funny-weight-loss-joke

Berat badan turun naik….itulah lumrah hidup.

Saya selalu mengingatkan diri saya bahawa menaikkan berat badan adalah perkara paling senang, hanya buka mulut dah ngapp!! Macam mesin basuh, segala jenis makanan ditelan. Selepas seminggu bentuk badan mula berubah dengan spare tayar keretapi akan melilit sekeliling pinggang. Badan terasa letih dan stress, tidur rasa tidak cukup, jalan rasa mengah, lutut mula terasa sakit, sesak nafas apabila duduk posisi tahiyat akhir dalam solat dan seribu macam segala masalah timbul akibat pertambahan berat badan.

Apabila berat badan turun, stamina mula meningkat, exercise yang dibuat selama sejam dapat dihabiskan dalam masa 45 minit. Berat dumbbell yang diangkat dapat ditingkatkan dari 3 kg sehingga 5 kg dan menjangkau 7kg sebelah kiri dan kanan. Stress mula berkurangan, hidup mula terasa bermakna, tidur cukup walaupun tak lama, tidak mudah merasa lapar dan macam-macam lagi faedah yang tidak ternilai diperolehi.

Akan tetapi, saya terima hakikat, perkara paling susah ialah istiqomah dalam memastikan berat badan sentiasa unggul dan diet sentiasa terjaga. Tidak pula saya mahu menyalahkan makanan yang sedap-sedap, kerana yang penting ialah portion makanan dan kiraan kalori. Sebaiknya dielakkan makanan yang tinggi karbohidrat dan kalori.

Berlainan pula mereka yang menginginkan bentuk badan yang cantik, six pack, jumlah peratusan lemak yang rendah (lean body mass tinggi). Maka disiplin mereka adalah pada tahap yang tertinggi. Mereka sangat-sangat menjaga makan minum mereka. Air kosong ialah kawan baik mereka. Gula dan karbohidrat ialah musuh mereka dan diambil hanya dalam kuantiti yang amat sedikit. Protein adalah kawan baik mereka samaada dari supplement atau makanan harian. Saya rasa, saya tidak mampu sampai ke tahap ini lagi. Ini adalah kerana masih kurangnya ilmu dan juga praktis.

Eh…doktor pun tak cukup ilmu. Ya BETUL!

Nasihat keramat sejak dari medical student sehinggalah menjadi doktor, bahkan doktor pakar kepada pesakit dalam menurunkan berat badan ialah “Awak kena diet (jaga makan) dan bersenam”…sambil para doktor menepuk perut buntal dan boroi masing-masing. Jika mereka concern tentang pesakit, mereka akan merujuk pesakit berkenaan kepada pegawai pemakanan (dietician). Maka pesakit pun menghadiri sesi taklimat oleh pegawai pemakanan yang dihadiri oleh puluhan pesakit lain. Hasilnya tidaklah memberangsangkan…Lebih malang, di Malaysia, peratusan obesiti adalah tertinggi di Asia, itu tidak dikira yang overweight.

Hakikatnya, ilmu merawat ‘orang yang sihat terlebih berat (overweight)’ tidak pernah di ajar di dalam kehidupan medical student, jika diajar hanya sedikit dan tidak ditekankan. Hatta, pesakit obesity pun tidak mudah untuk dirawat. Saya melihat pelajar perubatan masih blurrrr tentang konsep diet dan exercise. Akan tetapi, perkataan itu adalah standard disebut sepanjang zaman. Saya menekankan kepada pelajar saya, bahawa menjadi doktor bukanlah segala-galanya. Ya, mungkin kamu pandai sedikittttt dari orang lain (dari sudut kesihatan) tetapi ianya masih tidak cukup. Ilmu dipelajari hanyalah picisan dari ilmu perubatan dan sains kesihatan yang sangat luas. Apa yang saya nyatakan adalah berdasarkan pengalaman diri sendiri. Tidak dinafikan, dulu saya merasa agak ego, ilmu sudah cukup dan merasa pandai segala-galanya.

Segalanya berubah, apabila mempelajari ilmu kewangan, bermula dengan pembacaan buku-buku karangan jutawan Azizi Ali, pakar kewangan Hajah Rohani, Yap Ming Hui, KC Lau, Robert T Kiyosaki, juga mengikut website ustaz zaharuddin berkenaan mualamat. Saya mula menyedari, sebenarnya saya telah terlepas banyak ilmu-ilmu yang penting untuk survival sebagai seorang manusia.

Hanya setahun dua yang lepas saya mula membaca website Kevin Zahri, dan membeli ebooknya. Pada mulanya agak skeptikal dan prejudis dengan namanya. Apabila membaca artikel kebanyakan dari websitenya, barulah saya sedar asasnya nak menurunkan berat badan sangat mudah. Nak praktikkan sangat mudah, cuma nak maintain berat badan agak mencabar. Cabaran bukanlah datang dari kurangnya ilmu yang ditulis diwebsite, tetapi datang dari diri yang tidak mengamalkan sebaiknya apa yang diajar. Hehe, mode minda positif (jangan menyalahkan orang lain, tapi lihatlah kekurangan diri sendiri kerana ia akan menguntungkan diri kita).

Konsep menurunkan berat badan masih sama, mungkin sejak ratusan tahun lalu. Walaupun mungkin ada teori terbaru tentang Atkin Diet dan sebagainya. Tetapi ianya tidak berkesan untuk jangka masa panjang. Ratusan supplement juga tidak berkesan untuk jangka masa panjang. Yang penting ialah “back to the basic” iaitu konsep kenapa berat badan bertambah dan berkurang. Kalori surplus dan deficit…

Kenapakah saya gila-gila mempromosikan Kevin Zahri?

Kerana apa yang dinyatakan adalah selari dengan ilmu perubatan. Yang perlu diketahui asasnya oleh pelajar perubatan, bahkan juga doktor-doktor. Jika asas seperti ini tidak dikuasai, bagaimanakah para doktor akan berjaya merawat penyakit obesiti dan juga penyakit lahir hasil dari obesiti?

Kerana saya menyesal kerana tidak mempelajari ilmu ini walaupun sudah 5 tahun melalui hidup sebagai medical student dan 5 tahun sebagai pegawai perubatan.

Kerana ianya merupakan starting point yang bagus untuk bermula dalam menurunkan berat badan. Kevin Zahri mengajar untuk kurus secara asasnya tanpa supplement dan dengan exercise paling minimum. Sesuai untuk orang awam. Cuma saya akui beliau juga menjadi duta untuk supplement protein, tetapi beliau tidaklah keterlaluan mempromosikan produk tersebut (ianya optional).

Kerana ia berkesan untuk saya!

Kerana ia memberikan manfaat kepada beberapa rakan saya.

Kerana saya rasakan ianya sangat penting untuk diketahui oleh orang awam.

Kerana ianya win-win situation, saya juga mendapat sedikit komisyen dari setiap mereka yang membeli ebook melalui link dalam website ini. Tetapi saya sama sekali tidak memaksa pembaca membelinya, hanya sangat-sangat menggalakkannya. Saya tetapi berpegang pada prinsip, setiap apa yang saya promosikan saya akan beli dan cuba terlebih dahulu. Berhasil atau tidak adalah bergantung pada praktik yang telah diamalkan. Ini dinamakan content marketing with affiliate link, suatu kaedah untuk menjana wang dari website (monetization). Duit hasil komisen saya harap cukuplah untuk menampung kos hosting dan domain blog ini iaitu RM120 setahun.

……….dan banyak lagi sebabnya.

Saya merasakan agak mustahil untuk saya menulis ebook sehebat itu. Jika di minta nasihat oleh rakan saya tentang cara menurunkan berat badan, saya hanya mampu mencadangkan mereka membeli ebook kevin zahri. Jika saya mencadangkan mereka membaca “Management of Obesity” oleh kementerian kesihatan malaysia, saya merasakan ia tindakan yang bodoh. Kerana saya pernah print buku tersebut dan membacanya sehingga pening-pening lalat. Ianya amat susah difahami dan susah untuk “put into action” oleh saya dan juga orang awam.  Tetapi terdapat juga kawan yang inginkan magic pill, inginkan nasihat paling senang. Seolah-olah dia mahu makan apa sahaja, bersenam pada tahap minimum iaitu mengunyah dan menelan, tidak perlu membeli ebook dan akhirnya kuruss.. Ada yang memberikan alasan, ebook terlalu mahal, takut jika dibeli tidak dibaca. Saya hanya mampu menepuk dahi saya, mereka yang tidak mampu untuk mengorak langkah, walaupun selangkah, TIDAK akan melangkah selama-lamanya.

Agak rugi merasa diri ini, berumur sudah 30-an tetapi banyak lagi ilmu tidak dipelajari. Tidak banyak hasil diperolehi dalam hidup ini terutama dalam memberikan manfaat kepada orang ramai.

Mungkin blog inilah sahaja yang boleh menjadi modal yang sangat sedikit. Azam saya ialah menulis sesuatu yang sentiasa menambah nilai hidup orang ramai (walaupun sedikit). Saya tidak mampu untuk menulis tahap ahli akademik yang hebat, tahap ustaz-ustaz dan professor. Akan tetapi, untuk menunggu sampai tahap itu, sudah pasti umur menjangkau amat tua.

Insya Allah akan terus cuba menulis walaupun se simple dan selekeh mana. Asalkan ia memberi manfaat. Jika penulisan saya terlalu basic, saya memohon maaf kerana saya hanyalah seorang doktor yang bertaraf MO.

 

20131022-232602.jpg

Secara ikhlas, saya akui berat badan naik semula. Seperti duit dan iman kita, ianya berkurang dan bertambah…

Bermula ramadhan baru-baru ini, diet mula tidak dikawal dan senaman jarang dibuat. Hasilnya, berat meningkat secara perlahan-lahan mencecah 4-5 kg. Itulah hakikatnya. Nak turunkan berat badan tidaklah merupakan perkara yang susah (jika kena dengan kaedahnya). Nak naikkan berat badan adalah PALING senang, buka mulut dan makanlah segala makanan yang diidamkan. Lagipun Malaysia negara yang kaya dengan menu-menu makanan yang lazat. Yang PALING susah ialah untuk maintain berat badan yang unggul.

Sebenarnya berat badan bukanlah indikator yang terbaik dalam mengukur kesihatan dan kecergasan, tetapi “lean body mass” atau pun berat otot-otot tanpa tisu lemak adalah yang terbaik. Saya telah meletakkan impian tertinggi saya “Golden Dream” berkenaan fitness ialah untuk mendapat berat badan “60kg dan 6 pack”. Kadang-kala dalam hati tergelak dengan impian ini (self sabotage), akan tetapi jika ianya tidak diletakkan sebagai impian, maka tiadalah peluang untuk mencapainya. Antara idola saya ialah Bruce Lee. Tidaklah saya ingin pandai ilmu mempertahan diri, tetapi kagum dengan kecergasan dan bentuk tubuhnya. Jika ingin dapatkan 6 pack, target percentage lemak dalam badan mestilah lebih rendah dari 10%. Wow!! itu merupakan suatu level yang sangat tinggi. Mereka yang mempunyai 6 pack biasanya sangat disiplin dengan exercise, rehat, dan paling penting ialah diet. Perlu diingat, nak hilangkan spare tyre perut boroi adalah perkara paling susah untuk dilakukan. Bab kata pepatah dari salah seorang medical student, lemak kat perut ni “the first to appear, the last to disappear”. :)

Mungkin perjalanan ke arah Golden Dream itu masih jauh bagi saya. Akan tetapi, sepanjang perjalanan tersebut, saya telah mendapat banyak ilmu dan manfaat berdasarkan pembacaan dari website di internet dan melihat youtube. Suatu ilmu yang tidak akan didapati dalam dunia perubatan. Agak kecewa dengan diri sendiri kerana bergelar seorang doktor, tetapi ilmu tentang diet dan exercise tidak diketahui secara detail sejak dari dulu lagi. Sedangkan ilmu ini penting untuk peringkat pencegahan obesiti dan penyakit berkaitannya. Tetapi itulah hakikatnya, doktor pun ramai gemuk, gendut dan boroi.

Antara perkara penting yang saya dapati jika ingin menurunkan berat badan secara berkesan ialah:

1. Tetapkan matlamat

Matlamat mestilah realistik. Maksimum penurunan berat badan yang disarankan ialah sekitar 0.5kg-1 kg seminggu. Jika ada pihak atau produk mendakwa boleh menurunkan 10kg dalam seminggu, 100kg dalam sebulan, maka berhati-hatilah. Jika benar sekalipun, ditakuti kesan buruk akibat kekurangan mikronutrien akan berlaku. Biasanya matlamat saya tetapkan ialah 1kg seminggu. Sebenarnya ia adalah agak sukar, tetapi apa yang saya berjaya capai ialah seminggu setengah 1 kg. Lagi lambat turun lagi senang sebenarnya. Tapi kalau terlalu lambat, maka kurang disiplin pulak.

2. Diari diet

Ini adalah perkara paling penting kerana kejayaan menguruskan badan dan mendapat tubuh yang fit; 70% ditentukan oleh diet. Tidak kurang juga ramai akan menyindir dan mengatakan kita terlalu obses dengan kalori. Mula-mula agak leceh untuk menulis diari dan mencatat segala makanan yang dimakan.Lebih-lebih lagi kena membuat carian dalam senarai database makanan untuk mengenalpasti jumlah kalori yang diambil. Tetapi ianya paling penting. Kalau tak catat dan buat kiraan, sampai bila tidak akan tahu berapa banyak diri ini sudah terlanjur kalori surplus. Bila buat catatan barulah insaf. Rupa-rupanya makan memang terlebih kalori sejak beberapa bulan. Tidak mengapa jika terlebih sekali sekala, cuma perlu diingat, matlamat akan semakin lambat dicapai jika diet tidak menepati kalori yang ditetapkan. Jika berminat dengan senarai database kalori makanan, boleh la download secara percuma di sini.

3. Senaman

30% kejayaan ditentukan oleh senaman. Kalau tidak bersenam, berat masih boleh turun. Tetapi tubuh akan menggelebeh dan tidak toning. Itu namanya penurunan berat badan yang tidak sihat. Sepatutnya penurunan berat badan ialah penurunan peratusan lemak dan peningkatan saiz otot. Saya lebih suka memilih senaman berbentuk “weight training” kerana ianya merangsang otot-otot untuk membesar dan meminimumkan kehilangan otot akibat diet (kalori defisit). Banyak artikel dan research dijalankan tentang kelebihan manfaat weight training. Akan tetapi, sebenarnya amat boring membuat senaman yang sama setiap masa. Maka pemilihan senaman sebenarnya mengikut cita rasa dan selera masing-masing. Yang penting ialah buat dari tak buat langsung. Yang kedua penting pula ialah buat dengan kaedah yang betul supaya penat lelah bersenam ada hasilnya. Saya lebih suka menggunakan video program senaman Power 90 kerana gerakannya mudah dan tidak terlalu berat untuk dilakukan oleh golongan bertaraf beginner.

4. Motivasi

Motivasi dalaman paling penting. Nak kurus dan fit sebab apa? Bagi saya ialah nak tubuh yang sihat, mengelakkan penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi dan jantung menjelma dalam usia yang muda, mahu memakai pakaian yang sedia ada, selesa dengan perut, lebih cergas dan kurang mengantuk sewaktu, meningkatkan keyakinan diri, menghilangkan stress, mudah untuk bangun pagi bertahajud dan solat subuh berjamaah. Nak maintain motivasi, saya suka membaca website kevinzahri berkenaan kisah kejayaan mereka yang lebih hebat. Melihat video-video motivational di youtube. Bukan saya seorang sahaja yang susah, ada lagi yang melalui proses yang lebih susah akibat terlalu gemuk, akhirnya mereka berjaya.

Saya berharap berjaya dalam perjuangan pusingan ke-2 ini.

Alangkah baiknya jika ramai doktor-doktor belajar dari awal-awal lagi tentang “diet & exercise”, kalimah keramat yang selalu disebut kepada pesakit sedangkan ramai doktor seperti saya pun jahil tentangnya.

Jika ingin membaca tentang “diet & exercise”, starting point yang terbaik ialah website www.kevinzahri.com. Lagi baik kalau beli ebook dari websitenya www.kevinzahri.com. Lagi cepat nak faham dan lebih mudah untuk bermula.

20130305-192228.jpg

Jam tangan kesayangan Polar FT4 yang digunakan untuk monitor heart rate dan kalori.

Alhamdulillah, sudah beberapa bulan berlalu sejak Ramadhan yang lepas saya berusaha mengekalkan berat badan yang diingini. Walaupun BMI sudah mencecah nilai yang normal, tetapi hati ini masih tidak puas hati dengan tahap ‘fitness’ dan berat badan sekarang.

BMI merupakan indikator yang utama sebagai penanda aras overweight atau obese. Tetapi secara peribadi saya merasakan bahawa “body lean mass” merupakan lebih indikator yang lebih utama. Body lean mass merujuk kepada berat otot dalam tubuh kita, jika ianya bertambah ia menandakan peratusan lemak dalam badan menurun. Buat masa ini peratus lemak dalam badan sekitar 22% dan ia merupakan level average bagi orang yang sihat. Saya mensasarkan % yang lebih rendah iaitu dibawah 20%, sebaiknya dibawah 10% (atlet level). Lean body mass hanya boleh di capai bagi orang yang sentiasa membuat senaman bersifat “weight training” yang meransang pembentukan dan pembesaran otot-otot. Berdasarkan pembacaan sewaktu research master saya, lean body mass yang tinggi mempunyai banyak ‘khasiat’ iaitu berupaya mengawal insulin resistance (kencing manis) dan penyakit yang berkaitan dengan metabolic syndrome.

Antara cabaran-cabaran dalam proses menurunkan berat badan ialah:

1. Weight loss plateau

Ia merupakan perkara normal yang berlaku dalam proses menurunkan berat badan. Saya mengalami weight loss plateau selama hampir 2 bulan. Berat badan menjadi statik pada 63-64kg. Faktor berlakunya ialah; keperluan pengambilan kalori harian berkurangan akibat penurunan berat badan, adaptasi tubuh terhadap senaman yang dilakukan dan  penambahan berat badan dari sudut body lean mass. Bagi saya perkara ini tidaklah mengecewakan sangat, ianya suatu perkara normal yang saya perlu fahami. Langkah-langkah yang saya lakukan untuk mengatasinya ialah tidak kecewa dan stress (kalau stress nanti berat akan naik), membuat catatan diari harian kalori agar kawalan kalori dapat dilakukan lebih ketat dan membuat senaman yang lebih kerap atau lebih berat. Jika langkah-langkah ini tidak berjaya, saya berehat dari senaman untuk seminggu (hilangkan stress). Saya dapati,  setelah berehat seminggu berat turun sehingga 61kg.

2. Motivasi

Ia adalah suatu perkara yang sangat-sangat penting. Motivasi sangat diperlukan ketika ingin memulakan langkah menurunkan berat badan, mengekalkan momentum usaha-usaha menurunkan berat badan. Paling penting ialah motivasi untuk mengekalkan berat badan. Ini kerana apabila berat badan sudah mencapai berat unggul, maka motivasi hampir hilang 100%. Berat badan saya bertambah 2-3 kg setelah berjaya mencapai berat unggul, punca utama ialah hilangnya motivasi dan juga tiada matlamat yang kukuh untuk menurunkan berat badan. Sekarang ini saya telah menetapkan matlamat lebih kukuh, bukan sekadar ingin membuktikan kepada seseorang bahawa saya telah kurus. Antara usaha memotivasikan diri sendiri ialah; membaca kisah-kisah kejayaan orang lain di website www.kevinzahri.com, kerapkan diri menonton ‘inspirational videos’ yang berlambak-lambak di youtube dan yang paling penting ialah matlamat menurunkan berat badan perlu lebih kukuh. Di sini, saya ingin berkongsi video yang sangat-sangat memberikan inspirasi pada diri saya, jika anda masih tidak rasa ter inspirasi dengan video ini, lebih baik hadiri banyak-banyak kursus untuk me’reset’ minda anda.

3. Menetapkan matlamat yang jelas

Sebelum ini, matlamat saya mahu kurus ialah kerana mahu lebih sihat, membuktikan kepada isteri, ibu mertua dan adik saya bahawa saya boleh kurus. Semua matlamat itu telah tercapai bagi saya. Saya merasakan lebih sihat dan semua telah ackowledge bahawa saya telah kurus. “So what’s next?” itu persoalan yang bermain dalam diri saya. Saya rasakan matlamat itu masih belum cukup lagi untuk mengekalkan komitmen dan momentum yang ada. Saya rasakan matlamat yang lebih kukuh ialah: mencapai six packs abs :), berkongsi dan memberikan inspirasi kepada orang lain agar berjaya menguruskan badan dan agar dapat membuat lebih banyak amal ibadah dengan kesihatan yang dicapai.

4. Ilmu

Walaupun ilmu yang ada sekarang jika di amalkan sudah berkesan untuk menurunkan berat badan, tetapi saya masih lagi mahukan ‘upgrade’ terhadap ilmu yang ada. Terdapat 2 aspek ilmu yang perlu dipelajari dalam menurunkan berat badan iaitu “diet” dan “exercise”. Dua perkataan ini nampaknya mudah, tetapi ianya tidak semudah yang disangka. Jika ada rezeki, saya ingin mendapatkan seorang mentor atau personal trainer agar dapat menambahkan pengetahuan dan membantu saya untuk mencapai level yang lebih baik dari segi fitness.

Cabaran yang saya hadapi adalah tersangat kecil jika dibandingkan dengan kisah-kisah orang lain. Saya bersyukur kerana tidak terlajak menjadi obese dan tidak mendapat sebarang penyakit kronik buat masa ini. Saya berdoa agar Allah swt sentiasa mengekalkan nikmat kesihatan bagi diri saya.

 

Berat pada 28 Oktober 2012

Alhamdulillah…..
Sudah 2 bulan berlalu sejak saya mula serius dalam menurunkan berat badan.
Bermula 27 Ogos 2012 yang  lepas saya telah mula mengira tentang jumlah kalori makanan yg diambil.
Sekarang ianya sudah menampakkan hasil. Saya telah berjaya menurunkan hampir 6 kg berat badan. Berat badan paling tinggi sebelum ramadhan ialah 70 kg. Dengan ketinggian 165 cm, berat 70 kg menjadikan BMI saya  25; dalam kategori overweight.

Terkini, dengan berat 64 kg, BMI saya sekitar 23.5. Akan tetapi, Clinical Practice Guidelines Malaysia: Management of Obesity 2004 menggariskan BMI 23 dan keatas dikira dalam kategori overweight. Oleh itu saya perlu mensasarkan penurunan berat badan sekitar 8kg lagi untuk mencapai berat badan yang ideal.

Apa yang pasti, berat badan saya secara medical perspektif masih jauh dari sempurna. Secara subjektif, saya masih belum berpuashati dengan berat badan terkini.

Antara sebab-sebab  menjadi “wake up call” agar saya menurunkan berat badan ialah:

  1. Rasa yg tidak selesa dgn keadaan abdomen yg membesar menyebabkan saya terpaksa mencari seluar bersaiz yg lebih besar. Jika tidak dicegah dari awal- awal lagi, suatu hari nanti saya pasti akan menghadapi kesukaran mencari saiz Seluar dan baju XXXXXL. Tambahan pula, abdomen yg membesar (spare tayar) menyebabkan posisi duduk tahiyat akhir semasa sembahyang agak rimas dan melemaskan. Spare tayar juga menekan liver dan gall bladder saya menyebabkan saya merasa senak di bahagian RHC dan kadang kala mendapat biliary colic pain. Oleh itu tiada jalan lain bagi saya iaitu kurus untuk menyelesaikan masalah ini.
  2. Kecergasan yang menurun (fitness level). Sejak memasuki umur 30 tahun, saya sentiasa merasa termengah-mengah apabila menaiki tangga setunggi 3 tingkat. Lutut merasa lenguh dan agak letih. Saya mendapati apabila saya berjogging di waktu petang, kadar kecergasan akan bertambah baik selama 2-3 hari selepas setiap sesi senaman.
  3. Peringatan lembut dari ibu mertua melalui isteri saya agar menjaga makan saya supaya saya kurus. Walhal kegemukan saya bukanlah salah isteri selaku pakar membuat pavlova. Tetapi kegemukan ialah berpunca dari salah diri saya sendiri.
  4. Research yang saya lakukan sebelum ini berkenaan dengan “muscle in diabetes mellitus” banyak membuka minda saya. Sebenarnya diabetes mellitus adalah berpunca dari insulin resistance yg berlaku di dalam skeletal muscle. Di mana penawar paling berkesan bg merawat insulin resistance ialah diet,  weight loss dan exercise untuk mengaktifkan otot-otot kita. Yang paling menakutkan ialah insulin resistance telah wujud dalam kategori overweight individu. Cuma ia masih menunggu masa untuk bertukar kepada full blown diabetes mellitus.
  5. Sebagai seorang doktor islam, saya merasakan wajib bagi diri saya mengetahui ilmu secara praktikal dan berkesan menurunkan berat badan. Amatlah sedih apabila melihat doktor dan ustaz mempunyai tubuh yang montel sedangkan mereka orang yang lantang bersuara tentang kepentingan makan dan minum menurut sunnah.
  6. Saya ingin membuktikan bahawa untuk kurus tidak memerlukan kebergantungan kepada produk-produk tertentu. Secara umumnya produk-produk sebegini tidak akan berjaya untuk mengekalkan berat badan bagi jangka masa yang panjang; kecuali dengan kebergantungan selamanya kepada produk tersebut.
  7. Saya inginkan tubuh yang sihat dan cergas agar hidup saya berkualiti. Selari dengan prinsip “live too long, dying too short” bukannya “live to short dying too long”

Selama lebih setahun saya menyimpan niat untuk kurus, akhirnya Allah swt menemukan saya dengan website www.kevinzahri.com. Sebelum ini saya juga telah mencuba nasib untuk memahami konsep untuk kurus dengan website lain seperti www.caloriecount.com, tetapi saya gagal memahaminya. Saya merasakan website Kevin Zahri adalah sangat mudah bagi orang awam untuk memahami konsep weight management dan exercise.

Melalui website Kevin Zahri, saya telah membeli buku beliau dan lifetime package ebook yang berharga total hanya RM90 (sembilan puluh ringgit) sahaja.

Buku Cergas 24/7

Antara contoh ebooks Kevin Zahri

Saya merasakan sangat berbaloi dengan pembelian ini. Jika dibandingkan dengan membeli produk-produk MLM untuk kurus yang menelan belanja sebanyak RM500 hingga RM700 sebulan.

Apa yang unik tentang buku ini ialah ia menekankan dua aspek yang penting untuk sihat dan kurus iaitu, Diet dan Exercise. Suatu perkataan ‘keramat’ sebelum ini yang selalu disebut oleh saya kepada pesakit yang mempunyai berat badan berlebihan. Sedangkan saya sendiri tidak mengetahui apa makna disebalik perkatan tersebut.

Percayalah! Ramai doktor yang tidak mempunyai ilmu tentang perkara ini, jika orang awam yang membaca buku ini dan mengamalkannya dengan berjaya, maka saya yakin mereka adalah lebih baik dari kebanyakan doktor yang gemuk.

Akan tetapi, terdapat juga cabaran-cabaran kecil yang mesti ditempuhi untuk menguruskan badan. Pencapaian saya setakat 6 kg bukanlah sesuatu yang dianggap besar dan tidaklah dibanggakan, tetapi saya gembiran untuk berkongsi kisah kejayaan dengan mereka yang berminat. Terdapat ramai lagi yang lebih berjaya dari saya. Kisah-kisah kejayaan boleh didapati dari website Kevin Zahri.

Insya Allah, di post yang akan datang,  saya akan bercerita tentang pengalaman saya sebagai seorang doktor dalam menurunkan berat badan.

Next target ialah : 5 kg dalam masa 5-8 minggu.

Insya Allah…doakan semoga berjaya

Bulan ramadhan telah berlalu, agak sedih berpisah dengan bulan mulia ini.Akan tetapi, syukur kerana selepas bulan ramadhan, berat badan susut 3 kg .Kemungkinan juga disebabkan oleh penimbang yang tidak berapa tepat.

Berat badan mulai menjadi masalah. Sebenarnya terdapat ramai yang mengalami masalah berat badan selain dari saya. Memandangkan Malaysia ialah negara yang aman damai, sejahtera dan makan sentiasa cukup. Maka masalah obesiti dan berat badan menjadi suatu isu yang agak hangat. Dianggarkan lebih kurang 30% rakyat Malaysia mengalami masalah berat badan. Berat badan juga merupakan ‘niche’ area yang hot di dalam carian google di internet.

Sewaktu menjadi medical student, saya tidak mengalami berat badan. Ini kerana sentiasa stress akibat gagal dan juga sentiasa berjimat cermat agar tidak makan banyak kerana kekurangan duit. Saya juga kerap berjogging di waktu petang.

Namun, apabila bekerja, suasana berbeza. Sewaktu Housemanship, berat badan sudah pasti tidak menjadi masalah, ini kerana terlalu sibuk bekerja, sehingga tidak sempat makan dan minum. Boleh dikatakan, kebanyakan houseman mengalami penurunan berat badan ketara.

Apabila menjadi MO, berat badan akan menjadi masalah utama. Kenaikan mendadak terutama selepas kahwin. Kenaikan lebih ketara apabila menjalani posting anaesthesiology yang sentiasa berada dalam dewan bedah yang sejuk, duduk melihat vital sign monitor. Lebih-lebih lagi budaya kerja di Jabatan ini menitikberatkan agar doktor cukup makan.

Sampai sekarang saya masih tercari-cari cara yang paling berkesan untuk menurunkan berat badan dengan cara yang sihat, ‘semulajadi’ dan tidak ‘rebound’.Tanpa perlu bergantung kepada supplement, ubat-ubatan, dan jauh sekali pembedahan.

Saya pernah membuat carian internet tentang weight management, BMR (Basal Metabolic Rate), Calories dan lain-lain, namun saya masih tidak dapat memahami konsep disebalik pemakanan yang sihat. Sehingga CPG Guidelines Management of Obesity pun sudah dibaca. Kadang-kala hampa dengan website oversea yang menyarankan diet western yang agak kurang sesuai untuk diamalkan oleh pemakan nasi tegar seperti saya.

Secara jujurnya, sewaktu medical student, saya rasa tidak pernah didedahkan secara terperinci tentang ‘weight management’, jika ada diajar adalah terlalu superficial. Terdapat juga rakan-rakan yang mengalami berat badan sewaktu medical student terkial-kial melakukan senaman dan sit up agar perut memboyot boleh kempis dan menampakkan otot-oto berketak-ketak. Lebih melucukan apabila ada diantara mereka sanggup membeli mesin agar otot abdomen kontraksi. Hasilnya mereka masih gagal. Kebanyakan perkara yang ditekankan hanyalah pengiraan BMI, ideal body weight, waist hip circumference. Tetapi tidak pernah diajar cara menurunkan BMI yang terlebih itu. Jika diajar sekalipun hanya perkataan “diet” dan “exercise”. Ianya lebih bersifat theoritical berbanding practical.

Akhirnya saya terjumpa website yang agak menarik www.kevinzahri.com yang ditulis oleh rakyat Malaysia. Saya agak tertarik dengan gaya penulisan beliau dan juga profil peribadi beliau tentang ‘weight management dan physical exercise’. Lebih-lebih lagi beliau merupakan AFTA certified.

Setelah itu saya terus membeli ebook beliau yang saya rasa agak murah RM60.00 untuk kesemua siri. (ehem…pembelian ini boleh digunakan untuk claim income tax tahun hadapan).

Saya kagum kerana, bermula dari informasi dalam ebook beliau, saya telah mula faham antaranya:

  1. salah faham tentang weight management.
  2. mitos tentang weight loss seperti: low carb diet, high protein bagi mengurangkan berat badan, jangan makan nasi jika mahu kurus, skip meal, makan malam boleh menggemukkan dll.
  3. cara mudah pengiraan kalori BMR (basal metabolic rate), DCR (daily calory requirement).
  4. Crash diet; seperti yang diamalkan oleh pengguna produk menurunkan berat badan adalah tidak baik kerana boleh menyebabkan penurunan BMR dan kekurangan vitamin dan nutrient (ianya selari dengan malaysian CPG Management obesity).
  5. Yoyo effect akibat crash diet (rebound).

Alhamdulillah, sekarang saya lebih bersemangat untuk menurunkan berat badan kerana telah menemui “knowledge” yang tepat dan juga “method” yang diajar lebih praktikal tanpa perlu bergantung kepada sebarang produk.

Dari ebook beliau, saya juga mulai faham tentang kepentingan cardio exercise dan weight training exercise.

Nampaknya, grad sebagai doktor tidak menjanjikan ilmu kesihatan telah lengkap di dada. Masih terlalu banyak perkara yang perlu dipelajari lagi secara berterusan.

Next target ialah turun 10kg… Selamat berjaya pada diri ini.