Picasso Solah

Citroen X-sara Picasso

Sebelum ini saya pernah menulis tentang pengalaman membeli kereta citroen picasso di sini dan di sini.

Kali ini ia merupakan tulisan entry kali ke-3 tentang kereta ini.

Jadi apakah saya masih gembira atau menyesal setelah hampir 2 tahun membeli kereta ini?

Saya tidak menyesal, tetapi alhamdulillah gembira setakat ini.

Ini kerana saya telah banyak belajar tentang ilmu yang perlu diketahui sebelum memiliki sebuah kereta, samaada kereta baru atau terpakai. Apa pun tidak dinafikan, kereta terpakai memang ada karenahnya. Jika tiada pengetahuan (ilmu) tentang maintainance kereta maka akan lebih memburukkan lagi keadaan.

Setakat ini, kereta terpakai yang saya gunakan hanya memberikan masalah kecil.

Sebelum saya menyenaraikan masalah-masalah yang saya hadapi, adalah lebih baik jika saya senaraikan terlebih dahulu kebaikan atau kelebihan yang saya perolehi dari kereta ini. Ini adalah lumrah manusia, apabila membaca sesuatu keburukan, maka agak sukar untuk menjustifikasi kebaikan selepas itu. Akan tetapi, pembaca mestilah realistik dalam membeli kereta terpakai. Keputusan membeli hendaklah berdasarkan fakta bukan atas dasar emosi semata-mata.

Antara kelebihan-kelebihan yang diperolehi dari kereta Citroen ini ialah;

  1. Harga yang kompetitif (murah) berbanding dengan kereta terpakai jenama lain. Contohnya jika dibanding dengan kereta Honda, Toyota dan Peugeot yang sama umurnya maka Citroen adalah kereta terpakai paling murah. Tetapi janganlah dibandingkan dengan jenama kereta buatan tempatan, kerana perbandingan itu adalah tidak adil. Bahkan setakat yang saya survey kereta Citreoen adalah kereta terpakai paling cepat jatuh harga dan murah. Maka jika ingin memiliki kereta ini, anggaplah mahu digunakan selagi hayat dikandung badan, tak akan dijual semula.
  2. Sangat selesa untuk perjalanan jauh: Ramai yang menyangka kereta Citroen Xsara Picasso ini ruangnya sempit kerana bentuk badannya yang agak kecil. Tetapi, apabila rakan-rakan masuk ke dalam kereta, mereka kagum, kerana ianya luas dan sangat selesa. Anak-anak saya pun sangat suka kereta ini. Ruangan but belakang kereta juga sebenarnya sangat luas dan tidak seperti yang dilihat dari luaran.
  3. Ia agak menjimatkan petrol. Jika tangki petrol diisi penuh, maka cukup untuk perjalanan pergi dan balik Kuantan ke Kuala Lumpur.

Namun begitu, saya akui, kereta ini juga terdapat kelemahan-kelemahan seperti:

  1. Harganya cepat jatuh, jadi jika anda suka tukar-tukar kereta setiap tahun maka kereta ini perlu dielakkan.
  2. Barang spare part agak mahal berbanding kereta-kereta lain. Maka cash money penting untuk maintainance kereta ini. Spare part yang mahal biasanya meliputi body part dan suspension part. Akan tetapi, jika mahu murah sebenarnya boleh order dari Singapura. Lagipun spare part yang mahal ini tahan lasak dan jika diganti insya Allah akan tahan lama. Kos service minyak hitam dan minyak gear box adalah sama seperti kereta lain. Spare part banyak didapati di kawasan K.L. Maka untuk warga kuantan, perlu order dulu, ia akan memakan masa 2-3 hari untuk barang sampai.
  3. Tidak ramai mekanik yang tahu untuk membaiki kereta ini. Tetapi di Kuantan, alhamdulillah, saya telah menjumpai sebanyak 4 kedai yang boleh membaiki kereta ini. 3 dari 4 kedai tersebut agak mahir tentang kereta ini.

Tips menghadapi kereta rosak dengan hati tenang!!!

Saya pernah menghadapi kerosakan yang menyebabkan kereta ini terpaksa ditunda. Ini adalah kerana skru kipas radiator patah dan menyebabkan kipas tercabut. Ia menyebabkan suhu enjin meningkat mendadak. Tetapi mujurlah keluar amaran pada paparan skrin agar enjin di matikan. Wow, bagus juga. Saya terus mematikan enjin dan menghubungi trak tunda. Alhamdulillah. Setelah kipas radiator ditukar, rasanya hampir setahun, kereta ini berfungsi dengan baik tanpa sebarang masalah komplikasi akibat enjin panas.

Akan tetapi, sebulan dua yang lepas barulah saya tahu, rupa-rupanya syarikat takaful / insurans yang kita ambil menyediakan khidmat breakdown support. Jika kereta menghadapi masalah walaupun bateri sudah KO, maka kita boleh menghubungi syarikat takaful / insurans untuk mendapatkan bantuan. Jika di lebuh raya lagi senang. Jika dijalan-jalan kampung pun mereka akan bantu.

Sepatutnya saya menghubungi syarikat tersebut kerana ianya percuma. Contohnya syarikat etiqa takaful menyediakan perkhidmatan trak tunda sehingga beberapa kilometer pertama dan caj yang agak murah untuk Km seterusnya.

Pernah suatu hari, kereta saya tidak dapat dihidupkan kereta bateri sudah KO, tetapi dengan bantuan breakdown support, mereka menghantar mekanik untuk jumpstart hanya dalam masa 30 minit sahaja. Saya terfikir, ini sudah bagus. Insya Allah dimasa hadapan saya tidak perlu risau jika kereta rosak di tengah perjalanan. Bahkan saya mula memasang impian untuk membeli kereta MPV yang lebih besar tetapi second hand.

Saya juga mencadangkan agar mereka yang ingin memiliki kereta hendaklah belajar serba sedikit dari google tentang ilmu maintainance kereta. Apa yang perlu dibuat apabila memiliki sebuah kereta. Pada pemerhatian saya, jika membeli kereta kebal sekalipun, kalau maintainance service tidak dijaga dengan baik, ia pasti akan rosak. Jika kereta sudah menunjukkan tanda-tanda kerosakan, maka hendaklah dibaiki secepat mungkin.

Antara kerosakan yang paling bahaya dan saya sangat takut ialah jika enjin menjadi overheat, maka boleh dikatakan selamat tinggal pada kereta itu. Komponen lain yang saya paling takuti jika rosak ialah gearbox kerana kosnya agak tinggi untuk dibaiki. Tetapi lazimnya gearbox ini tahan lasak. Hanya yang tidak menjaga kereta dengan baik sahaja akan menghadapi masalah dengan gearbox.

ebook berbaloi untuk dimiliki tentang penjagaan kereta

ebook berbaloi untuk dimiliki tentang penjagaan kereta

Oleh itu, saya cadangkan jika mahu Tips-tips penjagaan kereta dengan baik, saya syorkan beli buku ini iaitu Tips Menjaga Kereta, ia menjimatkan masa bagi pencarian dalam google. Banyak perkara yang saya pelajari dari buku ini. Tips yang agak simple tetapi superb. Nak mencari kat google mungkin ambil masa berminggu-minggu untuk dapatkan tips seumpama ini.

Setakat itu perkongsian saya. Terima kasih kerana sudi membaca.

Jaring Nyamuk DIY

Gambar dari facebook Jaring Nyamuk DIY

Demam denggi kat Malaysia adalah sentiasa evergreen. Kes tak pernah kurang, bahkan meningkat dari tahun ke tahun. Dulu saya pernah demam teruk sewaktu zaman matrikulasi, tapi tak pasti punca demam. Bila fikir balik, mungkin demam denggi kerana demam teruk, sakit badan, sakit kepala dan senak biji mata. Setelah 6 hari muncul bintik-bintik di badan. Alhamdulillah, mujurlah tak meninggal waktu tu. Kalau tak jadi arwah sudah.

Perkara paling saya benci ialah masalah nyamuk sewaktu tidur dan masalah lalat di dapur. Sejak berpindah rumah ini 4 tahun lepas, saya menggunakan ubat nyamuk elektrik. Namun ianya tidak berkesan. Sedih apabila melihat kaki anak-anak bengkak digigit nyamuk. Waktu siang hari pula, nampak letih kerana tidak cukup tidur. Pening saya memikirkannya.

Setelah beberapa bulan, anak sulung kerap mendapat serangan lelah (asthma). Terpaksalah saya hentikan ubat nyamuk elektrik. Apa lagi, nyamuk mula lah mengganas semahunya. Paling menakutkan ialah apabila kes denggi mula kedengaran di kawasan rumah ini. Fogging asap juga kerap.

Teringat sewaktu kerja di hospital machang, saya tinggal di kuarters yang disediakan. Saya memasang Jaring hijau disetiap tingkap rumah. Alhamdulillah, memang tiada nyamuk dan kalkatu masuk rumah.

Akan tetapi, rumah sekarang agak sukar dipasang jaring kerana tingkap dibuka keluar (tingkap daun). Tambahan pula rumah 2 tingkat, maka agak sukar dipasang jaring dari luar.

Bagi saya, penyelesaian paling muktamad untuk masalah nyamuk ialah dengan memasang jaring nyamuk. Ianya sangat berkesan. Tetapi untuk mencari jaring yang sesuai dipasang dari dalam rumah itu yang penting.

Setelah meng ‘google’ akhirnya terjumpa penjual Jaring Nyamuk. Paling menarik ialah jaring ini magnetik, boleh dibuka tutup setiap hari. Boleh dipasang dari dalam. Pemasangan mudah dan dibuat sendiri.

IMG_2506

Jaring Nyamuk dipasang untuk tingkap jenis nako di bilik anak-anak

Kos yang terpaksa saya tanggung untuk memasang jaring nyamuk ini ialah RM600 untuk satu rumah yang mempunyai 14 panel tingkap. Kosnya agak tinggi. Tapi saya tidak peduli. Asalkan masalah nyamuk boleh diselesaikan.

Alhamdulillah, sejak pemasangan 3 tahun lepas (pasang sendiri hehe). Kelibat nyamuk tidak kelihatan lagi.

Tiada lagi penggunaan racun nyamuk atau ubat nyamuk elektrik. Di dapur juga, saya telah memasang pada tingkap untuk mencegah lalat masuk. Dulu sentiasa kelihatan telur lalat berwarna putih-putih di atas makanan. Sekarang tidak lagi.

IMG_2326

Jaring dipasang di tingkap udara dalam tandas.

Antara kelebihan jaring nyamuk frame magnetik ialah:

  1. Boleh dibuka tutup setiap hari.
  2. Boleh dibuka dan dibersihkan habuk yang melekat pada jaring.
  3. Jaring fiber tahan lasak
  4. Pengudaraan (ventilation) rumah
  5. Boleh dipasang dari dalam rumah. Jika menggunakan jaring hijau yang konvensional, ia hanya boleh dipasang dari luar rumah dan tidak boleh dibuka tutup.

Tertapi terdapat sedikit kelemahan kelemahan jaring nyamuk:

  1. Double tape pada jalur magnetik yang melekat di frame kayu tidak tahan selepas 2 tahun. Tetapi masalah ini di atasi dengan menggunakan paku kecil. Jalur magnet itu dipaku ke frame kayu. Alhamdulillah, sampai sekarang sudah 3 tahun masih tahan.
  2. Ia tidak sesuai untuk dilekatkan pada simen kecuali terdapat ‘base’ untuk dilekatkan.

Setakat ini, saya rasa jaring nyamuk ini adalah ‘pelaburan’ paling berbaloi.

Jaring Nyamuk Magnetik boleh dibeli di sini.

internet banking with a business man happy

Sejak dari dulu saya mempunyai impian menjana duit dari internet. Dulu tokoh-tokoh internet marketers tidak ramai seperti sekarang. Antara tokoh-tokoh yang saya baca dan pulun buku mereka ialah Irfan Khairi dan Gobalakrishnan. Saya sememangnya meminati internet. Di rumah, saya TV kecil tak apa, yang penting internet laju.

Tulis blog / website adalah cara paling mudah, modal bermula dari zero (kecuali modal masa dan komitment), tiada risiko. Oleh itu terdapat istilah “website monetization / blog monetization” – ataupun jadikan blog kita tu tempat jana duit.

Walaupun nak jana duit berpuluh-puluh ribu raban hingga berjuta-juta bukanlah senang. Tetapi ia tidaklah sama sekali mustahil. Setakat ratus-ratus ringgit itu adalah mudah.

Kenapa kita perlu menulis blog? 

Saya pernah menggalakkan adik beradik saya agar bermula untuk menulis dalam blog / website. Tidak perlu ditulis perkara yang sangat ilmiah. Cukuplah sekadar berkongsi pengalaman hidup yang mungkin memberi manfaat kepada orang lain. Saya juga mengakui tidak mampu menulis blog yang sangat ilmiah seperti Ustaz Zaharuddin dan Saifulislam. Website mereka mendapat rating yang bagus dalam google page rank dan alexa.

Akan tetapi, tidak semua sanggup menulis disebabkan beberapa halangan antaranya faktor masa, writer’s block, tidak yakin dengan penulisan dan mungkin malu.

Saya juga pernah merasai semua ini. Malu apabila melihat penulisan yang berkecamuk, tunggang langgang, tajuk yang tidak menarik. Malu juga apabila terdapat sindiran dari individu tertentu. Tetapi tak mengapalah, yang penting kita tidak menulis keburukan orang lain.

Hakikatnya, “editor” dan pengkritik utama apabila menulis di website adalah diri sendiri. Diri yang mempunyai minda terlalu negatif.

Beberapa kali juga website ini hampir mati, kerana masalah tidak update dan masalah teknikal. Akhirnya sekarang ianya lebih stabil. Cuma saya tidak bersemangat untuk update lebih kerap. Insya Allah azam untuk update dengan lebih kerap di masa hadapan.

Antara sebab lain kenapa perlunya kita menulis di website ialah sebagai catatan yang berguna tentang pengalaman hidup kita. Kerana pengalaman hidup tiada tertulis di mana-mana buku rujukan. Ianya unik dan berbeza-beza dari individu lain. Pernah saya berjumpa seorang pakar bedah tulang bertaraf konsultan. Beliau bercerita banyak tentang pengalaman hidup beliau, tetapi merasa agak kesal kerana tidak membukukan pengalaman hidup tersebut agar memberikan manfaat pada generasi seterusnya.

Ok…apa kaitan dengan buat duit melalui website. Adakah ianya sekadar fantasi atau realiti? 

Ianya realiti! Ya saya pun hampir tidak mempercayainya. Inilah ringkasan pengalaman saya membuat sedikit duit (website monetization) dengan menulis di website:

Pengiklanan Nuffnang

Saya setakat ini menjana sebanyak RM2.14 sahaja :( hasil dari meletakkan iklan nuffnang pada sidebar disebelah kanan website ini. Agak menyedihkan. Mungkin hasil sedikit kerana saya tidak fokus kepada content marketing. Setakat ini trafik pelawat harian ke blog ini hanyalah sekitar 100-150 orang sahaja. Itulah faktor kenapa nuffnang tidak memberikan hasil yang besar untuk website ini.

Menjana duit melalui link affiliate 

Ianya percuma, tanpa modal dan tanpa risiko.

Ebook Tulis Tesis Cepat oleh Dr. Othman Talib, ebook Mendeley, ebook Atlas.Ti. Ebook ini saya beli untuk tujuan pembelajaran dalam kehidupan akademik saya. Oleh kerana saya mendapati ianya sangat berguna, maka saya kongsikan di website ini. Alhamdulillah, rupa-rupanya ramai juga yang berminat dengan buku ini. Hasilnya saya telah dapat sedikit komisyen dari jualan melalui link affiliate yang diletakkan dalam website ini. Tiada kos pengiklanan dikeluarkan. Walaupun hasilnya sedikit, tetapi ianya cukup untuk dijadikan modal menampung kos sewaan hosting dan domain ini untuk setiap tahun.

Komisyen affiliate ebook tulis tesis cepat

Komisyen affiliate ebook tulis tesis cepat

Ebook sistem saham. Ebook ini antara ebook yang bagus saya beli kerana minat saya untuk mula melabur dalam Bursa Malaysia. Saya kongsikan pengalaman starting point ke arah melabur dalam bursa malaysia. Alhamdulillah, sebenarnya komisen tidaklah banyak, tetapi mendapat ranking yang agak bagus telah memotivasikan saya untuk terus menulis.

Ranking Klikjer.com - Promosi ebook sistem saham

Ranking Klikjer.com – Promosi ebook sistem saham

Ebook Kevin Zahri. Tetapi saya agak kecewa apabila sales yang terhasil dari link saya tidak di update. Setelah setahun baru saya sedar, rupa-rupanya saya telah menjana sales yang agak banyak. Tetapi status “pending approval” menyebabkan saya agak kecewa. Apa pun, itulah salah satu pahit manis ber affiliates. Insya Allah akan diselesaikan secara baik dengan pihak kevin zahri kerana saya mengkagumi Kevin Zahri. Ebooknya pun sangat TERBAIKKK!!!!

Ebook kevin zahri terbaik!

Ebook kevin zahri terbaik!

Merenung kembali….

Apabila merenung kembali sejak dari blog ini dibina. Saya telah membuktikan pada diri saya, sebenarnya menjana seciput duit dari internet bukanlah mustahil. Itu tidak dikira lagi dengan picisan duit yang terhasil dari perniagaan isteri saya membuat pavlova tersedap hanya menggunakan facebook. Sekarang isteri saya tak aktif buat pavlova tersedap kerana menyambung Phd.

Saya telah berjaya, cuma masih belum “berjaya sepenuhnya” mengikut apa yang hendak dicapai. Impian saya ialah menjana ribu raban dari internet. Setakat ini hanyalah sekitar ratusan ringgi sahaja untuk setiap 3-4 bulan. Hmmmm….

Segala komisen yang diperolehi adalah tanpa sebarang pengiklanan dan juga promosi melalui facebook. Ianya adalah hasil dari page ranking google. Jika anda membuat search keyword “membeli kereta terpakai, tips pelaburan saham”. Insya Allah website ini berada dalam page pertama hasil carian google. Itulah sumber trafik terbesar ke website ini.

Saya agak malu untuk mempromosi website ini melalui facebook. Mungkin ini adalah halangan utama kenapa ianya masih tidak memberikan pulangan besar.

Saya berharap, agar mereka yang ingin menjana duit melalui internet, mulakan dengan menulis blog. Usah risau jika blog mati hidup banyak kali. Itu adalah lumrah. Tulislah blog untuk memberi manfaat kepada orang lain. Jangan terlalu mengkritik diri sendiri apabila menulis. Setiap orang mempunyai keunikan dalam hidup masing-masing. Keunikan ini memberi manfaat kepada orang lain jika dikongsi bersama.

Elakkan menulis perkara yang sensitif seperti isu perkauman, perbalahan politik, kutuk mengutuk kerana ianya tidak memberikan manfaat dan tidak menebalkan duit poket. Silap-silap kena tangkap bawah akta hasutan.

Saya sentiasa mengingatkan diri saya…jika ianya tidak dimulakan, maka ianya tidak akan bermula sama sekali. Begitu juga menulis blog, tidak tulis sepatah perkataan, maka sepatah perkataan dan satu ayat tidak akan terhasil.

“Just do it”… buat ajo. Insya Allah lagi kerap tulis, lagi cepat pandai. Kalau saya yang tak pandai ni boleh dapat duit sikit, insya Allah saya yakin ramai lagi orang lain boleh lebih berjaya.

Semoga bermanfaat.

images

Assalamualaikum,

Sedar tak sedar, entah berapa tahun blog ini masih bertahan. Jika diibaratkan saham, ia dikira memasuki fasa sideway, tak naik dan tak turun tetapi bertahan. Pernah blog ini melingkup beberapa kali disebabkan masalah teknikal dan masalah penulisnya.

Menulis di blog sebenarnya senang. Lebih-lebih lagi penulisan bersifat merapu dan merepek. Ianya percuma sahaja, boleh menggunakan platform wordpress dan blogspot.

Bahagian yang paling susah ialah nak maintain blog dan konsisten dalam penulisan. Penulisan blog yang bersifat akademik atau ilmiah adalah merupakan paling susah bagi saya. Saya mempunyai impian untuk menulis sesuatu yang bermakna seperti Ustaz Zaharuddin di websitenya www.zaharuddin.net. Penulisan berbentuk ilmiah agak sukar dihasilkan bagi orang seperti saya.

Antara sebab-sebab kenapa saya masih menulis di blog ini ialah:

1. Motivasi

Boleh dikatakan motivasi ini turun naik setiap hari. Kadang kala mahu menulis tetapi tidak jadi. Antara sebab yang membuatkan saya menulis walaupun jarang-jarang sekali ialah keinginan untuk berkongsi apa yang dipelajari dalam hidup ini. Saya yakin perkara yang saya pelajari boleh menambah nilai hidup orang lain walaupun sedikit. Itulah motivasi utama saya masih menulis. Pernah suatu ketika saya berjumpa seorang pakar dalam suatu majlis halaqah dalam bidang orthopaedic (pakar bedah tulang) . Beliau sudah berumur dan suka bercerita tentang pengalaman hidupnya. Akhirnya beliau berkata “alangkah baiknya jika segala pengalaman dilalui oleh beliau ditulis dijadikan buku agar generasi seterusnya boleh mengambil manfaat dari kisahnya”. Itulah hakikatnya, sudah ramai mempunyai pengalaman hidup yang bagus, malang sekali mereka tidak menulisnya. Pernah suatu ketika, kawan saya berkata “antara amalan yang berpotensi membuatkan pahala berterusan ialah dengan menulis”.

2. Diari kehidupan

Setiap tahun, saya sentiasa mendapat buku organizer / diari. Tetapi sudah bertahun-tahun buku itu tidak pernah ditulis dan sentiasa kosong. Secara umumnya saya tidak suka membuat catatan dan menulis tangan. Melihat tulisan sendiri pun agak merimaskan. Tulisan sentiasa berubah-ubah menjadi semakin comot. Menulis tangan agak meletihkan. Saya lebih suka menaip, tulisan komputer mudah dibaca dan cantik. Lagipun, saya tidak mempunyai masalah untuk menaip, kerana saya telah menguasai kemahiran menaip 10 jari tanpa melihat keyboard. Walaupun bukan setiap hari catitan di blog boleh dibuat,  berharap sekurang-kurangnya boleh menulis sebahagian kecil kisah kehidupan ini.

3. “Website Monetization”

Tulis blog sebenarnya boleh menjana duit dari jumlah yang sedikit hinggalah mencecah jutaan ringgit. Impian saya ialah menjana puluhan ribu ringgi dari blog, namun ianya masih tidak tercapai. Tetapi jika ia boleh menjana RM120.00 setahun, itu dikira sudah cukup baik kerana dapat menampung kos hosting dan domain website ini. Terdapat sangat banyak kaedah menjana duit dari website. Antaranya ialah iklan nuffnang (memerlukan trafik yang tinggi), affiliate marketing, email marketing dan menjual produk.

Namun saya masih tidak berjaya membuat duit yang banyak. Insya Allah di masa hadapan saya membuat keputusan untuk menaikkan trafik iklan website ini menggunakan iklan google adwords.

 4. Kejayaan bermula dengan menulis

Ya betul, itulah hakikat sebenarnya. Jika mahu melihat tokoh-tokoh yang telah berjaya dalam bidang bisnes internet, kebanyakan mereka bermula dengan “bidang penulisan”. Lebih tepat lagi ialah penulisan bidang informasi. Antara internet marketers yang saya perhatikan berjaya ialah Irfan Khairi, Gobalakrishnan, Patric Chan, Sifufbads, Zamsaham dan banyak lagi. Mereka berjaya kerana berkongsi maklumat dan ilmu melalui penulisan buku-buku dan blog. Tak dapat tidak, kalau mahu berjaya kena menulis juga. Lagipun di universiti, kriteria kenaikan pangkat pun kena menulis artikel dan menerbitkan buku-buku ilmiah.

5. Penambahbaikan dalam menulis

Tiada orang yang berjaya menulis hanya dengan satu artikel / blog post sahaja. Bagi mereka yang baru menulis, tulislah walaupun ayat yang ditulis seakan-akan budak baru masuk sekolah. Saya pun seringkali mentertawakan diri sendiri apabila melihat tulisan-tulisan lama. Tetapi apabila difikir kembali, disitulah permulaan nya. Jika tiada permulaan nya, ia sama sekali tidak akan bermula.  Lagipun untuk menulis blog, tidak lah perlu ayat yang bombastik, bersastera tahap tinggi seperti sasterawan negara, tidak perlu juga tatabahasa yang betul. Yang perlu ialah kemahuan untuk menulis. Tulislah perkara yang memberi manfaat, bersifat positif, tidak mempunyai unsur-unsur kebencian terutama melibatkan politik.

Antara cabaran menulis di blog ialah:

1. Self sabotage

Kritikan terhadap diri sendiri adalah pembunuh utama motivasi dan menghadkan tahap kreativiti. Minda kita seringkali merendahkan-rendahkan idea. Kadang-kala belum sempat menulis, dalam fikiran sudah mula berfikir tentang perkara negatif. Inilah cabaran terbesar yang perlu dilalui. Untuk mengatasinya ialah abaikan suara-suara negatif dalam minda.

2. Kekangan masa

Sebenarnya untuk menulis 1 post di blog yang tidak berapa berkualiti pun mengambil masa yang agak panjang. Paling cepat ialah 30 minit. Jadi untuk menulis, terpaksalah masa dicuri-curi pada waktu malam. Tanpa gangguan anak-anak.

3. Ketandusan idea

Idea boleh datang dan pergi sepantas kilat. Pernah suatu ketika dahulu, ketika menghadiri kursus penulisan, penceramah  mencadangkan agar mencatit segala idea yang datang dalam iphone. Tulis keyword idea tersebut. Selepas itu bolehlah dikumpulkan untuk dijadikan buku. Saya pernah mencubanya dan ia agak berkesan.

4. Kritikan dari luar

Jarang sekali saya mendapat kritikan yang teruk. Lagipun jika mendapat komen yang negatif dan provokatif, perlu muhasabah semula adakah penulisan kita bersifat negatif. Jika ianya punca dari penulisan kita, maka hendaklah di edit semula. Tetapi kadang kala pembaca ada juga yang suka memberikan komen negatif. Untuk mengatasinya amat mudah, delete sahaja komen tersebut. Insya Allah hidup lebih tenang dan gembira.

5. Masalah teknikal

Kadang kala terdapat masalah teknikal menggunakan wordpress. Tetapi saya sangat suka platform ini memandangkan SEO nya agak bagus berbanding blogspot. Antara masalah teknikal menggunakan wordpress ialah apabila sukar mengupdate post kerana terdapat konflik security dengan syarikat hosting. Alhamdulillah, saya telah berjaya menyelesaikan masalah tersebut setelah sakit kepala selama sebulan lebih. Tetapi masalah teknikal ini adalah cabaran biasa. Untuk atasinya ialah banyakkan bertanya pihak hosting provider dan buat carian google.

Setakat ini sahaja..

Insya Allah di masa hadapan saya akan berkongsi tentang kursus-kursus yang saya hadiri, kebanyakannya ialah kursus bisnes online Facebook Marketing, Bursa Saham Malaysia. Buat masa ini saya belum berjaya sepenuhnya, tiada proven result. Cuma ia hanyalah sebagai catitan agar dapat belajar sesuatu terutama “belajar dari kesilapan diri sendiri dan orang lain”

Apa jadi dengan Phd? Saya masih belum daftar lagi, tunggu kelulusan grant research terlebih dahulu. Insya Allah banyak perkara baru dipelajari terutama melibatkan skills / kemahiran dalam research apabila Phd bermula.

Mendeley: Reference Manager

Mendeley: Reference Manager

Suatu hari saya terlihat seorang pelajar master seangkatan saya menyiapkan draf artikel untuk dihantar ke journal bagi tujuan publication. Apabila saya membelek-belek draf artikel tersebut, saya melihat senarai rujukan yang digunakan sekitar 20-30 rujukan yang berupa artikel-artikel terkini. Saya mengamatinya dan mendapat beliau menulis format rujukan secara MANUAL.

Lantas saya bertanya kepada beliau, berapa lamakah masa yang diambil (dibazirkan sebenarnya) untuk menulis rujukan dan menyusunnya mengikut format APA 5th. Beliau menjelaskan, paling cepat masa diambil ialah sekitar 10 minit untuk menulis rujukan tersebut secara manual, menyusun dan memastikan ianya selaras dalam artikel.

Jika terdapat 30 rujukan, maka 30×10 minit menjadilah 300 minit bersamaan dengan 5 jam. Hanya untuk menulis rujukan semata-mata. Ia belum mengambil kira lagi penderitaan sakit kepala, sakit hati dan tekanan mental yang dihadapi apabila format tersebut lari sedikit. Paling menyedihkan apabila supervisor mahu pembetulan dibuat kepada artikel tersebut. Ini baru artikel, bagaimana pulak kalau thesis? Tidak dapat dibayangkan…

Antara perkara yang saya pastikan tidak menjadi masalah seawal menjadi pelajar master ialah memastikan “kemahiran teknikal” dikuasai terlebih dahulu. Kalau nak menjadi pintar, genius dan hebat ianya mungkin mengambil masa dan pengalaman. Tetapi kemahiran teknikal ini hanyalah perlu kepada sedikit minat dan komitmen masa untuk belajar. Antara kemahiran teknikal ialah menggunakan software (perisian) reference manager untuk format rujukan/bibliografi tesis dan kemahiran menggunakan microsoft word supaya format tesis sentiasa konsisten.

Perisian yang boleh digunakan untuk menformat rujukan / bibliografi terdapat banyak di pasaran. Antaranya yang terkenal ialah EndNote dan Mendeley. Pada awalnya saya menggunakan EndNote, ia boleh didapati percuma dari pihak Universiti tetapi versi lama, dan terhad kepada beberapa pelajar sahaja. Saya menghabiskan masa selama 2 minggu untuk belajar EndNote dari website rasmi dengan mendownload segala video yang ada. Agak kepeningan juga, kerana saya tidak menjumpai mereka yang boleh mengajar tentang perisian ini. Yang menyedihkan pula ialah kebanyakan pensyarah masih menggunakan teknik manual. Setelah berhempas pulas, akhirnya saya berjaya menguasai sedikit kaedah menggunakan EndNote. Sebenarnya masa pembelajaran boleh disingkatkan jika menghadiri kursus atau workshop sehari, cuma harganya agak mahal dan tidak dianjurkan setiap hari. Dengan menggunakan EndNote, untuk menulis rujukan menepati format hanya mengambil masa kurang dari 5 saat, ya betul! Hanya kurang dari 5 saat. Ianya automatik ditulis dan boleh diubah-ubah kepada berbagai format rujukan seperti APA 5th, APA 6th, Chicago, Numbered, dan macam-macam lagi. Bahkan jika senarai rujukan dalam satu tesis yang mengandungi 200-300 rujukan boleh diformat dengan pantas dalam masa beberapa jam sahaja dibandingkan menggunakan kaedah manual yang mengambil masa selama berminggu-minggu sehingga berbulan-bulan.

Oleh kerana perisian EndNote agak mahal dan perlu dibeli, saya mendapati terdapat perisian percuma yang hebat dan setanding EndNote iaitu Mendeley. Pada awalnya saya teragak-agak untuk menggunakannya, tetapi setelah mencuba dan membaca buku tulisan Dr OT iaitu Tsunami Mendeley saya mula tertarik dengan perisian ini. Apa pun, bagi saya tidak kisah perisian mana yang mahu digunakan, yang penting kaedah manual sama sekali tidak digunakan.

Akan tetapi, langit tidak selalunya cerah, terdapat juga dikalangan senior Phd dan pensyarah tua yang agak tidak selesa dengan perisian tersebut. Mereka lebih suka hidup di zaman era kegemilangan mesin taip dan menolak segala kemudahan di depan mata. Antara sebab utama golongan ini tidak mahu belajar dan menggunakan perisian ini ialah:

[Pelajar senior Phd: tidak mahu membuang masa untuk belajar perisian ini, menggunakan kaedah manual adalah lebih mudah dan selamat jika berlaku trouble shooting, tiada tekanan mental untuk menulis rujukan secara manual.

Pensyarah tua: sama seperti di atas, tambahan alasan lain ialah; bukan mereka yang akan menulis dan memformat rujukan kerana kerja tersebut dilakukan oleh pelajar-pelajar mereka. ]

Setakat ini, saya dan isteri saya telah  memberikan tunjuk ajar / sharing secara tidak rasmi kepada rakan-rakan seangkatan tentang penggunaan EndNote. Walaupun tidak semua menggunakan secara optimum, yang pasti mereka tidak menulis rujukan secara manual. Menggunakan perisian menjimatkan masa dan menghilangkan pening kepala secara signifikan.

Berbalik kepada rakan master yang saya ceritakan di atas. Beliau hanya menepuk dahinya dan kesal apabila mengetahui bahawa terdapat kaedah mudah dan menjimatkan masa. Seperti biasa ayat-ayat tipikal yang keluar dari mulut pelajar-pelajar postgraduate ialah “kalau lah aku tahu dari awal-awal lagi” dan “kenapa lah tiada orang beritahu aku tentang perkara ini sebelum ini”… Akan tetapi, masih belum terlambat bagi beliau, kerana tesis masih dalam proses penulisan. Sekurang-kurangnya penulisan tesis menjadi lebih cepat dan pantas dengan menggunakan perisian Mendeley ataupun EndNote.

Jika ingin mendapatkan panduan yang satu-satunya ditulis dalam bahasa Melayu tentang Mendeley, boleh dapatkan Tsunami Mendeley oleh Dr OT di sini.

Katakan tidak pada teknik MANUAL…