Typing Tutor Huzaifah

Latihan Typing Tutor Huzaifah

Cuti sekolah sudah semakin hampir. Ia merupakan berita gembira buat anak-anak saya. Tetapi paling gembira ialah saya sendiri. Saya akui, agak penat menghantar anak ke sekolah yang mengambil masa 2 jam setiap hari; hantar pergi dan balik. Sekarang sedang membuat perancangan untuk anak-anak, aktiviti yang memberi manfaat.

Sebenarnya saya juga mempunyai impian untuk menguasai skill-skill (kemahiran tertentu) dalam hidup ini. Dengan menguasai kemahiran-kemahiran, ia meningkatkan mutu hidup, meningkatkan produktiviti hasil kerja dan tidak mustahil boleh menjana sedikit dan banyak pendapatan sampingan.

Antara skill-skill yang saya ingin sangat-sangat kuasai ialah:

  1. Speed Reading – kebolehan membaca pantas, personal target ialah 2000 word per minutes. Sekarang hanya sekitar 300-400 wpm sahaja.
  2. Super Power Memory – kebolehan mengingat seakan-akan photographic memory. Tetapi belum lagi mencapainya walaupun sudah faham konsepnya. Saya masih belum kurang mempraktikkannya.
  3. Typing Tutor – kebolehan menaip 10 jari. Alhamdulillah, skill ini sudah dikuasai sebelum menjadi pensyarah di IIUM. Bahkan kerani office kagum dengan kebolehan saya menaip laju tanpa melihat keyboard. Pencapaian setakat ini ialah sekitar 70 wpm.
  4. Mental arithmetic – kebolehan menggunakan abacus dan berakhir dengan mental arithmetic. Masih dalam perancangan untuk membeli dan study buku-buku berkaitan.

Skill-skill di atas adalah sangat penting. Saya juga mengimpikan agar kedua-dua anak saya berjaya menguasai skill-skill di atas. Ianya adalah faktor utama untuk mencapai kejayaan seterusnya dalam persekolahan dan juga bermanfaat dalam hidup mereka.

Minggu lepas, saya tertarik dan membeli ebook Teknik Baca Cepat yang ditulis oleh Puan Lina Karim dari Islamic Parenting. Agak sukar untuk menjumpai penulisan dalam bahasa Melayu yang berkisar skill-skill seperti ini.

Typing Tutor Habib

Habib masih merangkak-rangkak lagi. Lebih suka bermain games.

Kenapa kita perlu speed reading? 

Jawapannya senang sahaja, kerana kita tidak pernah dilatih untuk membaca mengikut kaedah yang betul. Majoriti membaca sangat perlahan iaitu sekitar 150-200 wpm. Oleh kerana zaman sekarang, terlalu banyak informasi yang perlu dihadam, maka jika menguasai kemahiran ini akan memberikan manfaat sangat besar. Tambahan pula, otak kita sebenarnya boleh memproses maklumat sangat pantas. Secara relatifnya, kelajuan membaca sekitar 150-200 wpm adalah dianggap sangat perlahan oleh otak dan menyebabkan kebosanan untuk membaca.

Saya teringat kata-kata Puan Lina Karim sewaktu kursus Islamic Parenting. Beliau menegaskan tiada apa yang “novel” iaitu betul-betul baru dalam dunia ini. Kebanyakan ilmu telah wujud dan ada asasnya sebelum ini. Sebagai contoh ilmu membaca cepat, jika dibuat sedikit kajian, ia sebenarnya di asaskan oleh Evelyn Wood pada tahun 90-an. Mungkin ilmu ini sebenarnya telah wujud lebih awal kerana sejarah manusia mula membaca adalah lebih awal lagi.

Begitu juga Teknik Super Power Memory – ianya terkenal sejak buku ditulis oleh harry lorayne pada tahun 1970-an.

Typing tutor – menaip sepuluh jari tanpa melihat keyboard juga sudah pasti telah wujud sejak keyboard ‘QWERTY’ dicipta. Manakan mungkin keyboard dicipta tanpa kaedah untuk menaipnya, sudah laa susunan huruf-huruf tidak mengikut urutan.

Berbalik pada speed reading – teknik baca pantas karangan Puan Lina Karim, isi kandungan juga sama dengan buku-buku yang berada di pasaran dari luar negara. Jika mahukan yang lebih komprehensif boleh beli di amazon. Tetapi antara kelainan yang saya dapati dari buku ini ialah:

  • Penyusunan konsep baca pantas (speed  reaading adalah lebih baik) dan mudah difahami. Isi kandungan tersusun dalam bahasa melayu, mudah difahami dan terdapat outline untuk drill teknik
  • Biasanya buku-buku speed reading dari oversea tidak menyentuh tentang photo-reading. Tetapi buku karangan Puan Lina karim ini menyentuh sedikit asas photoreading.
  • Dulu saya ingatkan photo-reading ini merupakan “scam” ataupun dakwaan palsu. Setelah saya membaca penerangan logik disebalik konsep photo reading ini, saya mula percaya. Ia melibatkan subconcious mind – minda separa sedar (bukannya kena pukau) tapi ketenangan sebelum membaca. Sewaktu menggunakan photoreading, minda kita memproses bahan dibaca dalam bentuk photographic, ianya lebih laju (sangat-sangat laju) dari memproses imej perkataan.
  • Untuk mencapai photoreading, latihan intensif adalah WAJIB dibuat, kadar kejayaan adalah bergantung pada komitmen dan kesungguhan. Kalau mudah putus asa, maka agak sukar untuk menguasainya.
  • Di Malaysia sebenarnya terdapat individu yang mahir tentang speed reading ini, tetapi tidak terserlah, mungkin penerimaan dalam masyarakat kita tentang perkara ini masih rendah. Mungkin juga mereka tidak membuat promosi / marketing yang sepatutnya.

Akan tetapi, kelemahan yang saya lihat dalam buku ini ialah:

  • Tiada bahan yang detail untuk tujuan praktis
  • Outline untuk jadual praktis juga terlalu ringkas.

Overall saya rasa buku ini memang bagus dengan rating 3.5/5.0. Berbaloi dibeli dengan harga yang ditawarakan. Jika masih was-was, boleh baca dahulu free ebook yang diberikan.

Apa pun, saya rasa perlunya saya terlebih dahulu menguasai sedikit teknik speed reading ini sebelum menjadikan anak-anak saya bahan eksperimen. Kerana modul mungkin berbeza untuk anak-anak peringkat umur berbeza.

Seperti “typing tutor”, saya berjaya menguasainya hanya dalam masa 2 bulan. Tetapi anak-anak saya masih berlatih melebihi 6 bulan. Mereka tidak boleh di “drill” dengan latihan intensif kerana mudah bosan dan tertekan. Mereka lebih suka enjoy dengan latihan sambil bermain game dalam software typing tutor.

Saya berharap dapat menguasai teknik ini, target utama ialah untuk menghabiskan baca buku yang disimpan dalam almari setelah sekian lama. Manalah tahu, tiba-tiba saya boleh menjadi alim “sekelip mata” apabila sudah menguasai teknik ini.

Untuk membeli buku Teknik Baca Pantas karangan Puan Lina Karim boleh klik di sini.

Akan tetapi, jika mahukan buku yang sangat komprehensif dan paling banyak rating di www.amazon.com.  Boleh cuba tengok 2 buku ini

  1. Breakthrough Rapid Reading – Peter Kump
  2. The Evelyn Wood – 7 days Speed Reading and Learning Programs – Stanley D. Frank.

Sekian terima kasih.

Mental Arithmetic

Alhamdulillah,

Cuti hujung minggu ini agak bermakna. Kami sekeluarga menghadiri Seminar Menghafal Al-Quran Kaedah Darwish Darwisya yang dianjurkan oleh Islamic Parenting Network. Pada awalnya, saya agak tidak berminat dan keberatan kerana ia bukan dalam skop minat saya buat masa ini. Walaupun dalam hati ini memang menyimpan hasrat, cita-cita dan impian untuk diri ini menjadi al-hafiz dan juga 2 orang anak menjadi al-hafiz. Saya sangat menghargai isteri saya kerana beliau telah mengikuti blog Puan Lina sejak setahun lebih tentang pengalaman beliau mendidik anak-anak menghafal surah sejak dari usia sangat kecil. Isteri saya yang sangat-sangat beria-ia nak menghadiri kursus ini. Maka saya menjalankan tugas saya sebagai driver dan peneman setia seperti dalam program-program yang dihadiri oleh kami sebelum ini.

Saya yakin, ini adalah titik permulaan atau “starting point” betapa Allah swt yang maha penyayang ingin memakbulkan hasrat saya ini. Sudah lama berdoa agar anak-anak tergolong dalam golongan penghafal al-quran. Walaupun diakui, diri ini masih malas untuk konsisten membaca al-quran.

Saya amat kagum dengan Puan Lina dan suaminya, mereka bukanlah dari latar belakang ustaz ustazah, alim ulamak tetapi berjaya mendidik anak-anak mereka menjadi penghafal al-quran. Di samping itu, anak-anak mereka juga berkebolehan dalam bidang mental arithmetic. Saya melihat kedua-dua anak mereka tiada beza dengan anak-anak saya. Sama-sama “nakal”, suka bermain dan mempunyai perangai tipikal seorang budak. Rambut mereka tidak berceracak seperti Albeirt Einstein dan tidak memakai kaca mata yang tebal membawa buku berkilo dan berinci-inci tebalnya. Yang pasti, mereka seperti kanak-kanak lain, iaitu pintar…

Saya tertarik dengan konsep yang diutarakan dalam kursus ini. “semua anak-anak dilahirkan dalam keadaan pintar” bergantung kepada kedua ibu bapa yang mendidik mereka. Kalau mahu ayat sentap lagi, bergantung kepada kedua-dua ibu bapa untuk membodohkan, membangangkan mereka atau meneruskan kepintaran mereka dengan pendidikan yang betul. Apa yang dikongsikan oleh Puan Lina adalah suatu yang praktikal, logik dan mampu dilakukan oleh semua ibu bapa yang ingin anak mereka menghafal al-quran.

Sesungguhnya kursus ini membuka mata minda saya lebih luas lagi, ianya seolah-olah mengetuk kepala otak saya agar sedar dan “do it now” jika benar-benar inginkan anak-anak yang menghafal al-quran.

Negative mind! Apa kata mereka? 

Biasanya minda negatif akan mengkritik kita agar TIDAK menghadiri kursus seumpama ini. Antara hujah minda negatif terhadap kursus sebegini ialah:

“Oh, ianya kursus yang mahal, tidak berbaloi dengan penat lelah dan kos menginap di hotel”

“Alaaa, hantar ajo anak sekolah tahfiz, biar ustaz yang settlekan mereka menjadi tahfiz”

“Semua kaedah yang diajar berlambak kat google, baca ajo boleh dapat free”

Akan tetapi, selepas saya menghadiri kursus me ‘reset’ minda saya …. Segala pemikiran negatif ini saya tangkis. Apa aku kisah!!

Tidak dinafikan saya menghabiskan wang yang agak banyak kerana menampung penginapan 3 hari di hotel. Akan tetapi, yuran kursus yang dikenakan adalah sangat murah, saya juga agak terkejut beruk dengan harga yang dikenakan. Apabila tamat kursus, sememangnya diakui segala maklumat yang diberikan, pengalaman yang di sharekan itu tidak ternilai walaupun boleh di google ajo. Tetapi, jika meng google ianya mungkin mengambil masa selama setahun, sepuluh tahun, seratus tahun untuk mendapat segala maklumat dan pengalaman yang diberikan. Jika menghadiri kursus ini, saya hanya menghabiskan hanya seratus dua ringgit sahaja, tetapi masa saya dijimatkan sebanyak puluhan tahun.

Betul lah….pelaburan dalam mendidik diri sendiri, pulangannya tidak ada had.

Pengajaran dari kursus

Apa yang saya perolehi dari kursus ini?

  1. Tiada ilmu yang original: Puan Lina menegaskan segala ilmu yang dipraktikkan oleh nya bukanlah sesuatu yang novel atau baru sejak kejadian manusia di muka bumi ini. Cuma kita sahaja tidak praktikkan apa yang telah diajarkan oleh Rasulullah s.a.w. Contohnya memperdengarkan bacaan al-quran kepada anak-anak. Kita semua lebih suka memperdengarkan lagu-lagu nasyid, kartun, walt disney dan seumpamanya sejak mereka kecil lagi. Sedangkan al-quran adalah yang terbaik untuk didengarkan kepada anak-anak kita. Memanglah anak-anak pada awalnya agak boring mendengar al-quran, lama-kelamaan mereka akan suka dan menghafal apa yang didengari secara pasif.
  2. Banyakkan mendengarkan bacaan al-quran untuk anak-anak: Saya telah membeli CD bacaan surah muqaddam untuk anak-anak saya. Bacaan al-quran oleh Ahmad Saud (qari muda) lebih digemari oleh anak-anak dari syeikh yang tua. Beli CD ini dan dengarkan kepada anak-anak dalam kereta, dalam bilik tidur mereka dan juga sepanjang hari. Jadikan al-quran sebagai “muzik latar” kehidupan seharian mereka. Insya Allah lama kelamaan mereka akan berjaya menghafal.
  3. Beli flash card 3 set untuk anak-anak: satu untuk dilunyaikan oleh mereka, satu untuk ditampal di dinding, dan satu lagi untuk tujuan pengajaran (boleh dibawa kemana sahaja). Selitkan aktiviti bersama mereka dengan menunjukkan flash card sebanyak 2 kali sehari.
  4. Jangan mudah marah anak-anak jika mereka agak lembab dan tidak fokus. Majoriti kanak-kanak yang suka bermain sewaktu belajar adalah jenis yang kinestetik, suka bergerak-gerak dan tidak boleh duduk diam. Mereka ini sebenarnya lebih cekap untuk absorb ilmu cuma ibu bapa yang kurang faham dan tidak sabar.
  5. Hendaklah faham tahap anak-anak: Contohnya, janganlah terlalu meletak expectation yang tinggi seperti mengharapkan mereka boleh membaca pada umur 1 tahun, boleh mengira dan menghafal pada usia 9 bulan. Itu tidak logik. Sebab itu kita kena hadiri kursus agar kita faham perkembangan anak-anak dan kebolehan yang logik pada umur mereka. Bila over expectation, ibu bapa akan jadi stress, pastu stresskan anak-anak. Yang menderita ialah anak-anak. Sebab itulah kena belajar agar lebih faham dan kaedah pengajaran dipraktikkan kepada anak-anak adalah kaedah yang betul.
  6. Konsisten: ini merupakan cabaran bagi setiap ibu bapa. Saya akui memang susah nak istiqomah nak ajar anak-anak. Insya Allah selepas menghadiri kursus ini saya akan lebih konsisten. Saya sudah insaf dan menyesal kerana banyak perkara telah saya bazirkan bagi umur anak-anak saya. Mereka sepatutnya deserve perkara yang lebih baik dari saya. Akan tetapi, kerana kejahilan saya dan lambat menghadiri kursus seumpama ini, maka mereka telah “dibodohkan” oleh saya.
  7. Tidak semestinya kita mesti menjadi al-hafiz: kadang kala pemikiran negatif selalu mengkritik diri kita, hendaklah kita menjadi al-hafiz kalau nak anak menghafal al-quran. Saya rasa pemikiran sebegini adalah salah. Kalau nak tunggu kita jadi al-hafiz, sampai mampuih seratus kali pun belum tentu. Oleh itu, bermula lah dengan apa yang ada pada diri kita. Puan Lina telah buktikan, dan beliau akui bahawa beliau bukanlah al-hafizah tetapi beliau berjaya mengajar anaknya menghafal 30 surah pada usia 3 tahun. Beliau juga menegaskan, kita akan belajar dari anak kita sepanjang kita mengajar mereka. Kita juga akan menghafal sepanjang mereka menghafal. Ini membuatkan saya kagum dengan Puan Lina. Saya yakin beliau belum lagi al-hafizah pada masa ini, insya Allah jika beliau konsisten tidak mustahil beliau akan menjadi hafizah suatu hari nanti.
  8. Surah al-Kahfi sebagai benteng: Puan Lina mengamalkan surah ini, kedua-dua anak beliau sudah menghafal surah ini. Alhamdulillah, mengikut pengalaman beliau, anak-anak terjaga dari bercakap perkataan yang tidak senonoh dan pengaruh buruk rakan-rakan sekolah.
  9. Letakkan prioriti agar anak menghafal al-quran: Kerana al-quran menajamkan fikiran, kalau ikut teori sains, ia mengaktifkan otak kanan dan kiri. Sememangnya saya sangat bersetuju dengan perkara ini. Tetapi sedih dengan masyarakat Islam sekarang, lebih suka kalau anak-anak menyanyi dan menari dalam TV dan memasuki pertandingan seumpama ini, saya tak pasti otak sebelah mana akan aktif kalau masuk program maksiat seumpama ini.

Pastu apa kaitan dengan kursus mental aritmetik dan hafal al-quran???

Sebenarnya saya menghadiri 2 kursus. Hari pertama ialah kursus menghafal al-quran bagi anak-anak. Pada hari kedua, kursus mental aritmetik. Kursus ini mengajar cara menggunakan abakus (sempoa) untuk mengira. Saya telah membuat beberapa carian dalam google dan youtube. Saya mendapati, sebenarnya menggunakan abakus ini adalah lebih cepat dari kalkulator dan lebih menajamkan minda.

Fasa awal bagi yang belajar akan menggunakan abakus. Fasa seterusnya, setelah mahir, abakus boleh dibayangkan dalam minda sahaja dan pengiraan dapat dilakukan sangat pantas. Boleh search kat youtube untuk melihat kehebatan mental aritmetik. Ianya perlu bermula dengan abakus barulah beralih kepada mental calculation.

Kaitannya dengan hafal al-quran ialah mental aritmetik mengaktifkan otak kiri. Hafal quran aktifkan kedua-dua otak. Hafal quran, mental aritmetik dan melukis akan membantu aktifkan otak kiri dan kanan. Bila otak aktif, nanti ligat laa sikit kanak-kanak ni berfikir. Macam processor CPU komputer la. Barulah anak-anak boleh menjadi genius.

Saya tidak berminat nak detailkan pasal penjelasan dari sudut ilmu sains otak kanan dan kiri. Google lah kalau nak tahu lebih lanjut.

Kesimpulannya: 

  1. Laburkanlah duit untuk mendidik diri sendiri untuk kepentingan diri, anak-anak dan keluarga serta masyarakat. Pulangannya tiada had.
  2. Segalanya bermula dari diri ibu bapa, anak-anak hanya mengikuti apa yang dicorakkan oleh mereka.
  3. Belajarlah dari mereka yang terbukti telah ada hasilnya melalui kaedah yang betul, simple, mudah dan praktikal.
  4. Bermula dengan apa yang ada “Start Where You Are”. Jangan tunggu diri kita sampai betul-betul perfect baru nak start.
  5. Banyakkan doa kepada Allah swt, kerana hanya Dia yang maha kuasa untuk memberi hidayah dan petunjuk.
  6. Apa lagi!!….kalau nak anak hafal quran, pergi booking cepat-cepat tempat kursus ni. Fast action fast result. (Saya tak dapat komisen pun promosi semua ni!)

Sekian…

Alhamdulillah, semalam sambil menghadiri program sempat menghabiskan buku karangan Osman Affan yang bertajuk “Teknik Memori Smart Study”.

Saya sangat kagum dengan kesungguhan dan keikhlasan penulis sehingga berjaya menghasilkan suatu teknik yang sangat bermanfaat untuk diaplikasikan oleh pelajar sekolah bagi mencapai kejayaan dalam pelajaran.

Pada awalnya, saya merasakan buku ini agak kebudak-budakan kerana penggunannya lebih fokus kepada pelajar sekolah. Akan tetapi, apabila meneliti lebih lanjut teknik dan konsep yang diajarkan dalam buku tersebut, saya yakin ianya boleh diaplikasikan secara meluas pada peringkat universiti dengan sedikit modifikasi yang sesuai dengan bidang-bidang di universiti.

Berdasarkan penulisan beliau, ia menunjukkan beliau sentiasa berusaha dan berfikir untuk membantu pelajar-pelajar untuk lebih berjaya. Ia adalah suatu sikap yang jarang ditemui oleh para guru dan pensyarah yang sering suka menyalahkan pelajar jika tidak faham tentang apa yang diajar. Beliau lebih suka mengambil pendekatan bahawa penambaikan dalam sistem pembelajaran hendaklah bermula dari pengajar itu sendiri.

Setakat ini, buku seumpama yang menceritakan tentang teknik mengingat banyak di tulis oleh penulis dari barat seperti Harry Lorayne, Dominic O Brien, Kevin Trudeu.

Buku-buku yang menceritakan kaedah mengingat sangat sedikit ditulis di Malaysia. Kaedah ini hanya disentuh secara superficial dalam program dan ceramah motivasi. Boleh dikatakan, ianya tidak pernah diterokai secara lebih mendalam.

Sebenarnya kaedah mengingat dari dulu lagi mempunyai konsep yang sama 99.99%. Cuma aplikasinya dalam bahasa lain dan tempat mungkin agak berbeza.

Jika diteliti, kaedah yang ditulis oleh osman affan terutamanya dalam mengingati nombor ceria, akronim dan akrostik adalah sama dengan apa yang telah ditulis oleh Harry Lorayne dalam buku bertajuk “How to develop super power memory”.

Osman Affan telah memudahkan lagi penggunaan kaedah ini dalam konteks pelajar sekolah rendah dan menengah. Teknik yang diolah oleh beliau sangat sesuai digunakan dalam bahasa melayu.

Untuk memahirkan diri dalam teknik ini, yang paling penting ialah; kreativiti.

Kreativiti menjadi halangan utama untuk terus menggunakan kaedah ini. Akan tetapi, jika berjaya mahir kaedah ini, saya rasa untuk mengingati hampir semua perkara menjadi tidak mustahil.

Adalah lumrah, apabila ingin menguasai sesuatu kemahiran “skills”; ia memerlukan komitmen, kesabaran dan latihan yang berulang-ulang kali. Apabila sudah mahir, tidak mustahil hanya dengan “skills” tersebut ia boleh menjadikan seseorang lebih berjaya, kaya raya dan terkenal di negara.

Setakat ini, dalam ilmu perubatan, kaedah yang terkenal digunakan ialah kaedah mnemonics. Akan tetapi, kaedah ini terdapat kekurangan dimana boleh menyebabkan kekeliruan apabila terlalu banyak huruf yang sama digunakan. Saya masih tercari-cari buku yang memudahkan cara untuk mengingat fakta-fakta dalam bidang perubatan. Saya merancang hendak membuat sedikit carian dalam www.amazon.com untuk mendapatkan buku tersebut. Sewaktu zaman medical student dahulu, terdapat buku fotostat bertajuk mnemonics in medicine. Akan tetapi buku itu telah hilang tanpa jejak.

Alangkah baiknya jika dapat mengingat hampir semua fakta dalam bidang perubatan. Tidak perlu risau tentang kegagalan.

sleep-learning

Assalamualaikum,

Saya agak terkejut apabila mendapati statistik post yang bertajuk “kegagalan sewaktu medical student” mempunyai paling banyak views melebihi 500 views yang direfer dari facebook. Mungkin ia hanya sekadar nombor statistik yang biasa, tetapi banyak komen yang membina diterima dari post ini.

Secara umumnya, tidak ramai doktor yang ingin berkongsi tentang kegagalan sewaktu menjadi pelajar perubatan. Mungkin malu…mungkin setelah lulus, segala keperitan dan kepedihan mengharungi hidup sebagai pelajar perubatan terubat dengan pengumuman bahawa “doktor XX or XY telah – lulus”. Tidak dinafikan, tarikh pengumuman lulus adalah tarikh yang sentiasa diingati oleh saya iaitu 27 March 2004, selain dari tarikh harijadi saya dan isteri dan juga tarikh perkahwinan.

Saya berasa gembira jika penulisan yang sememangnya tidak seberapa ini boleh membangkitkan semula semangat pelajar perubatan, sekurang-kurangnya diharap mendapat ganjaran pahala dari Allah swt.

Pada masa sekarang, saya telah tamat melalui 2 tahun program master in anatomy IIUM, berjaya menghantar thesis yang tidak seberapa. Sekarang menunggu keputusan. Seringkali terfikir, takut dan khuatir jika masih mengalami kegagalan seperti medical student.

Akan tetapi, apa pun keputusan yang akan keluar, saya bersedia dan akan teruskan sehingga berjaya mendapat master in Anatomy dan kemudian menyambung Phd in Anatomy. Minat saya kepada basic medical sciences kerana bidang ini sangat-sangat kurang di Malaysia, dan masih belum oversaturated lagi. Demand juga tinggi untuk kerjaya ini, cuma ramai yang tidak minat dan memandang rendah bidang ini.

Program master 2 tahun ini sangat memenatkan, tetapi secara relatifnya, master dalam bidang klinikal adalah lebih memenatkan dan stress. Apabila sudah mempunyai keluarga, kerisauan dan tahap tekanan dihadapi dalam mengharungi master tidak sama seperti medical student. Kebimbangan dan ketakutan akan dilihat dari sudut perspektif yang berbeza.

Terdapat banyak kelebihan dan ilmu yang saya sempat pelajari selama 2 tahun  ini. Antaranya “how to do a research”, “how to learn” dan “how to memorize”.

Rupa-rupanya dalam belajar ini terdapat kaedah dan kemahiran “how to learn” seperti “super power memory”, “speed reading” dan juga “how to study”. Kaedah ini telah lama diajar disebelah barat, dan buku-buku yang diterbitkan oleh mereka sudah mencapai lebih 30 tahun tentang kaedah ini. Setakat ini, hanya terdapat buku yang ditulis oleh Osman Affan yang merangkumi kaedah belajar dan mengingat paling popular dikalangan pelajar sekolah di Malaysia. Rupa-rupanya kita masih ketinggalan dalam kemahiran seperti ini. Alangkah baiknya jika saya menyedari tentang kaedah dan ilmu ini sejak dari sekolah menengah lagi, sudah pasti tiadalah menempuhi kegagalan sewaktu medical student.

Saya cadangkan, bagi pelajar perubatan yang mengalami masalah kurang ingatan dan lambat dalam membaca  hendaklah meluangkan masa membaca buku-buku lama (tetapi ilmunya masih relevan) seperti yang ditulis oleh Harry Lorayne yang bertajuk “How to Develop Super Power Memory” bagi menguatkan ingatan, “breakthrough rapid reading” ditulis oleh Peter Kump, Evelyn Wood reading dynamic. Banyakkan membuat carian di google tentang “how to memorize XXX facts in medical”. Saya rasa bersyukur kerana tidak lagi terlambat mengetahui tentang perkara ini. Jika ada sesiapa yang mahukan soft copy buku ini, saya boleh memberinya, cuma PM saya melalui email atau facebook. Buku-buku ini tidak menjadikan anda sebagai seorang pelajar perubatan genius, tetapi sekurang-kurangnya harap dapat membantu mengubah status anda dari “gagal” kepada “lulus”.

Terlalu banyak perancangan dan impian masih belum tercapai, impian terbesar ialah lulus Master Anatomy dan menyambung pelajaran Phd. Impian-impian sampingan ialah ehem..ehem, masih dalam perancangan.

Semoga berjaya.

 

 

Tips-to-Improve-Memory

Kuat ingatan merupakan modal utama penceramah motivasi kepada pelajar untuk berjaya dalam pelajaran. Sehinggakan terdapat banyak pantang larang dan petua untuk menguatkan ingatan. Antara petua paling terkenal untuk menguatkan ingatan ialah memakan kismis sehinggakan peniaga jus kurma, kismis, zaitun dan macam-macam lagi untung besar dengan produk tersebut.

Terdapat juga pantang larang pelik seperti tidak boleh makan kepala ikan, makan organ dalaman seperti hati dan limpa dan tidak boleh membaca tulisan pada kubur. Semua ini ditakuti boleh menyebabkan hilang ingatan, lantas lupa nama dan alamat tempat tinggal seperti orang menghidap penyakit Alzheimer.

Saya juga mengidamkan ingatan yang kuat, sebolehnya “photographic memory”. Apa yang dilihat tidak dilupakan, walhal kadang kala kita lupa bahawa lupa itu adalah suatu nikmat dan rahmat Allah swt. Jika kita tidak pernah lupa, sudah pasti kita menghidap penyakit “post traumatic stress disorder” kerana sudah pasti antara kita pernah mengalami kejadian menakutkan sepanjang hidup ini.

Saya ingin kongsikan sedikit tentang suatu buku lama dan klasik yang sangat menarik tentang kaedah mengingat yang bertajuk “How to develop super power memory” yang ditulis oleh Harry Lorayne.

Teringat kembali sewaktu umur saya sekitar Tingkatan 1, seorang berambut putih muncul di TV dalam rancangan smartshop, dia menunjukkan kehebatan mengingat nama dan segala detail terperinci penonton yang hadir dalam studio. Bukan setakat itu, dia juga menunjukkan kebolehan menghafal setiap muka surat majalah dan segala cerita dan highlight muka surat tersebut. Produk yang dijualnya adalah kaset dalam bahasa Inggeris (yang sememangnya tidak difahami oleh saya), dengan harga RM150. Pada waktu itu berangan-angan hendak membelinya, tetapi akhirnya angan-angan terkubur disitu sehaja.

Setelah lebih 10 tahun berlalu, terjumpa sebuah buku lama dan klasik  di IIUM library, rupa-rupanya segala ilmu itu telah lama diterbitkan dalam buku “how to develop super power memory”. Setelah membaca buku itu, saya mula melihat kuat ingatan ini dari sudut perspektif yang berbeza.

Antara salah faham yang diperbetulkan dalam buku ini ialah:

  1. Untuk mengingat perlukan satu sistem, untuk mengingat nama, alamat, nombor, muka semuanya memerlukan sistem yang tertentu.
  2. kebanyakan mengatakan ingatan mereka lemah, walhal setiap orang mempunyai kebolehan mengingat yang hampir sama, cuma cara mengingat itu berbeza dan ramai antara kita ingatan tidak pernah di latih mengikut sistem yang betul.
  3. kita sebenarnya bukan mudah lupa, tetapi cuma tidak tahu cara / kaedah untuk mengingat
  4. Minat, tabiat, dan pemerhatian semuanya menyumbang kepada kuat ingatan.

 

Setelah membaca semula dengan teliti buku tersebut, saya telah berjaya mencuba kaedah tersebut untuk mengingati sebahagian turutan surah dalam al quran, contohnya Surah AlMukminun merupakan surah ke 23, surah Al Kahfi merupakan surah ke 18. Jika diterbalikkan, surah ke 15 ialah surah Al Hijr.

Sebenarnya kaedah dalam buku ini perlukan sedikit “effort” dan komitmen untuk mempraktikkannya.

Contoh lain aplikasi ini ialah untuk mengingati senarai barang-barang yang perlu dibeli di supermarket. Mungkin agak sedikit rumit dan susah untuk membiasakan diri, tetapi kesusahan itu akan terbayar, apabila kita telah mahir dengan kaedah dalam buku ini.

Yang pasti, jika kita dapat menguasai kaedah dalam buku ini, “photographic memory” tidaklah mustahil bagi kita suatu hari nanti.

Alangkah baiknya jika saya menemui buku ini ketika bergelar pelajar perubatan, sekurang-kurangnya saya tidak lah banyak mengalami kegagalan setiap tahun.

Untuk melihat review yang lebih baik dari saya tentang buku ini, bolehlah cuba pergi ke www.amazon.com dan taip judul buku ini, terdapat ramai pelanggan telah memberikan review yang sangat baik dan jujur tentang kejayaan mereka disebabkan buku ini.

Saya rasakan teknik dan kaedah dalam buku ini sangat bagus untuk digunakan oleh pelajar sekolah rendah dan menengah untuk mendapat kecemerlangan dalam pelajaran.

Sekadar perkongsian bagi yang berminat. : )