facebook vs google

 

Untuk menulis panjang lebar, saya lebih gemar menulis di website. Ia akan ditemui oleh pembaca melalui enjin carian Google. Saya tidak minat menulis di Facebook. Walaupun jumlah capaian trafik pelawat lebih berpotensi di Facebook berbanding google.

Setelah sekian lama menulis di blog, dan juga mempunyai blog  “hobi” yang khusus, saya masih tidak berminat untuk memviralkan di facebook. Walaupun begitu, saya tidak nafikan, saya sangat suka menjual produk di facebook fan page kerana potensi jualan adalah lebih tinggi.

Antara sebab-sebab kenapa saya lebih suka membiarkan website ini hanya diperolehi melalui enjin carian google.

1. Pelawat / Trafik dari google adalah lebih berkualiti

Pelawat dari google adalah majoriti mereka yang dahagakan maklumat. Mereka berusaha mencarinya. Jika mereka terjumpa sesuatu maklumat, sekalipun ia tidak memenuhi cita rasa yang dicari, mereka hanya akan meninggalkan website / blog tersebut tanpa menulis cacian dan maki hamun. Berbeza dengan facebook. Maklumat disajikan sepenuhnya di newsfeed wall mereka. Tiada usaha dilakukan untuk mendapat maklumat tersebut. Bahkan maklumat tersebut biasanya tidak dihargai. Lebih teruk lagi, sindiran, sarcasm, caci maki akan ditulis di bahagian komen.

2. Conversion Rate di Google lebih tinggi

Apabila maklumat tersebut susah payah dicari dan dijumpai. Maka biasanya pembaca akan menghargai dan mengambil langkah untuk mengikut nasihat dalam website / blog. Katakan dalam 100 orang datang ke website, mungkin dalam 3-5 orang akan membeli ebook seperti yang saya review di blog ini. Jadi conversion rate ialah 5%. Itu dikira cukup tinggi dalam industri affiliate. Tetapi jika di facebook, conversion rate 1% dikira cukup tinggi dan bertuah. Itu pun selepas susah payah ditulis ayat-ayat yang mampu menarik perhatian ramai. Ia memerlukan Tagline / Headline yang sentap berdasarkan ilmu content marketing.

Akan tetapi, walaupun Google nampaknya lebih menarik. Terdapat juga kelebihan facebook yang saya sukai.

1. Facebook iklan yang lebih murah berbanding google

Untuk pengiklanan facebook, iklannya lebih murah. Maklumlah, capaian pelawat / target audience adalah kurang berkualiti, jadi kalau facebook letak harga mahal, nanti ramai pergi ke google pulak.

2. Viral lebih tinggi di facebook terutama di Malaysia

Teringat dulu, ada sifu pernah cakap, Malaysia ni pengguna facebook paling tinggi density dan tepu. Jadi sesuatu perkara sangat mudah viral di facebook. Jadi sesuai untuk menjual barangan yang “hot” di facebook berbanding google.

3. Bisnes lebih laju di facebook. 

Berdasarkan pengalaman saya, jumlah sales yang aktif  di facebook fan page adalah lebih tinggi. Tetapi terpaksa melaburkan sedikit duit untuk “try and adjust” iklan sehingga berkesan. Manakala di google iaitu blog / website ini, saya hanya target mendapat sedikit income pasif ciput-ciput. Cukup untuk cover kos domain dan hosting untuk setahun pun ok laaa. Ye laa, siapa nak bagi duit free, nak apply BR1M tak layak pulak.

4. Manusia semakin malas, maka facebook semakin ramai orang. 

Facebook untuk majoriti orang malas dan bermalasan. Jadi lubuk menjual ditempat orang malas ialah facebook. Seni menjual juga lain sikit di facebook berbanding website. Ramai pengguna facebook lebih senang mesej, order dan bayar. Esok barang sampai. Berbanding di website, kena register, log in, buat bayaran, hantar bukti bayaran, isi borang itu dan ini. Kecuali produk tersebut sangat-sangat pengguna mahukan. Kalau tak, mereka akan lari dan cari proses urusan yang lebih mudah.

Setakat itu sahaja perkongsian saya yang masih baru belajar.

Post kali ini adalah rentetan post sebelum ini, Buat lebih 2 Kerja, saya berharap dengan perkongsian ini dapat membuka minda agar kita tidak teragak-agak untuk berbisnes kecil-kecilan. Saya sudah terasa tidak sedap hati dengan keadaan ekonomi semasa. Apa boleh buat, terpaksalah usaha lebih untuk 2016 ini.

Tidak semestinya berbisnes wajib di facebook dan website. Ada orang menggunakan offline bisnes seperti pasar malam. Ada juga yang minat ber Instagram sahaja. Maka gunakan segala aktiviti yang kita suka, tukarkannya kepada sesuatu yang boleh menambahkan sedikit duit poket. Untuk berbisnes di Instagram, boleh rujuk ebook “Manipulasi Instagram”.  Dengarnya ramai juga yang berjaya melalui instagram. Tapi saya nak fokus kat website (pasif) dan facebook fan page (aktif) sahaja.

Sekian. Semoga kita semua kaya dan berjaya.

affiliate

Seciput komisen dari klikjer.com

Tirai 2015 ditutup dengan saranan dari Pak Menteri agar rakyat melakukan dua kerja.

Secara umumnya, melakukan dua kerja adalah hampir menjadi perkara “wajib” kepada kita jika ingin; mendapatkan duit lebih, menambahkan simpanan, mencukupkan keperluan asas dan mempercepatkan untuk mencapai matlamat kewangan.

Akan tetapi, jika saranan dari Pak Menteri disusuli dengan contoh diberikan “membuat 3 kerja” yang sebenarnya menyandang 3 jawatan; itu adalah suatu perkara tidak kena pada tempatnya. Tidak hairan, di laman sosial, kenyataan tersebut mengundang maki hamun tak berkesudahan sehingga tahun 2016.

Pernah dahulu, Prof Muhaya menyarankan perkara yang sama, juga mengundang kritikan dan maki hamun tidak berkesudahan sehinggalah prof Muhaya memohon maaf dan membuat penjelasan lebih lanjut.

Saya juga terpaksa menelan hakikat pahit maung tersebut, iaitu wajib melakukan dua kerja untuk mendapatkan duit lebih atau mencukupkan duit bulanan. Sememangnya mahu atau tidak, terpaksa membuat 2 kerja. Sewaktu mula bekerja 2004 sebagai Houseman dan MO, saya tidak melakukan dua kerja. Ini adalah kesibukan oncall selang sehari. Akan tetapi, dari situ saya melihat, ramai rakan-rakan sudah mula membuat dua kerja.

Ada yang lokum sekali seminggu, 2 kali seminggu, 4 kali seminggu, selang sehari pun ada. Bergantung pada masa terluang mereka.

Ada juga doktor yang menjual kerepek, meletakkan supply kerepek di kedai-kedai.

Pokoknya, membuat lebih dua kerja adalah perkara normal, cuma ia tidak dihebahkan.

Jika dihebahkan, maka ramai kata-kata kurang manis “takkan jadi doktor tak cukup lagi duit gaji?”….

Sedangkan ramai tidak tahu, gaji doktor dalam kerajaan tidaklah setinggi seperti yang dibayangkan.

Ada juga doktor yang isterinya bekerja sebagai surirumah sepenuh masa, maka kerja lebih perlu dilakukan untuk menampung hidup agar lebih selesa.

Saya terpaksa melihat dari sudut yang positif, walaupun hati ini agak panas sedikit. Untuk menunggu dan mengharap perubahan pimpinan, mungkin terpaksa menunggu selama ratusan tahun. Jika pemimpin diganti oleh orang lain, tiada jaminan ekonomi keluarga saya akan berubah. Sedangkan anak-anak membesar, ibu saya yang uzur perlu dijaga, pinjaman rumah dan kereta perlu diselesaikan secepat mungkin.

Terpaksalah buat lebih dari dua kerja….dari menjual sikit-sikit diebay, menulis blog hidup-hidup nak mati, menjual di mudah.my yang seciput untung, join affliate, trading saham kejap untung kejap rugi, jual barang facebook.

Bagi yang ingin membuat lebih dua kerja, terdapat banyak “aktiviti” yang boleh menjana duit, banyak atau tidak bergantung pada usaha masing-masing.

Antara perkara yang saya buat menjana duit seciput ialah menulis di blog, mendapat RM10.00 sebulan dari blogging pun dikira cukup bagus. Ye lah, siapa nak bagi duit free kat kita setiap bulan.

Saya meminati online business, kerana saya suka duduk dirumah dan bekerja dari meja komputer saya sahaja.

Berikut adalah berdasarkan pemerhatian saya, aktiviti yang boleh menjana duit dari internet.

1. Menulis blog

Potensi menjana duit, sedikit sehingga tiada had. Bergantung pada komitmen dan usaha berterusan. Dari blog, letakkan link affiliate, dapat duit free, boleh dikatakan sambil goyang kaki dan korek hidung.

2. Menjadi agen unit amanah atau takaful

Potensi menjana duit berterusan dari pelanggan yang sama. Paling bagus ialah dapat menambahkan ilmu pengetahuan tentang pelaburan unit amanah.

3. Menjadi agen hartanah 

Sangat berpotensi menjana income. Jual satu rumah berharga 1 juta setahun, terus boleh rileks. Tapi rileks cukup-cukup la. Saya juga berminat nak jadi agen hartanah, cuma tengah menunggu masa untuk masuk kursus REN.

4. Menjual barang di facebook. 

Follow fb sifu Jamal. Dia adalah sifu facebook terbaik pernah saya belajar. Ramai sudah anak murid dan rakan seperguruan saya sudah berjaya membuat sales sangat masyukkk. Saya ajo belum lagi huhuhuhu.

5. Menulis buku

Ada junior saya, Dr. Jacknaim telah berjaya menulis sebuah buku. Semoga beliau beroleh royalti yang lumayan. Dengarnya, buku ke-dua dalam proses penerbitan.

6. Beli barang dari china dan jual secara online

Yang ni memang masyukk. Cuma kena buat sedikit kajian barang apa yang laris. Jika tiada duit modal besar, boleh cuba beli barang kat Taobao. Ada ebook  menarik menceritakan kaedah beli barang di sana.

7. Dan banyak lagi….

Ada yang menyarankan, mulakan sesuatu bisnes yang kita minat / hobi yang selalu kita buat. Saya rasa ada betul juga cadangan tu. Barulah tidak merasa cepat putus asa. Jika putus asa sekalipun, kita masih melakukannya kerana aktiviti tersebut adalah hobi kita. Kecuali hobi ialah tidur sampai 25 jam sehari. Maka tak dapat ditolong lah.

Akhir kata, jangan maki hamun atau kritik yang bukan-bukan kat blog saya. Tak nak buat dua kerja tak apa, tu pilihan masing-masing. Kalau nak teruskan dengan aktiviti maki hamun kat facebook, terserahlah pada diri.

Teringat kata-kata mentor bisnes “Dari duk maki hamun kat facebook, lebih baik letak gambar produk dan promosikan produk yang dijual”. Saya mencubanya, dan ia berjaya, bahkan hati senang dan seronok dapat seciput duit.

Sekian, semoga kita semua kaya dan berjaya. Insya Allah.

Awas cukai pendapatan

Awas cukai pendapatan!

Dua hari yang lepas, adik saya mendapat surat dari Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN). Terdapat cukai tunggakan sebanyak RM13 ribu perlu dijelaskan dalam masa 14 hari!!. Saya terkejut besar, tiada apa saya dapat ucapkan. Mahu menyumpah LHDN adalah suatu perkara yang tidak sepatutnya kerana peraturan telah menetapkan, setiap mereka yang mempunyai pendapatan mesti mengisytiharkan cukai dan membayar cukai. Adalah hak LHDN untuk mengutip cukai, lagipun cukai adalah untuk kesejahteraan negara Malaysia juga.

Rasa mahu memarahi adik perempuan, tetapi rasa kasihan pulak. Walaupun sejak dia mula bekerja 2 tahun lepas, saya selalu menasihati agar beringat sentiasa agar mengisi borang cukai.

Adik saya bekerja sebagai doktor. Adalah sedia maklum, berdasarkan pengalaman saya sendiri, doktor adalah manusia paling bijaksana di atas muka bumi ini. Tetapi bijaksana dari segi silibus pelajaran dalam medical textbook semata-mata.

Hakikatnya, majoriti doktor terutama yang junior, baru grad, medical student. Mereka sangat “bodoh” apabila menyentuh tentang ilmu pengurusan kewangan, pencukaian, pelaburan yang bagus. Hidup doktor adalah terhad dalam ruang lingkup buku teks perubatan sahaja. Tiada pendedahan tentang aspek-aspek yang lebih penting dalam 5 tahun pengajian mereka. Tidak hairan sebenarnya kerana saya pun pernah menjadi si bodoh juga  bab cukai dan pengurusan kewangan.

Saya bertenang dan menyuruh adik saya menelefon pejabat LHDN dan meminta penjelasan tentang jumlah cukai yang dikenakan. Saya merasakan adalah tidak wajar cukai sebanyak itu, memandangkan kerja doktor gajinya tidaklah banyak, terutama doktor kerajaan. Walaupun ramai yang rasa doktor ni gajinya puluhan ribu.

Saya juga mendapatkan nasihat kawan saya yang merupakan peguam tentang perkara ini.

Berikut adalah feedback dari pejabat cukai:

  1. Taksiran yang berjumlah RM13 ribu adalah computer calculation /generated. Ia merupakan anggaran kasar.
  2. Adik saya perlu mengemukakan rayuan / isi borang cukai yang tidak di isi selama 2 tahun. Lorrr!!! Saya hanya mampu ternganga, rupanya tak pernah isi. Patut kena rotan ni.
  3. Isu ini boleh diselesaikan di mana-mana pejabat LHDN yang berdekatan.

Berikut pula adalah feedback dari peguam:

  1. surat yang diberikan bukanlah notis saman, tetapi reminder. Oleh itu, hendaklah dibuat bantahan /rayuan tentang jumlah cukai yang dikenakan.
  2. Jika dalam tempoh tertentu, tiada bantahan dibuat, maka pihak LHDN menganggap kita bersetuju dengan jumlah yang dikenakan.
  3. Seterusnya surat saman dikeluarkan agar bayaran sebanyak RM13 ribu dijelaskan.
  4. Apabila surat saman dikeluarkan, maka sangat-sangat sukar untuk diselesaikan kes di mahkamah.

Maka tindakan seterusnya ialah saya telah menyuruh adik saya mengumpul segala resit dan bukti bayaran yang boleh dibuat tuntutan semula cukai. Seperti resit zakat, pembelian buku, takaful perubatan.

Seterusnya…

Alhamdulillah, apabila kami pergi ke pejabat LHDN, staff mereka sangat baik dan membantu. Adik saya telah qadha isi borang cukai selama 2 tahun lepas. Setelah proses 1 jam, cukai ditaksir semula berdasarkan pengiraan borang e-filling, jumlah yang dikenakan cukai sekitar RM0.00. Ya, kosong!. Tidak dapat dibayangkan, betapa syukurnya dalam hati saya.

Moral of the story:

  1. Jangan lupa isi borang cukai, samaada peniaga atau pekerja.
  2. Ambil serius tentang isu cukai, kerana tiada manusia atas muka bumi ini yang prihatin tentang isu cukai anda kecuali pihak LHDN.
  3. Jika ada masalah, cepat-cepatlah berhubung dengan pihak LHDN. Mereka ni sebenarnya sangat baik, bukannya nak tangkap kita masuk penjara, tetapi memastikan kita menjalankan kewajipan membayar cukai. Lagipun duit cukai jugalah yang digunakan untuk bayar gaji kita.
  4. Pihak LHDN sebenarnya bertolak ansur, jika tak mampu bayar lump sum, boleh minta rayuan bayar ansur-ansur. Boleh buat rayuan dan macam-macam lagi. Asalkan bayar walau sedikit dari tak bayar langsung.
  5. Untuk peniaga dan usahawan, bayar cukai sebenarnya sangat bermanfaat. Setahu saya, jika cukai dibayar oleh peniaga, maka ia menjadi bukti pendapatan kita. Dan bukti tersebut memudahkan untuk membuat pinjaman bank bagi membeli properties / hartanah dan sebagainya.

Untuk pekerja kerajaan, isu cukai sebenarnya straighforward.

Tetapi untuk peniaga, bab cukai pendapatan mesti ada ilmu. Untuk lari dari cukai adalah MUSTAHIL. Bab kata omputeh, 2 perkara yang pasti tidak boleh lari, 1. mati, 2. cukai pendapatan. Cukai boleh dikurangkan jika ada ilmu yang cukup. Maka jika cukai dikurangkan, secara tidak langsung pendapatan juga meningkat.

3 Faktor ramai usahawan tak bayar cukai ialah:

  1. Tidak tahu cukai kena bayar dan tak tahu cara nak bayar cukai
  2. Tidak tahu cara nak uruskan cukai
  3. Tidak ada ilmu yang cukup

Setakat ini, melalui pencarian google, saya rasa ebook ini Bayar Cukai Untung Pakai sangat berbaloi untuk dimiliki.

Amat sukar untuk memperolehi info berkenaan cukai perniagaan. Bahkan ada yang mengambil kesempatan membuat kelas/seminar tentang cukai dengan caj yang agak mahal. Mujurlah ebook ni tak mahal. Jadi bagi mereka yang tiada masa untuk ke kelas / seminar cukai, boleh lah mendapatkan ebook ini. Sekurang-kurangnya ia menyelamatkan ribuan ringgit.

Saya pun dah beli buku ini. Kena tambah ilmu bab cukai pendapatan. Risau juga jika ada yang saya terlepas pandang bab cukai ini. Apa pun,saya mesti selamatkan duit poket saya akibat  kebodohan diri sendiri.

Lagipun beli ebook boleh tuntut pengecualian cukai, kot mana pun tak rugi beli ebook ini.

Elakkan kerugian dengan ilmu cukai; khas untuk peniaga online

Elakkan kerugian dengan ilmu cukai. Khas untuk peniaga dan usahawan

Harap perkongsian ini bermanfaat. Saya pun masih lagi belajar huhuhu.

Sekian terima kasih.

internet banking with a business man happy

Sejak dari dulu saya mempunyai impian menjana duit dari internet. Dulu tokoh-tokoh internet marketers tidak ramai seperti sekarang. Antara tokoh-tokoh yang saya baca dan pulun buku mereka ialah Irfan Khairi dan Gobalakrishnan. Saya sememangnya meminati internet. Di rumah, saya TV kecil tak apa, yang penting internet laju.

Tulis blog / website adalah cara paling mudah, modal bermula dari zero (kecuali modal masa dan komitment), tiada risiko. Oleh itu terdapat istilah “website monetization / blog monetization” – ataupun jadikan blog kita tu tempat jana duit.

Walaupun nak jana duit berpuluh-puluh ribu raban hingga berjuta-juta bukanlah senang. Tetapi ia tidaklah sama sekali mustahil. Setakat ratus-ratus ringgit itu adalah mudah.

Kenapa kita perlu menulis blog? 

Saya pernah menggalakkan adik beradik saya agar bermula untuk menulis dalam blog / website. Tidak perlu ditulis perkara yang sangat ilmiah. Cukuplah sekadar berkongsi pengalaman hidup yang mungkin memberi manfaat kepada orang lain. Saya juga mengakui tidak mampu menulis blog yang sangat ilmiah seperti Ustaz Zaharuddin dan Saifulislam. Website mereka mendapat rating yang bagus dalam google page rank dan alexa.

Akan tetapi, tidak semua sanggup menulis disebabkan beberapa halangan antaranya faktor masa, writer’s block, tidak yakin dengan penulisan dan mungkin malu.

Saya juga pernah merasai semua ini. Malu apabila melihat penulisan yang berkecamuk, tunggang langgang, tajuk yang tidak menarik. Malu juga apabila terdapat sindiran dari individu tertentu. Tetapi tak mengapalah, yang penting kita tidak menulis keburukan orang lain.

Hakikatnya, “editor” dan pengkritik utama apabila menulis di website adalah diri sendiri. Diri yang mempunyai minda terlalu negatif.

Beberapa kali juga website ini hampir mati, kerana masalah tidak update dan masalah teknikal. Akhirnya sekarang ianya lebih stabil. Cuma saya tidak bersemangat untuk update lebih kerap. Insya Allah azam untuk update dengan lebih kerap di masa hadapan.

Antara sebab lain kenapa perlunya kita menulis di website ialah sebagai catatan yang berguna tentang pengalaman hidup kita. Kerana pengalaman hidup tiada tertulis di mana-mana buku rujukan. Ianya unik dan berbeza-beza dari individu lain. Pernah saya berjumpa seorang pakar bedah tulang bertaraf konsultan. Beliau bercerita banyak tentang pengalaman hidup beliau, tetapi merasa agak kesal kerana tidak membukukan pengalaman hidup tersebut agar memberikan manfaat pada generasi seterusnya.

Ok…apa kaitan dengan buat duit melalui website. Adakah ianya sekadar fantasi atau realiti? 

Ianya realiti! Ya saya pun hampir tidak mempercayainya. Inilah ringkasan pengalaman saya membuat sedikit duit (website monetization) dengan menulis di website:

Pengiklanan Nuffnang

Saya setakat ini menjana sebanyak RM2.14 sahaja :( hasil dari meletakkan iklan nuffnang pada sidebar disebelah kanan website ini. Agak menyedihkan. Mungkin hasil sedikit kerana saya tidak fokus kepada content marketing. Setakat ini trafik pelawat harian ke blog ini hanyalah sekitar 100-150 orang sahaja. Itulah faktor kenapa nuffnang tidak memberikan hasil yang besar untuk website ini.

Menjana duit melalui link affiliate 

Ianya percuma, tanpa modal dan tanpa risiko.

Ebook Tulis Tesis Cepat oleh Dr. Othman Talib, ebook Mendeley, ebook Atlas.Ti. Ebook ini saya beli untuk tujuan pembelajaran dalam kehidupan akademik saya. Oleh kerana saya mendapati ianya sangat berguna, maka saya kongsikan di website ini. Alhamdulillah, rupa-rupanya ramai juga yang berminat dengan buku ini. Hasilnya saya telah dapat sedikit komisyen dari jualan melalui link affiliate yang diletakkan dalam website ini. Tiada kos pengiklanan dikeluarkan. Walaupun hasilnya sedikit, tetapi ianya cukup untuk dijadikan modal menampung kos sewaan hosting dan domain ini untuk setiap tahun.

Komisyen affiliate ebook tulis tesis cepat

Komisyen affiliate ebook tulis tesis cepat

Ebook sistem saham. Ebook ini antara ebook yang bagus saya beli kerana minat saya untuk mula melabur dalam Bursa Malaysia. Saya kongsikan pengalaman starting point ke arah melabur dalam bursa malaysia. Alhamdulillah, sebenarnya komisen tidaklah banyak, tetapi mendapat ranking yang agak bagus telah memotivasikan saya untuk terus menulis.

Ranking Klikjer.com - Promosi ebook sistem saham

Ranking Klikjer.com – Promosi ebook sistem saham

Ebook Kevin Zahri. Tetapi saya agak kecewa apabila sales yang terhasil dari link saya tidak di update. Setelah setahun baru saya sedar, rupa-rupanya saya telah menjana sales yang agak banyak. Tetapi status “pending approval” menyebabkan saya agak kecewa. Apa pun, itulah salah satu pahit manis ber affiliates. Insya Allah akan diselesaikan secara baik dengan pihak kevin zahri kerana saya mengkagumi Kevin Zahri. Ebooknya pun sangat TERBAIKKK!!!!

Ebook kevin zahri terbaik!

Ebook kevin zahri terbaik!

Merenung kembali….

Apabila merenung kembali sejak dari blog ini dibina. Saya telah membuktikan pada diri saya, sebenarnya menjana seciput duit dari internet bukanlah mustahil. Itu tidak dikira lagi dengan picisan duit yang terhasil dari perniagaan isteri saya membuat pavlova tersedap hanya menggunakan facebook. Sekarang isteri saya tak aktif buat pavlova tersedap kerana menyambung Phd.

Saya telah berjaya, cuma masih belum “berjaya sepenuhnya” mengikut apa yang hendak dicapai. Impian saya ialah menjana ribu raban dari internet. Setakat ini hanyalah sekitar ratusan ringgi sahaja untuk setiap 3-4 bulan. Hmmmm….

Segala komisen yang diperolehi adalah tanpa sebarang pengiklanan dan juga promosi melalui facebook. Ianya adalah hasil dari page ranking google. Jika anda membuat search keyword “membeli kereta terpakai, tips pelaburan saham”. Insya Allah website ini berada dalam page pertama hasil carian google. Itulah sumber trafik terbesar ke website ini.

Saya agak malu untuk mempromosi website ini melalui facebook. Mungkin ini adalah halangan utama kenapa ianya masih tidak memberikan pulangan besar.

Saya berharap, agar mereka yang ingin menjana duit melalui internet, mulakan dengan menulis blog. Usah risau jika blog mati hidup banyak kali. Itu adalah lumrah. Tulislah blog untuk memberi manfaat kepada orang lain. Jangan terlalu mengkritik diri sendiri apabila menulis. Setiap orang mempunyai keunikan dalam hidup masing-masing. Keunikan ini memberi manfaat kepada orang lain jika dikongsi bersama.

Elakkan menulis perkara yang sensitif seperti isu perkauman, perbalahan politik, kutuk mengutuk kerana ianya tidak memberikan manfaat dan tidak menebalkan duit poket. Silap-silap kena tangkap bawah akta hasutan.

Saya sentiasa mengingatkan diri saya…jika ianya tidak dimulakan, maka ianya tidak akan bermula sama sekali. Begitu juga menulis blog, tidak tulis sepatah perkataan, maka sepatah perkataan dan satu ayat tidak akan terhasil.

“Just do it”… buat ajo. Insya Allah lagi kerap tulis, lagi cepat pandai. Kalau saya yang tak pandai ni boleh dapat duit sikit, insya Allah saya yakin ramai lagi orang lain boleh lebih berjaya.

Semoga bermanfaat.

ebay

Alhamdulillah,

Disini saya ingin berkongsi pengalaman melalui pembelian online di online store yang terkenal iaitu eBay, Lelong dan Amazon. Saya mula berjinak-jinak dengan membeli secara online sejak 4 tahun yang lepas. Faktor utama ialah MALAS untuk ke kedai, ingin mendapatkan banyak pilihan dan harga yang lebih murah dari pasaran. Terdapat juga di kalangan rakan-rakan saya yang agak skeptik dengan pembelian online kerana takut tertipu. Mereka ini golongan konvensional yang lebih suka memandu kereta, mencari tempat parking, membayar tempat parking, berjalan-jalan di sekitar kompleks membeli belah dan akhirnya membeli barang yang diingini.

Saya yakin membeli secara online adalah lebih murah dan mudah. Walaupun terdapat isu risiko ditipu dan waranti barang yang dibeli, untuk meminimumkan kerugian hendaklah mengetahui sedikit maklumat kaedah dan tips-tips membeli secara online.

Disini saya ringkaskan tips membeli secara online agar dapat dikurangkan penipuan:

  1. Membeli dari peniaga yang SAH: peniaga yang sah berdaftar dengan SSM, mempunyai nama syarikat yang sah seperti ABC Enterprise / Sdn Bhd, mempunyai nombor pendaftaran.
  2. Apabila melakukan transaksi, hendaklah no akaun bank yang diberi adalah atas nama SYARIKAT bukannya atas nama akaun persendirian.
  3. Elakkan membeli barang yang ‘TOO GOOD TO BE TRUE’ terutama yang menawarkan harga murah untuk barangan branded seperti : iphone berharga RM500, laptop sony baru berharga RM800 dan sebagainya.
  4. Lihat RATING penjual: mudah dilihat dalam eBay, Amazon dan Lelong
  5. Alexa dan Google Page Rank: walaupun tidak spesifik, tetapi jika ranking website bagus dan google page rank bagus, biasanya kurang penipuan berlaku
  6. Jika membeli melalui website ecommerce, pastikan terdapat certificate security (boleh dilihat dalam browser), simbol kunci seperti maybank, bankislam dan lain-lain
  7. Beli barang yang murah sahaja melalui online. Jangan beli barangan branded secara online. Jika tertipu, tidaklah rugi sangat. Barangan murah seperti aksesori komputer, dakwat printer, kalkulator.

Antara kelebihan membeli secara online:

  1. Menjimatkan MASA , WANG dan TENAGA: tiada masalah parking, pembelian boleh dilakukan di luar waktu pejabat
  2. Semuanya dihujung jari sambil melakukan kerja-kerja lain
  3. Selamat dan mudah (jika dilakukan dengan teknik yang betul)

Akan tetapi terdapat kelemahan pembelian secara online:

  1. Hanya barang-barang yang tahan lama selain makanan sesuai di beli online.
  2. Mengambil masa yang lama untuk sampai terutama jika barang dibeli melalui Amazon dan eBay
  3. Gambar yang dilihat tidak sama dengan kualiti barang yang diterima. Ini adalah lumrah, kerana gambar akan diphotoshop sehingga cantik baru diletakkan dalam listing website

Apa beza eBay, Amazon dan Lelong?

eBay:

  1. Gedung membeli belah terbesar di dunia. Barangan yang famous ialah used item, tetapi barangan yang sangat kompetitif ialah barangan elektronik dan gajet.
  2. Kebanyakan barang elektronik adalah dari China.
  3. Kualiti barang: Jika murah biasanya adalah disebabkan unique item, used item dan barangan tidak berkualiti. Barangan berkualiti harganya mahal seperti di kedai.
  4. Nak membeli amat mudah, tetapi nak menjual agak susah.
  5. Hati-hati kerana terdapat banyak barangan ciplak (cetak rompak) terutama apabila barang tersebut ialah new item, murah (too good to be true).
  6. Amat lambat sampai ke Malaysia. Dua minggu adalah perkara biasa
  7. eBay malaysia: tak best untuk menjual, barangan harganya tidak menarik. Lebih baik membeli di Lelong
  8. Harga barang amat kompetitif. Peniaga yang besar sahaja boleh bersaing untuk menjual di sini kerana mereka boleh menawarkan harga yang lebih rendah dari pesaing mereka.

Lelong.com.my

  1. Barangan yang seronok dibeli ialah gajet elektronik yang tidak berkualiti. Padanlah dengan harganya.
  2. Penghantaran: Sangat laju, beli hari ini, esok sudah sampai. Paling lambat pun 2 hari.
  3. Banyak barangan imitation (cetak rompak).
  4. Peniaga terdiri dari rakyat Malaysia.

Amazon

  1. Beli buku sahaja di sini.
  2. Buku-buku yang tidak didapati di Malaysia, dan harga yang murah boleh didapati terutama used book
  3. Selamat dan penghantaran juga agak cekap (ada kemudahan tracking).
  4. Tempat paling bagus untuk mendapatkan rating dan review sesuatu produk .
  5. Harga barangan lain tidak semurah di Lelong dan eBay.

Setakat ini masalah yang saya hadapi melalui pembelian online ialah: barang lambat sampai dan barang rosak / tidak berfungsi (barang elektronik dari china). Saya sudah tawar hati untuk membeli di ebay kerana kebanyakan peniaga adalah menggunakan sistem dropship, nak claim waranti / refund agak leceh. Sekarang saya lebih suka beralih membeli belah di Lelong.com.my. Bagi amazon, saya jadikan ia tempat untuk mendapatkan info feedback, rating dan review tentang sesutu produk dan buku. Amazon adalah gedung membeli buku terbaik (selain buku-buku Malaysia).

Alhamdulillah, saya suka membeli secara online, saya akan galakkan segala perkara dilakukan secara online. Senang dan mudah, tak payah keluar rumah.