Printer Canon Pixma MP237 / MP287

Printer Canon Pixma MP237 / MP287

Dalam hidup saya, pembelian printer dakwat air (inkjet) yang paling berbaloi ialah printer jenama canon pixma. Harganya RM280 sekali dengan dakwat CIS system

Oleh kerana kelebihan printer ini, saya telah membeli 2 printer, satu diletakkan di rumah, dan satu lagi di bilik pejabat tempat kerja saya. Printer yang pertama sudah hampir 4 tahun dibeli. Manakala printer yang kedua sudah hampir 1 tahun. Sekarang masih bertahan dan kualiti masih bagus. Cuma printer pertama terpaksa ditukar cartridge kerana sudah rosak.

Printer jenama Canon Pixma model MP230 dan 280 series merupakan printer yang berkualiti setakat ini. Kelebihan utama printer ini ialah boleh diubahsuai dengan meletakkan dakwat di luar printer. Sistem ini dinamakan CISSS (continous ink supply system). Setahu saya, hanya terdapat satu sahaja jenama selain Canon Printer yang ada dakwat diluar iaitu jenama Epson. Akan tetapi, kosnya agak mahal kerana dakwat diluar jenama Epson adalah original datang dari syarikat Epson.

Biasanya masalah utama penggunaan printer dakwat ialah dakwat kering setelah seminggu dua tidak digunakan. Cartidge printer tidak dapat refill, jika mahu dibeli cartridge baru, maka harga agak mahal walaupun bukan cartridge original.

Oleh itu, dengan mengubahsuai dakwat diluar, maka cartridge mampu bertahan sampai 3 tahun. Ini berdasarkan pengalaman saya sendiri.

Kelebihan printer dengan CIS system ialah:

  1. Tidak perlu tukar cartridge dengan kerap. Setakat ini saya hanya menukar cartridge hanya sekali dalam masa hampir 4 tahun. Kos menelan belanja sekitar RM120
  2. Dakwat boleh refill secukup rasa. Harga dakwat refill sangatlah murah dibandingkan jika ditukar cartridge.
  3. Kualiti printing juga sangat bagus, siap boleh print gambar passport untuk anak-anak, isteri dan diri sendiri menggunakan glossy paper.
  4. Jika tulisan tidak clear atau kabur, maka jangan tergesa-gesa menuduh printer sudah rosak, hendaklah dibuat calibration tulisan secara manual. Maka tulisan akan menjadi sangat tajam semula.

Terdapat juga masalah-masalah kecil yang timbul seperti:

  1. Apabila membeli printer dengan CIS ini, tiada jaminan dari penjual. Kerana waranti akan terbatal kerana terdapat pengubahsuaian. Tetapi bagi saya tiada masalah, asalkan saya perlu uji sepuas-puasnya sebelum membeli. Jika ianya berfungsi dengan baik, kemungkinan besar ia akan tahan lama.
  2. Air bubble memasuki saluran wayar dakwat, ia menyebabkan printing tidak berkualiti. Akan tetapi masalah kecil ini boleh diatasi dengan membuat cleaning / deep cleaning. Tetapi berhati-hati jika membuat deep cleaning terlalu banyak, nanti printer akan berhenti berfungsi kerana absorber tank akan penuh dan perlu diservis. Kosnya akan menelan belanja sekitar RM50. Oleh itu kaedah paling sesuai jika masuk air bubble ke dalam wayar ialah dengan print penuh-penuh kertas A4 dengan warna biru, merah, kuning dan hitam.
  3. Jika setting wayar didalam printer menyebabkan kelancaran pergerakan cartridge tersangkut-sangkut, maka printer juga akan sentiasa mendapat error. Masalah ini agak memeningkan kepala saya, akhirnya saya hanya membetulkan sedikit wayar agar tidak berlaga-laga atau terhantuk-hantuk di dalam printer.

Saya rasa pembelian printer ini paling berbaloi dan saya sangat-sangat rekomenkan kepada mereka yang ingin jimatkan duit dari segi printing terutama student-student. Mereka mungkin boleh berkongsi duit untuk membeli printer ini. Tetapi mungkin printer ini agak tidak sesuai untuk kaum perempuan, kerana umumnya mereka tidak mahir troubleshooting dan mudah panik jika printer ada masalah.

Saya berharap di masa hadapan, printer canon masih boleh diubahsuai, kerana desus-desas mengatakan pihak canon sedang berusaha agar printer mereka tidak boleh diubahsuai.

Tetapi saya yakin, ramai peniaga diluar sana bijak, mereka akan terus cari cara untuk kreatif untuk jimatkan bajet pengguna.

Sekian

Typing Tutor Huzaifah

Latihan Typing Tutor Huzaifah

Cuti sekolah sudah semakin hampir. Ia merupakan berita gembira buat anak-anak saya. Tetapi paling gembira ialah saya sendiri. Saya akui, agak penat menghantar anak ke sekolah yang mengambil masa 2 jam setiap hari; hantar pergi dan balik. Sekarang sedang membuat perancangan untuk anak-anak, aktiviti yang memberi manfaat.

Sebenarnya saya juga mempunyai impian untuk menguasai skill-skill (kemahiran tertentu) dalam hidup ini. Dengan menguasai kemahiran-kemahiran, ia meningkatkan mutu hidup, meningkatkan produktiviti hasil kerja dan tidak mustahil boleh menjana sedikit dan banyak pendapatan sampingan.

Antara skill-skill yang saya ingin sangat-sangat kuasai ialah:

  1. Speed Reading – kebolehan membaca pantas, personal target ialah 2000 word per minutes. Sekarang hanya sekitar 300-400 wpm sahaja.
  2. Super Power Memory – kebolehan mengingat seakan-akan photographic memory. Tetapi belum lagi mencapainya walaupun sudah faham konsepnya. Saya masih belum kurang mempraktikkannya.
  3. Typing Tutor – kebolehan menaip 10 jari. Alhamdulillah, skill ini sudah dikuasai sebelum menjadi pensyarah di IIUM. Bahkan kerani office kagum dengan kebolehan saya menaip laju tanpa melihat keyboard. Pencapaian setakat ini ialah sekitar 70 wpm.
  4. Mental arithmetic – kebolehan menggunakan abacus dan berakhir dengan mental arithmetic. Masih dalam perancangan untuk membeli dan study buku-buku berkaitan.

Skill-skill di atas adalah sangat penting. Saya juga mengimpikan agar kedua-dua anak saya berjaya menguasai skill-skill di atas. Ianya adalah faktor utama untuk mencapai kejayaan seterusnya dalam persekolahan dan juga bermanfaat dalam hidup mereka.

Minggu lepas, saya tertarik dan membeli ebook Teknik Baca Cepat yang ditulis oleh Puan Lina Karim dari Islamic Parenting. Agak sukar untuk menjumpai penulisan dalam bahasa Melayu yang berkisar skill-skill seperti ini.

Typing Tutor Habib

Habib masih merangkak-rangkak lagi. Lebih suka bermain games.

Kenapa kita perlu speed reading? 

Jawapannya senang sahaja, kerana kita tidak pernah dilatih untuk membaca mengikut kaedah yang betul. Majoriti membaca sangat perlahan iaitu sekitar 150-200 wpm. Oleh kerana zaman sekarang, terlalu banyak informasi yang perlu dihadam, maka jika menguasai kemahiran ini akan memberikan manfaat sangat besar. Tambahan pula, otak kita sebenarnya boleh memproses maklumat sangat pantas. Secara relatifnya, kelajuan membaca sekitar 150-200 wpm adalah dianggap sangat perlahan oleh otak dan menyebabkan kebosanan untuk membaca.

Saya teringat kata-kata Puan Lina Karim sewaktu kursus Islamic Parenting. Beliau menegaskan tiada apa yang “novel” iaitu betul-betul baru dalam dunia ini. Kebanyakan ilmu telah wujud dan ada asasnya sebelum ini. Sebagai contoh ilmu membaca cepat, jika dibuat sedikit kajian, ia sebenarnya di asaskan oleh Evelyn Wood pada tahun 90-an. Mungkin ilmu ini sebenarnya telah wujud lebih awal kerana sejarah manusia mula membaca adalah lebih awal lagi.

Begitu juga Teknik Super Power Memory – ianya terkenal sejak buku ditulis oleh harry lorayne pada tahun 1970-an.

Typing tutor – menaip sepuluh jari tanpa melihat keyboard juga sudah pasti telah wujud sejak keyboard ‘QWERTY’ dicipta. Manakan mungkin keyboard dicipta tanpa kaedah untuk menaipnya, sudah laa susunan huruf-huruf tidak mengikut urutan.

Berbalik pada speed reading – teknik baca pantas karangan Puan Lina Karim, isi kandungan juga sama dengan buku-buku yang berada di pasaran dari luar negara. Jika mahukan yang lebih komprehensif boleh beli di amazon. Tetapi antara kelainan yang saya dapati dari buku ini ialah:

  • Penyusunan konsep baca pantas (speed  reaading adalah lebih baik) dan mudah difahami. Isi kandungan tersusun dalam bahasa melayu, mudah difahami dan terdapat outline untuk drill teknik
  • Biasanya buku-buku speed reading dari oversea tidak menyentuh tentang photo-reading. Tetapi buku karangan Puan Lina karim ini menyentuh sedikit asas photoreading.
  • Dulu saya ingatkan photo-reading ini merupakan “scam” ataupun dakwaan palsu. Setelah saya membaca penerangan logik disebalik konsep photo reading ini, saya mula percaya. Ia melibatkan subconcious mind – minda separa sedar (bukannya kena pukau) tapi ketenangan sebelum membaca. Sewaktu menggunakan photoreading, minda kita memproses bahan dibaca dalam bentuk photographic, ianya lebih laju (sangat-sangat laju) dari memproses imej perkataan.
  • Untuk mencapai photoreading, latihan intensif adalah WAJIB dibuat, kadar kejayaan adalah bergantung pada komitmen dan kesungguhan. Kalau mudah putus asa, maka agak sukar untuk menguasainya.
  • Di Malaysia sebenarnya terdapat individu yang mahir tentang speed reading ini, tetapi tidak terserlah, mungkin penerimaan dalam masyarakat kita tentang perkara ini masih rendah. Mungkin juga mereka tidak membuat promosi / marketing yang sepatutnya.

Akan tetapi, kelemahan yang saya lihat dalam buku ini ialah:

  • Tiada bahan yang detail untuk tujuan praktis
  • Outline untuk jadual praktis juga terlalu ringkas.

Overall saya rasa buku ini memang bagus dengan rating 3.5/5.0. Berbaloi dibeli dengan harga yang ditawarakan. Jika masih was-was, boleh baca dahulu free ebook yang diberikan.

Apa pun, saya rasa perlunya saya terlebih dahulu menguasai sedikit teknik speed reading ini sebelum menjadikan anak-anak saya bahan eksperimen. Kerana modul mungkin berbeza untuk anak-anak peringkat umur berbeza.

Seperti “typing tutor”, saya berjaya menguasainya hanya dalam masa 2 bulan. Tetapi anak-anak saya masih berlatih melebihi 6 bulan. Mereka tidak boleh di “drill” dengan latihan intensif kerana mudah bosan dan tertekan. Mereka lebih suka enjoy dengan latihan sambil bermain game dalam software typing tutor.

Saya berharap dapat menguasai teknik ini, target utama ialah untuk menghabiskan baca buku yang disimpan dalam almari setelah sekian lama. Manalah tahu, tiba-tiba saya boleh menjadi alim “sekelip mata” apabila sudah menguasai teknik ini.

Untuk membeli buku Teknik Baca Pantas karangan Puan Lina Karim boleh klik di sini.

Akan tetapi, jika mahukan buku yang sangat komprehensif dan paling banyak rating di www.amazon.com.  Boleh cuba tengok 2 buku ini

  1. Breakthrough Rapid Reading – Peter Kump
  2. The Evelyn Wood – 7 days Speed Reading and Learning Programs – Stanley D. Frank.

Sekian terima kasih.

internet banking with a business man happy

Sejak dari dulu saya mempunyai impian menjana duit dari internet. Dulu tokoh-tokoh internet marketers tidak ramai seperti sekarang. Antara tokoh-tokoh yang saya baca dan pulun buku mereka ialah Irfan Khairi dan Gobalakrishnan. Saya sememangnya meminati internet. Di rumah, saya TV kecil tak apa, yang penting internet laju.

Tulis blog / website adalah cara paling mudah, modal bermula dari zero (kecuali modal masa dan komitment), tiada risiko. Oleh itu terdapat istilah “website monetization / blog monetization” – ataupun jadikan blog kita tu tempat jana duit.

Walaupun nak jana duit berpuluh-puluh ribu raban hingga berjuta-juta bukanlah senang. Tetapi ia tidaklah sama sekali mustahil. Setakat ratus-ratus ringgit itu adalah mudah.

Kenapa kita perlu menulis blog? 

Saya pernah menggalakkan adik beradik saya agar bermula untuk menulis dalam blog / website. Tidak perlu ditulis perkara yang sangat ilmiah. Cukuplah sekadar berkongsi pengalaman hidup yang mungkin memberi manfaat kepada orang lain. Saya juga mengakui tidak mampu menulis blog yang sangat ilmiah seperti Ustaz Zaharuddin dan Saifulislam. Website mereka mendapat rating yang bagus dalam google page rank dan alexa.

Akan tetapi, tidak semua sanggup menulis disebabkan beberapa halangan antaranya faktor masa, writer’s block, tidak yakin dengan penulisan dan mungkin malu.

Saya juga pernah merasai semua ini. Malu apabila melihat penulisan yang berkecamuk, tunggang langgang, tajuk yang tidak menarik. Malu juga apabila terdapat sindiran dari individu tertentu. Tetapi tak mengapalah, yang penting kita tidak menulis keburukan orang lain.

Hakikatnya, “editor” dan pengkritik utama apabila menulis di website adalah diri sendiri. Diri yang mempunyai minda terlalu negatif.

Beberapa kali juga website ini hampir mati, kerana masalah tidak update dan masalah teknikal. Akhirnya sekarang ianya lebih stabil. Cuma saya tidak bersemangat untuk update lebih kerap. Insya Allah azam untuk update dengan lebih kerap di masa hadapan.

Antara sebab lain kenapa perlunya kita menulis di website ialah sebagai catatan yang berguna tentang pengalaman hidup kita. Kerana pengalaman hidup tiada tertulis di mana-mana buku rujukan. Ianya unik dan berbeza-beza dari individu lain. Pernah saya berjumpa seorang pakar bedah tulang bertaraf konsultan. Beliau bercerita banyak tentang pengalaman hidup beliau, tetapi merasa agak kesal kerana tidak membukukan pengalaman hidup tersebut agar memberikan manfaat pada generasi seterusnya.

Ok…apa kaitan dengan buat duit melalui website. Adakah ianya sekadar fantasi atau realiti? 

Ianya realiti! Ya saya pun hampir tidak mempercayainya. Inilah ringkasan pengalaman saya membuat sedikit duit (website monetization) dengan menulis di website:

Pengiklanan Nuffnang

Saya setakat ini menjana sebanyak RM2.14 sahaja :( hasil dari meletakkan iklan nuffnang pada sidebar disebelah kanan website ini. Agak menyedihkan. Mungkin hasil sedikit kerana saya tidak fokus kepada content marketing. Setakat ini trafik pelawat harian ke blog ini hanyalah sekitar 100-150 orang sahaja. Itulah faktor kenapa nuffnang tidak memberikan hasil yang besar untuk website ini.

Menjana duit melalui link affiliate 

Ianya percuma, tanpa modal dan tanpa risiko.

Ebook Tulis Tesis Cepat oleh Dr. Othman Talib, ebook Mendeley, ebook Atlas.Ti. Ebook ini saya beli untuk tujuan pembelajaran dalam kehidupan akademik saya. Oleh kerana saya mendapati ianya sangat berguna, maka saya kongsikan di website ini. Alhamdulillah, rupa-rupanya ramai juga yang berminat dengan buku ini. Hasilnya saya telah dapat sedikit komisyen dari jualan melalui link affiliate yang diletakkan dalam website ini. Tiada kos pengiklanan dikeluarkan. Walaupun hasilnya sedikit, tetapi ianya cukup untuk dijadikan modal menampung kos sewaan hosting dan domain ini untuk setiap tahun.

Komisyen affiliate ebook tulis tesis cepat

Komisyen affiliate ebook tulis tesis cepat

Ebook sistem saham. Ebook ini antara ebook yang bagus saya beli kerana minat saya untuk mula melabur dalam Bursa Malaysia. Saya kongsikan pengalaman starting point ke arah melabur dalam bursa malaysia. Alhamdulillah, sebenarnya komisen tidaklah banyak, tetapi mendapat ranking yang agak bagus telah memotivasikan saya untuk terus menulis.

Ranking Klikjer.com - Promosi ebook sistem saham

Ranking Klikjer.com – Promosi ebook sistem saham

Ebook Kevin Zahri. Tetapi saya agak kecewa apabila sales yang terhasil dari link saya tidak di update. Setelah setahun baru saya sedar, rupa-rupanya saya telah menjana sales yang agak banyak. Tetapi status “pending approval” menyebabkan saya agak kecewa. Apa pun, itulah salah satu pahit manis ber affiliates. Insya Allah akan diselesaikan secara baik dengan pihak kevin zahri kerana saya mengkagumi Kevin Zahri. Ebooknya pun sangat TERBAIKKK!!!!

Ebook kevin zahri terbaik!

Ebook kevin zahri terbaik!

Merenung kembali….

Apabila merenung kembali sejak dari blog ini dibina. Saya telah membuktikan pada diri saya, sebenarnya menjana seciput duit dari internet bukanlah mustahil. Itu tidak dikira lagi dengan picisan duit yang terhasil dari perniagaan isteri saya membuat pavlova tersedap hanya menggunakan facebook. Sekarang isteri saya tak aktif buat pavlova tersedap kerana menyambung Phd.

Saya telah berjaya, cuma masih belum “berjaya sepenuhnya” mengikut apa yang hendak dicapai. Impian saya ialah menjana ribu raban dari internet. Setakat ini hanyalah sekitar ratusan ringgi sahaja untuk setiap 3-4 bulan. Hmmmm….

Segala komisen yang diperolehi adalah tanpa sebarang pengiklanan dan juga promosi melalui facebook. Ianya adalah hasil dari page ranking google. Jika anda membuat search keyword “membeli kereta terpakai, tips pelaburan saham”. Insya Allah website ini berada dalam page pertama hasil carian google. Itulah sumber trafik terbesar ke website ini.

Saya agak malu untuk mempromosi website ini melalui facebook. Mungkin ini adalah halangan utama kenapa ianya masih tidak memberikan pulangan besar.

Saya berharap, agar mereka yang ingin menjana duit melalui internet, mulakan dengan menulis blog. Usah risau jika blog mati hidup banyak kali. Itu adalah lumrah. Tulislah blog untuk memberi manfaat kepada orang lain. Jangan terlalu mengkritik diri sendiri apabila menulis. Setiap orang mempunyai keunikan dalam hidup masing-masing. Keunikan ini memberi manfaat kepada orang lain jika dikongsi bersama.

Elakkan menulis perkara yang sensitif seperti isu perkauman, perbalahan politik, kutuk mengutuk kerana ianya tidak memberikan manfaat dan tidak menebalkan duit poket. Silap-silap kena tangkap bawah akta hasutan.

Saya sentiasa mengingatkan diri saya…jika ianya tidak dimulakan, maka ianya tidak akan bermula sama sekali. Begitu juga menulis blog, tidak tulis sepatah perkataan, maka sepatah perkataan dan satu ayat tidak akan terhasil.

“Just do it”… buat ajo. Insya Allah lagi kerap tulis, lagi cepat pandai. Kalau saya yang tak pandai ni boleh dapat duit sikit, insya Allah saya yakin ramai lagi orang lain boleh lebih berjaya.

Semoga bermanfaat.

images

Assalamualaikum,

Sedar tak sedar, entah berapa tahun blog ini masih bertahan. Jika diibaratkan saham, ia dikira memasuki fasa sideway, tak naik dan tak turun tetapi bertahan. Pernah blog ini melingkup beberapa kali disebabkan masalah teknikal dan masalah penulisnya.

Menulis di blog sebenarnya senang. Lebih-lebih lagi penulisan bersifat merapu dan merepek. Ianya percuma sahaja, boleh menggunakan platform wordpress dan blogspot.

Bahagian yang paling susah ialah nak maintain blog dan konsisten dalam penulisan. Penulisan blog yang bersifat akademik atau ilmiah adalah merupakan paling susah bagi saya. Saya mempunyai impian untuk menulis sesuatu yang bermakna seperti Ustaz Zaharuddin di websitenya www.zaharuddin.net. Penulisan berbentuk ilmiah agak sukar dihasilkan bagi orang seperti saya.

Antara sebab-sebab kenapa saya masih menulis di blog ini ialah:

1. Motivasi

Boleh dikatakan motivasi ini turun naik setiap hari. Kadang kala mahu menulis tetapi tidak jadi. Antara sebab yang membuatkan saya menulis walaupun jarang-jarang sekali ialah keinginan untuk berkongsi apa yang dipelajari dalam hidup ini. Saya yakin perkara yang saya pelajari boleh menambah nilai hidup orang lain walaupun sedikit. Itulah motivasi utama saya masih menulis. Pernah suatu ketika saya berjumpa seorang pakar dalam suatu majlis halaqah dalam bidang orthopaedic (pakar bedah tulang) . Beliau sudah berumur dan suka bercerita tentang pengalaman hidupnya. Akhirnya beliau berkata “alangkah baiknya jika segala pengalaman dilalui oleh beliau ditulis dijadikan buku agar generasi seterusnya boleh mengambil manfaat dari kisahnya”. Itulah hakikatnya, sudah ramai mempunyai pengalaman hidup yang bagus, malang sekali mereka tidak menulisnya. Pernah suatu ketika, kawan saya berkata “antara amalan yang berpotensi membuatkan pahala berterusan ialah dengan menulis”.

2. Diari kehidupan

Setiap tahun, saya sentiasa mendapat buku organizer / diari. Tetapi sudah bertahun-tahun buku itu tidak pernah ditulis dan sentiasa kosong. Secara umumnya saya tidak suka membuat catatan dan menulis tangan. Melihat tulisan sendiri pun agak merimaskan. Tulisan sentiasa berubah-ubah menjadi semakin comot. Menulis tangan agak meletihkan. Saya lebih suka menaip, tulisan komputer mudah dibaca dan cantik. Lagipun, saya tidak mempunyai masalah untuk menaip, kerana saya telah menguasai kemahiran menaip 10 jari tanpa melihat keyboard. Walaupun bukan setiap hari catitan di blog boleh dibuat,  berharap sekurang-kurangnya boleh menulis sebahagian kecil kisah kehidupan ini.

3. “Website Monetization”

Tulis blog sebenarnya boleh menjana duit dari jumlah yang sedikit hinggalah mencecah jutaan ringgit. Impian saya ialah menjana puluhan ribu ringgi dari blog, namun ianya masih tidak tercapai. Tetapi jika ia boleh menjana RM120.00 setahun, itu dikira sudah cukup baik kerana dapat menampung kos hosting dan domain website ini. Terdapat sangat banyak kaedah menjana duit dari website. Antaranya ialah iklan nuffnang (memerlukan trafik yang tinggi), affiliate marketing, email marketing dan menjual produk.

Namun saya masih tidak berjaya membuat duit yang banyak. Insya Allah di masa hadapan saya membuat keputusan untuk menaikkan trafik iklan website ini menggunakan iklan google adwords.

 4. Kejayaan bermula dengan menulis

Ya betul, itulah hakikat sebenarnya. Jika mahu melihat tokoh-tokoh yang telah berjaya dalam bidang bisnes internet, kebanyakan mereka bermula dengan “bidang penulisan”. Lebih tepat lagi ialah penulisan bidang informasi. Antara internet marketers yang saya perhatikan berjaya ialah Irfan Khairi, Gobalakrishnan, Patric Chan, Sifufbads, Zamsaham dan banyak lagi. Mereka berjaya kerana berkongsi maklumat dan ilmu melalui penulisan buku-buku dan blog. Tak dapat tidak, kalau mahu berjaya kena menulis juga. Lagipun di universiti, kriteria kenaikan pangkat pun kena menulis artikel dan menerbitkan buku-buku ilmiah.

5. Penambahbaikan dalam menulis

Tiada orang yang berjaya menulis hanya dengan satu artikel / blog post sahaja. Bagi mereka yang baru menulis, tulislah walaupun ayat yang ditulis seakan-akan budak baru masuk sekolah. Saya pun seringkali mentertawakan diri sendiri apabila melihat tulisan-tulisan lama. Tetapi apabila difikir kembali, disitulah permulaan nya. Jika tiada permulaan nya, ia sama sekali tidak akan bermula.  Lagipun untuk menulis blog, tidak lah perlu ayat yang bombastik, bersastera tahap tinggi seperti sasterawan negara, tidak perlu juga tatabahasa yang betul. Yang perlu ialah kemahuan untuk menulis. Tulislah perkara yang memberi manfaat, bersifat positif, tidak mempunyai unsur-unsur kebencian terutama melibatkan politik.

Antara cabaran menulis di blog ialah:

1. Self sabotage

Kritikan terhadap diri sendiri adalah pembunuh utama motivasi dan menghadkan tahap kreativiti. Minda kita seringkali merendahkan-rendahkan idea. Kadang-kala belum sempat menulis, dalam fikiran sudah mula berfikir tentang perkara negatif. Inilah cabaran terbesar yang perlu dilalui. Untuk mengatasinya ialah abaikan suara-suara negatif dalam minda.

2. Kekangan masa

Sebenarnya untuk menulis 1 post di blog yang tidak berapa berkualiti pun mengambil masa yang agak panjang. Paling cepat ialah 30 minit. Jadi untuk menulis, terpaksalah masa dicuri-curi pada waktu malam. Tanpa gangguan anak-anak.

3. Ketandusan idea

Idea boleh datang dan pergi sepantas kilat. Pernah suatu ketika dahulu, ketika menghadiri kursus penulisan, penceramah  mencadangkan agar mencatit segala idea yang datang dalam iphone. Tulis keyword idea tersebut. Selepas itu bolehlah dikumpulkan untuk dijadikan buku. Saya pernah mencubanya dan ia agak berkesan.

4. Kritikan dari luar

Jarang sekali saya mendapat kritikan yang teruk. Lagipun jika mendapat komen yang negatif dan provokatif, perlu muhasabah semula adakah penulisan kita bersifat negatif. Jika ianya punca dari penulisan kita, maka hendaklah di edit semula. Tetapi kadang kala pembaca ada juga yang suka memberikan komen negatif. Untuk mengatasinya amat mudah, delete sahaja komen tersebut. Insya Allah hidup lebih tenang dan gembira.

5. Masalah teknikal

Kadang kala terdapat masalah teknikal menggunakan wordpress. Tetapi saya sangat suka platform ini memandangkan SEO nya agak bagus berbanding blogspot. Antara masalah teknikal menggunakan wordpress ialah apabila sukar mengupdate post kerana terdapat konflik security dengan syarikat hosting. Alhamdulillah, saya telah berjaya menyelesaikan masalah tersebut setelah sakit kepala selama sebulan lebih. Tetapi masalah teknikal ini adalah cabaran biasa. Untuk atasinya ialah banyakkan bertanya pihak hosting provider dan buat carian google.

Setakat ini sahaja..

Insya Allah di masa hadapan saya akan berkongsi tentang kursus-kursus yang saya hadiri, kebanyakannya ialah kursus bisnes online Facebook Marketing, Bursa Saham Malaysia. Buat masa ini saya belum berjaya sepenuhnya, tiada proven result. Cuma ia hanyalah sebagai catitan agar dapat belajar sesuatu terutama “belajar dari kesilapan diri sendiri dan orang lain”

Apa jadi dengan Phd? Saya masih belum daftar lagi, tunggu kelulusan grant research terlebih dahulu. Insya Allah banyak perkara baru dipelajari terutama melibatkan skills / kemahiran dalam research apabila Phd bermula.

Hari Pekerja

Assalamualaikum,

Esok hari pekerja. Maka dengan secara rasminya saya bercuti.

Ketika menjadi seorang doktor di Hospital Kerajaan, Kementerian Kesihatan Malaysia, cuti hanya pada hari cuti rasmi DAN tidak oncall. Jika oncall, maka tiadalah istilah cuti.

Saya tidak pernah mengira berapa kalikah saya bercuti pada Hari Pekerja sewaktu menjadi pegawai perubatan di Hospital KKM. Malah tidak pernah teringat dan terlintas di fikiran saya. Masakan hari pekerja, hari raya pun sukar untuk mendapat cuti lantaran oncall selama 5 tahun kerja di KKM.

Alhamdulillah, setelah membuat keputusan yang agak sukar dalam hidup iaitu resign dan bekerja dengan UIA sebagai pensyarah di bidang paling lekeh dari sudut pandang kebanyakan doktor-doktor. Maka cuti rasmi ialah CUTI WAJIB.

Tiada lagi oncall yang memenatkan 12-15 kali sebulan.

Tiada lagi kepeningan ketika memohon jadual oncall diubah.

Keputusan yang sangat SUKAR, tetapi outcome nya agak baik.

Akan tetapi, hakikatnya saya masih bekerja! Ya betul, masih bekerja.

Kadang kala saya tertanya diri sendiri…

Sampai bilakah saya perlu bekerja? Umur 56 tahun, 58 tahun, atau sehingga 70 tahun…

Saya mempunyai impian iaitu ” I work because I choose to NOT because I have to”

Saya juga mempunyai impian iaitu suatu hari nanti, saya harap mempunyai kuasa untuk “memecat majikan saya” bila-bila masa sahaja.

Saya mempunyai impian agar dapat mencipta pendapatan pasif dari sewa hartanah (properties) sekurang-kurangnya RM30 ribu sebulan.

Saya ingin bersara pada usia yang lebih awal berbanding orang lain (bersara kerana cukup duit, bukan kerana penyakit).

Secara asasnya, saya mahu mencapai taraf  “financial freedom”. Ini bukan iklan produk MLM (saya anti MLM), ini bukan iklan sebarang jenis pelaburan skim cepat lingkup.

Sememangnya hanya segelintir sahaja yang berjaya mencapai tahap kebebasan ini. Bersara pada usia muda bukanlah senang.

Saya bersyukur kerana bekerja sebagai pensyarah di Fakulti perubatan merupakan kerja yang sangat mulia, melihat ramai pelajar perubatan yang bijaksana, alim, dan baik akhlaknya. Seringkali terasa malu dengan mereka terutama pelajar cemerlang.

Apa pun saya sangat menghargai jasa kawan-kawan doktor seperjuangan yang masih ikhlas membantu pesakit di Hospital. Hanya Allah swt akan membalas jasa baik pengorbanan mereka.

Perjalanan kerjaya masih jauh, sepak terajang Phd akan dilalui. Habis Phd adalah penamat kepada perjalanan yang panjang DAN permulaan perjalanan yang baru. Adusss!.

Apa pun selamat hari pekerja.

Alangkah baiknya jika hari-hari ialah hari pekerja….