalah kewangan yang tidak dapat dipulihkan.

Sewaktu membelek-belek buku ini, tercengang sekejap dengan kes senario yang diberikan berkisar tentang doktor yang kaya, hidup secara mewah dan menghadapi masalah kewangan. Walaupun kisah ini hanyalah rekaan semata-mata dan ada kena mengena dengan yang hidup, tetapi ia mungkin based on true story. Ia sangat merunsingkan saya sebagai seorang doktor. Kalau lah letakkan senario tu sebagai kontraktor atau taukeh balak pun ok juga mungkin lega sikit.

Sememangnya doktor pakar adalah tergolong dalam golongan high income earner. Tetapi jika mereka tidak tahu selok belok tentang financial planning, maka besar kemungkinan mereka akan mengalami kemelut kewangan yang teruk.

Kes senario doktor dengan masalah kewangan

Dalam buku ini, ia menceritakan secara asas tentang financial planning, sesuai panduan orang ramai yang tidak tahu dimana perlu bermula untuk memahami tentang ilmu pengurusan kewangan.

Terdapat 6 bab dalam buku ini merangkumi:

1. Pengurusan aliran tunai

2. Asas meminjam

3. Penggunaan kad kredit secara bijak

4. Membeli kereta

5. Membeli rumah

6. Mengurus hutang anda

Terdapat banyak contoh dan kes senario yang diberikan dengan setiap bab.

Bagi yang ingin mengetahui secara asas, saya cadangkan buku ini. Tetapi saya tidak tahu dimana hendak membelinya, anda boleh menghubungi AKPK terus.

Saya berazam menghabiskan buku ini diwaktu lapang…insya Allah

 

One Thought on “Doktor dan AKPK

  1. Anirawati on February 10, 2012 at 1:45 am said:

    ada jugak buku bie…bagus2

Post Navigation